|  | 

Κουζίνα

3 καλοκαιρινά ποτά χωρίς αλκοόλ

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ξεδιψάμε με δροσερά ποτά που φτιάχνουμε με βάση τα φρούτα κι έχουμε έτοιμα από πριν και απολαμβάνουμε τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε!

 

 

Λεμονάδα με τζίντζερ και δυόσμο

Κλασικός συνδυασμός, ξεδιψάει και τονώνει γεμίζοντας το στόμα με υπέροχα αρώματα.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ξύσμα από 4 λεμόνια
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • 1 ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι χυμό λάιμ
  • 1 κομματάκι τζίντζερ μήκους 2 εκ. καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φετούλες

Για το σερβίρισμα

  • πάγο
  • νερό παγωμένο (απλό ή ανθρακούχο)
  • μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • κομματάκια τζίντζερ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε τα λεμόνια και τα λάιμ και παίρνουμε το ξύσμα τους.
  2. Βάζουμε το ξύσμα του λεμονιού και του λάιμ, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση το σιρόπι.
  3. Στο μεταξύ στύβουμε τον χυμό των λεμονιών και των λάιμ. Μετά από 15 λεπτά βρασμού προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και του λάιμ στο σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  4. Σουρώνουμε τη λεμονάδα τη μεταφέρουμε με τη βοήθεια χωνιού σε γυάλινο μπουκάλι. Αφού κρυώσει τη φυλάμε στο ψυγείο.
  5. Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε από ενάμιση δάχτυλο συμπυκνωμένο χυμό στα ποτήρια, προσθέτουμε φυλλαράκια δυόσμου, κομματάκια τζίντζερ, παγάκια και απογεμίζουμε με σόδα ή ανθρακούχο νερό.

 

 

Φραουλάδα

Ένα σπιτικό αναψυκτικό με έντονο κόκκινο χρώμα και ολόγλυκα αρώματα!

Υλικά

  • 400γρ. φράουλες
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • παγωμένο νερό (απλό ή ανθρακούχο)
  • παγάκια
  • φετούλες λάιμ ή λεμονιού
  • μερικές φετούλες φράουλας

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά και πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις φράουλες με τη ζάχαρη σε δύο δόσεις. Ρίχνουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό.
  2. Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει την πρώτη βράση και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να γίνει πηχτούτσικο.
  3. Περνάμε από σήτα και με τη βοήθεια χωνιού το μεταφέρουμε σε γυάλινα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε λίγη φραουλάδα στα ποτήρια, προσθέτουμε παγάκια, φετούλες λάιμ ή λεμονιού, 2-3 φετούλες φράουλας και παγωμένο νερό μέχρι πάνω στο ποτήρι και σερβίρουμε με καλαμάκι.

 

 

Παγωμένο τσάι του βουνού με ροδάκινο και λουίζα

Το τσάι του βουνού στην πιο δροσερή εκδοχή του με φέτες ροδάκινου και φυλλαράκια λουίζας.

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 λίτρο νερό
  • 4-5 κουτ. σούπας τσάι του βουνού
  • 50γρ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Φυλλαράκια λουίζας φρέσκιας
  • 2 ροδάκινα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό να πάρει βράση, ρίχνουμε το τσάι του βουνού σε κανάτα και περιχύνουμε με το βραστό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  2. Μετά από 10 λεπτά σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μπουκάλι. Φυλάμε το τσάι στο ψυγείο.
  3. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βάζουμε σε ένα ποτήρι φέτες από ροδάκινο, φυλλαράκια μέντας και παγάκια. Απογεμίζουμε με κρύο τσάι του βουνού και σερβίρουμε.

 

Δείτε ακόμη