Όλος ο εξοπλισμός για το προνήπιο και το νηπιαγωγείο

by Manos Kavvalos

Ο καιρός περνάει γρήγορα και ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο στη ζωή του παιδιού σου είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Το προνήπιο και το νηπιαγωγείο αποτελούν ίσως δύο από τις πιο σημαντικές και αναγκαίες φάσεις στην ακαδημαϊκή και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο εκτός του σπιτιού, να καλλιεργούν φιλίες και να αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους χρειαστούν για το μέλλον.

Με την πρώτη μέρα να πλησιάζει, είναι ώρα να ξεκινήσεις την έρευνα για να επιλέξεις τα πιο όμορφα, πρακτικά και χρηστικά αξεσουάρ για το νηπιαγωγείο. Δεν είναι πολλά αυτά που θα χρειαστείς, ωστόσο είναι απαραίτητο να τα επιλέξεις με προσοχή για να διευκολύνεις την καθημερινότητα του μικρού σου μαθητή και της δασκάλας του.

 

 

Τσάντα

Η τσάντα νηπιαγωγείου αποτελεί το βασικό αξεσουάρ κάθε παιδιού για τα 2 πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής του εκπαίδευσης. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε αμέτρητα σχέδια με αγαπημένες φιγούρες, ζωάκια και μοτίβα και σε πολλά ζωηρά ή απαλά χρώματα. Μεγάλη σημασία έχει ο σχεδιασμός της τσάντας δηλαδή ο τρόπος που αναπτύσσονται οι θήκες και οι τσέπες που διαθέτει για να τακτοποιούνται τα πράγματα του παιδιού, όπως το παγουράκι του, τα έξτρα ρούχα του, το βιβλίο επικοινωνίας με τη δασκάλα, τα υγρά μαντηλάκια ή άλλα υλικά υγιεινής κ.λπ. Όταν μια τσαντούλα διαθέτει αρκετές θέσεις αποθήκευσης, τόσο το παιδάκι όσο και η δασκάλα του, βρίσκουν πιο γρήγορα και εύκολα όσα χρειάζονται. Τέλος, μέσα στις διαθέσιμες λύσεις, υπάρχουν και οι τσάντες με ροδάκια για τα παιδιά που προτιμούν να την τραβούν αντί να την κουβαλούν στην πλάτη τους. Βασικές προϋποθέσεις για αυτή την επιλογή είναι να μην είναι πολύ τραχύ το έδαφος στο οποίο θα κυλάει η τσαντούλα και να μην υπάρχουν πολλά σκαλιά στο σχολικό κτίριο.

 

Παγούρι

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και του φαγητού χρειάζονται ενυδάτωση για αυτό και οι νηπιαγωγοί αρκετές φορές την ημέρα τους υπενθυμίζουν να πίνουν νεράκι από το παγούρι τους. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα παγουράκι με στόμιο ή ενσωματωμένο καλαμάκι, ό,τι βολεύει καλύτερα το παιδάκι σου. Συνδύασέ το θεματικά ή χρωματικά με το τσαντάκι του ή επίλεξε κάτι εντελώς διαφορετικό για να υπάρχει και ποικιλία!

 

 

Φαγητοδοχείο

Αν το παιδάκι σου μένει στο ολοήμερο, θα πρέπει να του δίνεις φαγητό από το σπίτι. Τα μοντέρνα φαγητοδοχεία για το σχολείο είναι ό,τι καλύτερο για να μένει το φαγητό του καλά προστατευμένο από το εξωτερικό περιβάλλον ενώ κλείνουν ερμητικά ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές. Ανάλογα με τον τρόπο που το κάθε νηπιαγωγείο ζεσταίνει το φαγητό, θα χρειαστεί να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο δοχείου. Πλαστικό αν χρησιμοποιείται φούρνος μικροκυμάτων ή μεταλλικό αν το φαγητό θερμαίνεται σε κλασσικό φούρνο. Σχέδια και χρώματα θα βρεις πολλά και μένει να επιλέξεις αν το δοχείο θα αποτελείται από έναν ή περισσότερους χώρους, για να βάζεις σαλάτα ή κάποιο άλλο συμπλήρωμα στο κύριο φαγητό. Τέλος, ακόμα και αν το παιδί δεν μένει στο ολοήμερο σίγουρα θα χρειαστεί να του δίνεις κολατσιό, οπότε θα πρέπει να προμηθευτείς ένα πιο απλό δοχείο για το τοστάκι του ή τα φρούτα του.

 

Τσάντα φαγητού

Είναι βολικό να τοποθετείς το φαγητό σε ξεχωριστό τσαντάκι και όχι μαζί με τα προσωπικά είδη του παιδιού. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετούν τα τσαντάκια φαγητού, που μπορείς να συνδυάσεις θεματικά ή χρωματικά με την κύρια τσαντούλα του.

 

 

Χαρτικά και είδη χειροτεχνίας

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι πιθανόν να σου ζητηθεί από το νηπιαγωγείο να προμηθευτείς τα απαιτούμενα χαρτικά και είδη χειροτεχνίας με τα οποία τα παιδιά θα απασχοληθούν και θα κατασκευάσουν τις εργασίες τους. Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει ξυλομπογιές και κηρομπογιές μη τοξικές, ιδανικές για τα παιδιά. Μαρκαδόρους με χοντρή μύτη για τις πρώτες ζωγραφιές και μπλοκ ζωγραφικής για σκίτσα ή για ζωγραφιές. Πολύ πιθανόν επίσης να ζητηθούν κάποια πακέτα χαρτιού Α4, κόλλα υγρή και στικ, ψαλιδάκι ασφαλείας, πολύχρωμα χαρτιά κ.α.

Όλα τα σχολικά σε περιμένουν να τα επιλέξεις κάνοντας μια βόλτα με το νηπιαγωγάκι σου σε ένα κατάστημα, ή μια επίσκεψη στο eshop του Κωτσόβολου.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ για να ανακαλύψεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά!

Καλή αρχή!

Μπορείς να δεις ακόμη