Κάνε το μαγείρεμα υγιεινό και νόστιμο

by Despoina Sachini

 

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, ώστε ο οργανισμός μας να προσλαμβάνει τα απαραίτητα υγρά, αμινοξέα από πρωτεϊνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και τις απαραίτητες θερμίδες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διατροφή αποτελούμενη από ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, κυρίως φυτικής προέλευσης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σου προσφέρει πλέον αρκετά μέσα, ώστε να μπορείς να μαγειρεύεις υγιεινά, αλλά και νόστιμα, επιλέγοντας εσύ τις καλύτερες πρώτες ύλες.

 

 

Ατμομάγειρας

Μαγειρεύοντας στον ατμό, μπορείς να έχεις νόστιμα γεύματα που διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ατμός διατηρεί τη διατροφική αξία των τροφίμων, ενώ δεν αλλοιώνει τη γεύση.

Μπορείς να επιλέξεις έναν ατμομάγειρα με 3 καλάθια και ένα μπολ σχεδιασμένο ειδικά για το μαγείρεμα ρυζιού, όπως ο Tefal VC130130 Minicompact, με ρυθμιζόμενη χωρητικότητα, ώστε να μαγειρεύεις στον ατμό περισσότερα συστατικά ταυτόχρονα. Διαθέτει λειτουργία aquatimer, που ελέγχει τη στάθμη του νερού για κάθε τύπο φαγητού και κάνει αυτόματη παύση, όταν τελειώσει το νερό, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη. Έχει, επίσης, συλλέκτη χυμών, για να μπορείς με άνεση να αδειάσεις τα υπολείμματα, χωρίς να μένουν πάνω στο φαγητό και να αλλοιώνουν τη γεύση.

Τα μέρη και τα εξαρτήματα του ατμομάγειρα αποσπώνται, για να πλένονται εύκολα και είναι κατάλληλα και για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, εκτός φυσικά από την ηλεκτρική βάση, η οποία δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το νερό.

 

 

Αρτοπαρασκευαστής

Ένας αρτοπαρασκευαστής σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις πολύ εύκολα ψωμί, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Μπορείς να επιλέξεις αλεύρι ολικής άλεσης ή ζέας ή χωρίς γλουτένη, ή ακόμη και να προσθέσεις μυρωδικά και βότανα και να έχεις ένα πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό ψωμί στην ποσότητα που επιθυμείς.

Για παράδειγμα, με τον Kenwood BM350 μπορείς να φτιάξεις ψωμί 500g, 700g ή 1kg. Διαθέτει 14 αυτόματα προγράμματα και 3 επιλογές για ροδοκοκκίνισμα της κόρας. Έτσι μπορείς να φτιάξεις διαφορετικά είδη ψωμιών ανάλογα τα γούστα σου, καθώς επίσης και ζύμη για πίτσες, τσουρέκια αλλά και μαρμελάδες!

Έχεις επίσης τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τη συσκευή και να έχεις έτοιμο, φρεσκοψημένο ψωμί όταν ξυπνήσεις ή όταν γυρίσεις από τη δουλειά σου. Επίσης, μπορεί να διατηρήσει τη φραντζόλα ζεστή για τουλάχιστον μία ώρα.

 

 

Ψηστιέρα

Επιλέγοντας να ψήσεις σε μία ψηστιέρα, επιτυγχάνεις πιο υγιεινό και νόστιμο μαγείρεμα, σε σχέση με τον φούρνο, και ταυτόχρονα εξοικονομείς ρεύμα. Η αντικολλητική επιφάνεια επιτρέπει να μαγειρεύεις χωρίς καθόλου πρόσθετα έλαια κι έτσι μπορείς να απολαμβάνεις υγιεινά, νόστιμα και ζουμερά ψητά πανεύκολα.

Η Rohnson R250 είναι μία καλή επιλογή. Διαθέτει ισχυρή, καλυμμένη αντίσταση 2200 Watt που κάνει το ψήσιμο πιο εύκολο από ποτέ, καθώς και ανθεκτικό γυάλινο καπάκι και δυνατότητα τοποθέτησης νερού στον αφαιρούμενο δίσκο υπολειμμάτων για ψήσιμο χωρίς καπνό. Όλα τα μέρη αφαιρούνται και πλένονται πολύ εύκολα.

 

 

Γκριλιέρα Teppanyaki

Εκτός από την ψηστιέρα, που την ξέρεις ήδη, ίσως ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το Teppanyaki; Η λέξη μεταφράζεται κυριολεκτικά σε “σχάρα σε σιδερένια πλάκα”.  Πρόκειται για ιαπωνική μέθοδο μαγειρέματος, όπου πάνω στην πλάκα teppanyaki μπορείς να ψήσεις, να τηγανίσεις, να σωτάρεις, ακόμα και να βράσεις. Όλα μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο σκεύος, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις λιπαρή ουσία, καθώς έχει αντικολλητική πλάκα και τοιχώματα. Εύκολα, γρήγορα και υγιεινά μπορείς να ετοιμάσεις ένα πλήρες γεύμα σε ένα σκεύος!

Γνώρισε την γκριλιέρα Teppanyaki Profi Cook TYG1143, φιλική προς το περιβάλλον με πλαίσιο από μπαμπού, που συνδυάζει τη φυσική εμφάνιση και την παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα.  Διαθέτει σχάρα ψησίματος με δύο επιφάνειες για ψάρι ή κρέας και με αντικολλητική επίστρωση η οποία προσφέρει βέλτιστη κατανομή της θερμότητας για τέλειο ψήσιμο. Έτσι, προσφέρει Ιαπωνικό στιλ μπάρμπεκιου, υγιεινό και χαμηλό σε θερμίδες. 

 

 

Μηχανή Ζυμαρικών

Τώρα μπορείς να φτιάξεις όλους τους τύπους ζυμαρικών με φρέσκα υλικά σε μόνο λίγα λεπτά! Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι πολύ πιο νόστιμα και εφόσον θα τα φτιάξεις εσύ με τα σωστά υλικά, είναι και πολύ πιο υγιεινά. Όπως και με το ψωμί, έτσι κι εδώ μπορείς να επιλέξεις όποιο αλεύρι επιθυμείς και να προσθέσεις μυρωδικά ή βότανα στη ζύμη, δημιουργώντας τις δικές σου μοναδικές συνταγές.

Μία μηχανή ζυμαρικών όπως η  Imperia Με Διπλό Κόπτη, σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις φύλλο ζύμης σε 6 διαφορετικά πάχη, το οποίο στη συνέχεια χάρη στο διπλό κόπτη μπορεί να κοπεί σε δύο ειδών ζυμαρικά ταλιατέλες και φετουτσίνι. Εάν προμηθευτείς και τα επιπλέον εξαρτήματα Imperia, μπορείς να φτιάξεις μεγάλη ποικιλία πιάτων με ζυμαρικά όπως spaghetti, capelli d’angelo, tagliatelle, trenette, fettuccine lasagnette, pappardelle, reginette, raviolini, ravioli, cavatelli, gnocchetti sardi και rigatelli.

 

 

Αποξηραντής Τροφίμων

Προκειμένου να μπορείς να μαγειρεύεις σωστά και υγιεινά, χρειάζεται να προμηθεύεσαι καλές και αγνές πρώτες ύλες. Ο πλέον διαδεδομένος τρόπος συντήρησής τους είναι η κατάψυξη. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική της αποξήρανσης – η παλαιότερη μέθοδος συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων. Η αποξήρανση, επίσης, σου δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις ξερά φρούτα ως σνακ ή ως προσθήκη στις σαλάτες, στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σου. Μπορείς να αποξηράνεις όποια φρούτα θέλεις και σε όποια ποσότητα θέλεις εσύ.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος είναι ένας αποξηραντής φρούτων, κρέατος και λαχανικών, όπως ο Rohnson R283. Φτιάξε πανεύκολα τα πιο λαχταριστά σνακ, διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία αλλά και τη γεύση

 

 

Παρασκευαστής Τυριού & Γιαουρτιού

Τι καλύτερο από το να φτιάχνεις εσύ το δικό σου τυρί και γιαούρτι; Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι!

Μια ειδική συσκευή, όπως η Ariete 0615 Bcheese, είναι ιδανική και για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη δυσανεξία στη λακτόζη και vegans. Είναι εξαιρετικά εύκολη στη χρήση και συνοδεύεται από πρακτικό βιβλίο μαγειρικής που περιέχει συνταγές που έχουν δοκιμαστεί από επαγγελματίες σεφ: από ρικότα έως μοτσαρέλα, από φρέσκο τυρί, στο ελληνικό γιαούρτι και πολλά άλλα νόστιμα παρασκευάσματα. Απλώς δοκίμασε το, για να το πιστέψεις!

 

Το μαγείρεμα γίνεται ευκολότερο και πιο υγιεινό, με όλες τις θρεπτικές ουσίες να διατηρούνται και χωρίς να υστερεί καθόλου σε νοστιμιά, με τη χρήση των κατάλληλων συσκευών.

Μπορείς να δεις ακόμη