19 Αυγούστου: Γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας με έμπνευση από το καλοκαίρι!

by Manos Kavvalos

Στις 19 Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας, προς τιμήν του Γάλλου καλλιτέχνη και φωτογράφου Λουί Νταγκέρ που με την εφεύρεσή του, την νταγκεροτυπία το 1839, κατάφερε να κάνει τη φωτογραφία προσβάσιμη στο παγκόσμιο κοινό.

Από τότε σταδιακά άλλαξαν πολλά και σήμερα χάρη στην ψηφιακή επανάσταση η φωτογραφική μηχανή του κινητού σου τηλεφώνου αποτελεί πλέον προέκταση του χεριού σου και μπορείς ανά πάσα στιγμή να αποτυπώσεις στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, σημαντικές στιγμές, τοπία και ό,τι άλλο θελήσεις, ενώ έχεις τη δυνατότητα να επεξεργαστείς τη φωτογραφία σου και να την μοιραστείς ηλεκτρονικά με όποιον θέλεις.

Ωστόσο, στο κοντινό παρελθόν, 30-35 χρόνια πίσω, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Για να τραβηχτεί μια φωτογραφία υπήρχε συγκεκριμένος λόγος: Mια γιορτή, κάποια κοινωνική εκδήλωση, μια εκδρομή, ένα ταξίδι…

Η φωτογράφιση δεν ήταν απλή υπόθεση, απαιτούσε γνώσεις και μαεστρία από τον χρήστη της μηχανής ώστε η φωτογραφία να έχει ευκρίνεια και να μην βγει «καμένη» ή «κουνημένη». Για τους ερασιτέχνες, μια καλή λήψη, λίγο πολύ, ήταν θέμα τύχης αφού το φιλμ είχε συγκεκριμένο μήκος, άρα διέθετε και περιορισμένο αριθμό καρέ, (συνήθως 12, 24 ή 36). Έτσι, οι πολλαπλές δοκιμαστικές λήψεις του ίδιου πλάνου αποφεύγονταν. Τέλος, το κόστος αγοράς του φιλμ και κυρίως το κόστος εμφάνισης και εκτύπωσης των φωτογραφιών από επαγγελματία φωτογράφο δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο.

 

Οι πρώτες ψηφιακές μηχανές

Η πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έκαναν την εμφάνισή το 1990, ωστόσο χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία ακόμα για να αποτελέσουν ευρύτατα διαδεδομένα καταναλωτικά προϊόντα.

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έφεραν την επανάσταση στην φωτογραφία, καθώς κατήργησαν το φιλμ και την εμφάνιση των φωτογραφιών αποκλειστικά από επαγγελματίες, ενώ έδωσαν στον χρήστη τη δυνατότητα να εκτελεί πολλαπλές προσπάθειες για να πετύχει την ιδανική λήψη, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με διαφορετικές ρυθμίσεις ή στήνοντας το είδωλο σε ποικίλες παραλλαγές. Το σπουδαιότερο ίσως όλων των πλεονεκτημάτων ήταν ότι ο χρήστης μπορούσε πλέον να επιλέξει τις καλύτερες λήψεις και να διαγράψει τις λιγότερο καλές, να τις εξαγάγει δημιουργώντας ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο στον υπολογιστή του και να τυπώσει όποιες ήθελε.

 

Το σήμερα της φωτογραφίας

Η μεγάλη επανάσταση έγινε με την ενσωμάτωση των φωτογραφικών μηχανών στα κινητά τηλέφωνα και κυρίως μετά την επικράτηση των smartphones. Οι κατασκευαστές των smartphones εξελίσσουν διαρκώς τις κάμερες των νέων συσκευών τους, οι οποίες πλέον αποτελούν σε μεγάλο βαθμό κριτήριο αγοράς ενός κινητού.

Αυτή η εξέλιξη ωστόσο, δεν έχει επηρεάσει την αίγλη της φωτογραφικής μηχανής ως αυτόνομη συσκευή. Οι λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας προτιμούν μια σύγχρονη φωτογραφική μηχανή που διαθέτει μια πληθώρα προηγμένων λειτουργιών και κατάλληλων φακών που μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν με ευκολία και από τον μέσο χρήστη.

 

Εμπνεύσου από το καλοκαίρι και δημιούργησε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να ασχοληθείς με τη φωτογραφία. Ο ελεύθερος χρόνος, οι εναλλαγές τοπίων και η συναναστροφή με διαφορετικούς ανθρώπους σε εμπνέουν ώστε να αποτυπώσεις στην κάμερά σου όσα περισσότερα μπορείς.

Είναι βέβαιο πως πρωταρχικός σου στόχος θα είναι να τραβήξεις τα αξιοθέατα που θα επισκεφτείς αλλά και όσα βρεις τυχαία στο δρόμο σου. Για να πετύχεις στον μέγιστο βαθμό την αποτύπωση στην φωτογραφία όσων βλέπουν τα μάτια σου, θα πρέπει να εφοδιαστείς με έναν ευρυγώνιο φακό που θα σου δώσει τη δυνατότητα να τραβήξεις περισσότερο τοπίο. Η επιλογή φακού εξαρτάται από την φωτογραφική μηχανή μου διαθέτεις, DSLR ή Mirrorless, καθώς και από τις απαιτήσεις σου και τον βαθμό εξοικείωσής σου με την τέχνη της φωτογραφίας. Επιπλέον, για τη φωτογράφιση των τοπίων είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη τον παράγοντα του φυσικού φωτός. Ανάλογα με τον προσανατολισμό του τοπίου που σε ενδιαφέρει σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα, επίλεξε να το φωτογραφίσεις ή νωρίς το πρωί με την αυγή ή αργά το απόγευμα κατά τη δύση, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πλάγια και αποκαλύπτουν τα πιο ζωντανά χρώματα.

Αν το τοπίο που σε ενδιαφέρει να φωτογραφίσεις είναι μια παραλία και μάλιστα κατά τις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται ψηλά, φρόντισε να ρυθμίσεις κατάλληλα την έκθεση, πάντα με βάση το θέμα που φωτογραφίζεις και όχι με βάση το φόντο. Αν για παράδειγμα ο ήλιος βρίσκεται πίσω σου, αύξησε την έκθεση ενώ αν βρίσκεται μπροστά σου μείωσέ την αναλόγως.

Αν σε ενδιαφέρει να φωτογραφίζεις δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ, road trips, καταδύσεις κ.α. μια action cam είναι ιδανική για εσένα. Τοποθετείται σχεδόν παντού (κράνος, τιμόνι κ.α.), είναι αδιάβροχη και πολύ ανθεκτική για να την παίρνεις μαζί σου παντού.

Εκτός από τοπία, τα ταξίδια μας είναι γεμάτα και από στιγμές με τους ανθρώπους μας. Για να πετύχεις εξαιρετικές λήψεις προσώπων πρέπει να χρησιμοποιήσεις έναν φακό που να μπορεί να φτάσει κοντά στο θέμα, το άνοιγμα του διαφράγματος του φακού να είναι αρκετά μεγάλο και η εστίαση σταθερή. Έτσι, αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα πιο σημαντικά στοιχεία όπως τα μάτια, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια ενώ πίσω από τα πρόσωπα δημιουργείται ένα θολωτό φόντο που βοηθά στην ανάδειξη του πορτρέτου.

Η νυχτερινή φωτογράφιση μπορεί να σε δυσκολέψει αν είσαι αρχάριος. Όμως η πρόκληση είναι μεγάλη και θα ήταν ωραίο να δοκιμάσεις. Τα νυχτερινά φώτα, το φεγγάρι, οι ανακλάσεις στη θάλασσα είναι μερικά από τα θέματα που σίγουρα θα θελήσεις να φωτογραφίσεις. Εδώ δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις καθώς τα νυχτερινά φώτα ποικίλουν σε ένταση και χρωματισμούς. Ωστόσο πρέπει να εξοικειωθείς με την τεχνική της αργής ταχύτητας κλείστρου. Όσο περισσότερο μένει ανοιχτό το κλείστρο τόσο περισσότερο φως περνάει στον αισθητήρα και έτσι αποτυπώνονται καλύτερα τα νυχτερινά φώτα. Βέβαια, η μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης φέρει και μεγαλύτερο κίνδυνο να βγει η φωτογραφία κουνημένη. Για αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα τρίποδο που θα χρειαστεί να στερεώσεις σε μια σταθερή επιφάνεια.

Να θυμάσαι ότι για πολλά από τα παραπάνω μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις και την κάμερα του κινητού σου κάνοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

 

Είσαι στην Κύπρο; Βρες εδώ όλα όσα χρειάζεσαι για να αποτυπώσεις δημιουργικά τις καλύτερες αναμνήσεις σου!

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλές λήψεις!

Μπορείς να δεις ακόμη