Όλες οι λεπτομέρειες από την έκθεση WWDC 21 της Apple

by K-Admin 1

 

Την έναρξη της φετινής WWDC 21 κήρυξε ο Tim Cook, γενικός διευθυντής της Apple, με χαιρετισμούς προς το κοινό μετά από ένα μικρό βίντεο παρουσίασης αφιερωμένο στους developers. Ακολούθησε μια μικρή ανασκόπηση στα νούμερα της περσινής παρουσίασης η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο δημοφιλή WWDC της Apple με 25εκ. θεατές.

Οι παρουσιάσεις των νέων χαρακτηριστικών δεν άργησαν να έρθουν. Αμέσως μετά το άνοιγμα της παρουσίασης ο Craig Federighi,  υποδιευθυντής της Apple, ξεκίνησε να παρουσιάζει το μέλλον σε ότι αφορά το Software των
συσκευών.

 

 

Μεγαλες αλλαγές στο FaceTime

Πρωταγωνιστής των νέων αναβαθμίσεων για όλες τις συσκευές Apple είναι το FaceΤime. H δημοφιλής εφαρμογή για βίντεο-κλήσεις μεταξύ πολλών ατόμων εκσυγχρονίζεται και φέρνει νέα χαρακτηριστικά. Οι κλήσεις μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν πάνω από άλλες εφαρμογές, όσο οι χρήστες της κλήσης βλέπουν μαζί κάποιο σόου ή ακούνε μουσική.

Ακόμα, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία επικοινωνίας η Apple αναβαθμίζει τον τρόπο με τον οποίο ακούγεται η φωνή του ομιλητή ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται στην οθόνη κάνοντας τον ήχο να έρχεται από τη σωστή κατεύθυνση. Η παραπάνω τεχνολογία ονομάζεται “Spatial audio” και σε συνδυασμό με το “Voice isolation”, τη τεχνολογία εξάλειψης του περιβάλλοντος ήχου, αλλα και το “Portrait mode” που θολώνει το περιβάλλον γύρω από τον ομιλητή στο παράθυρο της κάμερας του, οι συνομιλίες μέσω Facetime αποκτούν νέα “ζωή”.

Το σημαντικότερο νέο χαρακτηριστικό του Facetime ειναι η κυκλοφορία του σε όλες τις συσκευές και η δυνατότητα συνομιλίας με άτομα που δεν έχουν στη κατοχή τους κανένα προϊόν της Apple. Αυτό το χαρακτηριστικό έρχεται υπό τη μορφή των “link invites”, προσκλήσεις που θα στέλνουν οι κάτοχοι Apple συσκευής σε όλους τους φίλους τους και αυτοί θα μπορούν να συνδεθούν μέσω browser στην κλήση από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν.

 

 

Memoji, redesigns και notifications

Και οι ανακοινώσεις συνεχίζονται. Νέες επιλογές διαμορφώσεις των Memoji, νέος τρόπος εμφάνισης των πολλαπλών φωτογραφιών στο Messages app και νέος χώρος που αποθηκεύονται όλες οι φωτογραφίες, links και
άλλο περιεχόμενο το οποίο έχουν μοιραστεί μεταξύ τους οι χρήστες στην εφαρμογή των μηνυμάτων.

Συνέχεια έχει το Focus, ο νέος τρόπος κατηγοριοποίησης των ειδοποιήσεων που λαμβάνει ο χρήστης ανάλογα με τη μέρα, ώρα και δραστηριότητα στην οποία προσπαθεί να επικεντρωθεί. Ενεργοποιώντας το  Focus αλλάζει η διαθεσιμότητα του χρήστη και εμφανίζεται ανάλογο μήνυμα σε όσους προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του ενώ για επείγων περιστατικά υπάρχει ακόμα τρόπος να λάβει ειδοποιήσεις.

Μιλώντας για ειδοποιήσεις μικρή αναβάθμιση δέχεται και το εικαστικό κομμάτι όλων των ειδοποιήσεων, με την εικονα της επαφής να αντικαθιστά το εικονίδιο στη περίπτωση των μηνυμάτων και μεγαλύτερα πιο ευανάγνωστα κείμενα και εικονίδια για όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές.

 

 

Μεγάλη έμφαση στη λειτουργικότητα των εφαρμογών

Οι χάρτες αναβαθμίζονται για να προαφαιρούν 3D ξενάγηση με λεπτομερέστερα γραφικά τόσο σε περιβάλλον ημέρας όσο και νύχτας, οι δρόμοι πλέον ενημερώνουν τους οδηγούς για τους τύπους διαφορετικών εξόδων, για διαβάσεις, δρόμους πεζών και ποδηλάτων κ.α. Με τις δυνατότητες για augmented reality, οι χρήστες μπορούν να δουν τις οδηγίες τοποθετημένες στο χώρο ενώ προστίθεται νέο χαρακτηριστικό με τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δυνατότητα δημιουργίας και αποθήκευσης συγκεκριμένης αγαπημένης διαδρομής.

Ο Safari browser της Apple δέχεται νέα εμφάνιση με έμφαση στην ανενόχλητη περιήγηση του χρήστη την ίδια στιγμή που απελευθερώνει χώρο στο πάνω και κάτω μέρος της οθόνης για όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία από τη σελίδα. Τα tabs οργανώνονται σε groups ενώ όσα είναι ανοιχτά συγχρονίζονται αυτόματα με τις υπόλοιπες συσκευές του χρήστη. Σημαντικό νέο χαρακτηριστικό της αναβάθμισης του Safari αποτελεί η
υποστήριξη extensions σε iPhone και iPad κατι που μέχρι τώρα γινόταν μόνο σε Mac υπολογιστές.

Στο Wallet app προστίθεται η δυνατότητα αποθήκευσης της ταυτότητας αλλα και του διπλώματος οδήγησης, για την ώρα πειραματικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Αμερικής, ενώ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, νέα χαρακτηριστικά αναγνώρισης γραμμάτων και επεξεργασίας αυτών, προστίθενται στη κάμερα και στις εικόνες, μια τεχνολογία που η Apple ονομάζει Live Text.

Αναβάθμιση δέχεται και το Spotlight, το χαρακτηριστικό εύρεσης στοιχείων στις συσκευές Apple προσφέροντας πλέον περισσότερη πληροφορία για οτιδήποτε αναζητά ο χρήστης ενώ σε συνδυασμό με το Live Text μπορεί να αναζητήσει και εικόνες με βάση κάποιο κείμενο μέσα σε αυτές.

Και η εφαρμογή των φωτογραφιών υποδέχεται νέο design στο τρόπο που παρουσιάζει τις περασμένες αναμνήσεις, παίρνοντας μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ίδια μέρα και στο ίδιο σημείο και δημιουργεί κολάζ με παρουσίαση που θυμίζει το design των Instagram stories.

 

 

Apple + ιδιωτικότητα = L.F.E

Όπως πάντα στο επίκεντρο των ανακοινώσεων της Apple βρίσκεται η ιδιωτικότητα. Έτσι, τα νέα updates φέρουν αναλυτικές πληροφορίες για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν ποια μέρη της συσκευής του χρήστη, ποια στιγμή και για πόση ώρα, τα στοιχεία που συλλέγει η Siri κατά τις φωνητικές εντολές δεν αποστέλλονται ποτέ στην Apple και παραμένουν μόνο στην εκάστοτε συσκευή ενώ η έξυπνη τεχνολογία πίσω από το mails app κρύβει την IP και την τοποθεσία του χρήστη.

Το παραπάνω έρχεται να ενισχύσει το iCloud+, η νέα συνδρομητική υπηρεσία της Apple που προφέρει ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω κρυπτογράφησης του Safari browser εξασφαλίζοντας έτσι ότι η IP των χρηστών δεν θα πέσει ποτέ στα χέρια αγνώστων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών email οι οποίοι προωθούν τα μηνύματα στον βασικό λογαριασμό των χρηστών έτσι ώστε να μην χρειαστεί οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν το βασικό τους email. Στο νέο iCloud+ εκτός από τα παραπάνω οι χρήστες λαμβάνουν και ολα τα προηγούμενα οφέλη που έφερε μια συνδρομή στο iCloud όπως μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος στο Cloud της εταιρείας.

Τέλος, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του iOS 15 αποτελεί η υποστήριξη των συσκευών αφού θα μπορέσουν να το κατεβάσουν ολα τα iPhone 6s και μεταγενέστερα. Σημειώνεται εδώ ότι το iPhone 6s πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2015.

 

 

Multitasking με το νέο iPad OS

Οι αλλαγές στο iPadOS περιλαμβάνουν τα παραπάνω, υποστηρίζουν όμως και μερικές αποκλειστικές αλλαγές που κάνουν χρήση της μεγαλύτερης οθόνης και της διαφορετικής αρχιτεκτονικής και του chipset. Έτσι πλέον στα iPads οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν και αυτοί widgets στην αρχική οθόνη με διαφορά το μεγαλύτερο μέγεθος συγκριτικά με αυτά των iPhones.

To Multitasking γίνεται πιο παραγωγικό με δυνατότητα, πέρα από split view,  για ένα ακόμα παράθυρο το οποίο θα αιωρείται πάνω από τις υπόλοιπες ανοιχτές εφαρμογές ενώ με τη προθήκη των Shelves όλες οι ανοιχτές εφαρμογές εμφανίζονται μαζί για να μπορέσει ο χρήστης να επιλέξει σε ποια θα επιστρέψει και σε τι μορφή παραθύρου θα εμφανιστεί.

Τα Quick Notes έρχονται για να λύσουν τα χέρια σε όσους θέλουν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να κρατήσουν σημειώσεις αφού με το πάτημα της κάτω δεξιάς γωνίας και σε συνδυασμό με τη νέα δυνατότητα για αιωρούμενο παράθυρο πάνω από άλλες εφαρμογές, το notes app εμφανίζεται και επιδέχεται, πέρα από κείμενο, οποιαδήποτε άλλη μορφή πληροφορίας θέλει ο χρήστης όπως εικόνες, links κ.α.

Ως παρουσίαση αφιερωμένη στους developers, και με τη πορεία του iPad στην αγορά, η Apple δεν θα μπορούσε να έχει βρει καλύτερο τρόπο να θολώσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ tablet και laptop από το να ανακοινώσει τη πλήρη υποστήριξη των iPads ως μέσα δημιουργίας εφαρμογών.

Έτσι, με το ερχόμενο update οι developers θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν απο την αρχή ένα καινούριο app για το app store κάνοντας χρήση της swift γλώσσας προγραμματισμού, εξ ολοκλήρου απο το iPad.

 

 

Monterey για την απόλυτη μίξη laptop και mobile

Περνώντας στα Macs, το νέο update ονομάζεται macOS Monterey και φέρει σχεδόν ολα απο τα παραπάνω χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν για iPad και iPhone αλλα και τη δυνατότητα για AirPlay απο τις υπόλοιπες συσκευές Apple προς το Mac για να απολαύσει ο χρήστης υψηλής ποιότητας, δυνατότερο, ήχο ενώ το extended display μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγικότητας συνδυάζοντας το Mac με μια απο τις φορητές συσκευές της εταιρείας.

 

 

 

Ευεξία στο επίκεντρο του watchOS 8

Τέλος, μεγάλες αλλαγές έρχονται στα Apple Watches με νέα χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με το iOS 15 θα προσφέρουν μια ανανεωμένη εμπειρία. Το watchOS 8 φέρνει τα πορτρέτα φωτογραφιών απο τα iPhones και τα μετατρέπει σε watchfaces ενώ και οι αναμνήσεις απο τα iPhones θα εμφανίζονται σε έναν εντυπωσιακό μωσαϊκό μοτίβο στα Apple Watches. Όλες οι φωτογραφίες μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να κοινοποιηθούν σε μορφή Mail η μηνύματος. Πλήρης έλεγχος των έξυπνων οικιακών συσκευών με δυνατότητα έξυπνης προβολής της ανάλογης κάμερας και συνομιλία μέσω μικροφώνου, αν η οικιακή συσκευή το υποστηρίζει, κατευθείαν απο το Apple Watch.

Ακόμα, γίνεται δυνατή η προσθήκη κλειδιού για ηλεκτρονικές κλειδαριές στο wallet app του Apple Watch για ανέπαφο άνοιγμα της πόρτας ενώ στην ίδια εφαρμογή έρχεται και η δυνατότητα προσθήκης του κλειδιού του αυτοκινήτου και της ταυτότητας καθώς και δυνατότητα κοινοποίησης κάποιου κλειδιού προς αλλα μέλη της οικογένειάς.

Στα μηνύματα και τα email το Apple Watch προσφέρει πλέον τη δυνατότητα για ευκολότερη διόρθωση του προφορικού κειμένου που μετατράπηκε σε γραπτό, την προσθήκη εικόνων και άλμπουμ μουσικής κ.α. Μικρές αλλαγές δέχτηκαν αρκετά από τα προεγκατεστημένα apps του Apple Watch όπως το workout με τη προσθήκη προγράμματος για πιλάτες, το breath που μετονομάστηκε σε Mindfulness και επιτρέπει στους χρήστες να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στην αναπνοή τους, το Sleep που εμφανίζει λεπτομερή γραφήματα για την ποσότητα και διάρκεια ύπνου του χρήστη κ.α.

 

Μπορείς να δεις ακόμη