Όσα αποκάλυψε στη συνέντευξή του ο Jim Ryan για PS PLUS και νέα studio

by Aggeliki Tsoukana

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης προχώρησε ο Jim Ryan, πρόεδρος και διευθυντής της SIE (SONY Interactive Entertainment), στο Official PlayStation Podcast, τραβώνας για λίγο τη κουρτίνα που κρύβει το μέλλον του PlayStation ως κονσόλα, των παιχνιδιών που έρχονται από την εταιρία αλλά και τη νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία PlayStation Plus με τα νέα μοντέλα συνδρομών Extra και Premium τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες.

 

Νέα προσθήκη studio

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την επιβεβαίωση μιας φήμης που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αναφέρει πως η Sony βρίσκεται στα σκαριά μιας εξαγοράς studio πολύ μεγάλου βεληνεκούς, με αρκετά χρόνια ιστορίας και μεγάλους τίτλους στο ενεργητικό της. Έτσι λοιπόν μετά την εξαγορά των Bluepoint Games, Housemarque, Bungie αλλά και Haven, ο Jim Ryan επιβεβαιώνει πως η οργανική αύξηση της οικογένειας του PlayStation δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως όσον αφορά στα PlayStation studios, τα παιχνίδια τους κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τόσο από άποψη κριτικής όσο και πωλήσεων. Αυτό δίνει στη Sony τη δυνατότητα να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε τέτοιες κινήσεις και να μεγαλώσει στο μέλλον ακόμα περισσότερο την οικογένειά της με αγορές νέων studio.

Μετά την εξαγορά των πέντε studio τον περασμένο χρόνο, η Sony βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με αυτά, για τα μελλοντικά της σχέδια ώστε να επιτευχθεί το μεγάλο πλάνο ανάπτυξης που έχει θέσει. Έκλεισε λέγοντας πως δεδομένου ότι οι επιτυχίες των παιχνιδιών που έρχονται θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονται τώρα, έχει δημιουργηθεί ένας ατέρμονος κύκλος όπου η επιτυχία φέρνει περισσότερη επιτυχία.

 

Τα παιχνίδια της Sony στο PS Plus Extra και Premium

Στη συνέχεια η συζήτηση πέρασε στο καυτό θέμα του νέου μοντέλου PS Plus και των δύο νέων κατηγοριών συνδρομών με την ονομασία Extra και Premium τα οποία θα προσφέρουν στους συνδρομητές τους συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν παιχνιδιών κάθε μήνα για κατέβασμα ή/και streaming. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τις κυκλοφορίες των παιχνιδιών από τα PlayStation Studio και κατά πόσο αυτά θα γίνονται διαθέσιμα την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους στο PS Plus όπως κάνει δηλαδή και η Microsoft με τα δικά της παιχνίδια στη συνδρομή Xbox Game Pass. Δυστυχώς ο Jim Ryan απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα πλάνα της Sony.

Αναλυτικά είπε πως ο λόγος που τα παιχνίδια της εταιρίας γίνονται ολοένα καλύτερα και πλουσιότερα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και τεχνικά, είναι τα χρήματα αλλά και ο χρόνος που επενδύει η Sony και τα εκάστοτε studio σε αυτά. Οι παίκτες, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένουν καλύτερη αφήγηση, καλύτερο σενάριο και μεγάλη διάρκεια στα παιχνίδια οπότε βάζοντάς τα από την πρώτη μέρα στο PS Plus θα επηρεαστούν αρνητικά αυτοί οι τομείς. Ο Jim συνέχισε λέγοντας πως το μοντέλο που έχουν επιλέξει είναι αποδοτικό οπότε θα παραμείνουν σε αυτό καθώς δεν θέλουν να πειραματιστούν με ένα νέο μοντέλο σε μια νέα υπηρεσία.

Παρόλα αυτά, σημαντικά παιχνίδια των PlayStation Studios, αν όχι όλα, θα βρίσκονται στο PS Plus. Έχει ήδη ανακοινωθεί η διάθεση των God of War, Spiderman και το spin off του Spider-Man: Miles Morales αλλά και το Returnal. Τα παιχνίδια που φαίνεται να έχει επιλέξει η Sony να διαθέσει στη νέα υπηρεσία ίσως να προδίδουν το μοντέλο που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα first party παιχνίδια, να διατίθενται στην υπηρεσία δηλαδή μετά από έναν χρόνο στην αγορά. Αν και δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο ο πρόεδρος της εταιρίας, μένει να απαντηθεί στη πράξη.

 

Παιχνίδια άλλων δημιουργών στο PS Plus

Τέλος η συζήτηση έκλεισε με τη διάθεση τίτλων από άλλες εταιρίες, δημιουργούς και publishers και κατά πόσο τα παιχνίδια αυτών θα κάνουν την εμφάνιση τους στο PS Plus Extra και Premium. Ο Jim Ryan απάντησε πως όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν τέτοια παιχνίδια και μάλιστα θα είναι πολλά.

Όλα τα μεγάλα ονόματα αναμένεται να δώσουν το παρόν σύμφωνα με τον ίδιο. Χωρίς να δώσει ονόματα, δήλωσε πως, η Sony μιλάει με πολλούς μεγάλους publishers σχετικά με το θέμα και τα παιχνίδια πολλών εξ αυτών θα βρίσκονται διαθέσιμα. Σημαντικό όπως είπε είναι και το γεγονός πως πέρα από τους μεγάλους publishers η πλατφόρμα δίνει βήμα και σε μικρότερα indie παιχνίδια τα οποία και αυτά θα είναι διαθέσιμα για να τα παίξει ο κόσμος. Σε αριθμούς οι συνεργάτες ξεπερνούν τους 200, κάτι που κάνει το PS Plus αρκετά ισχυρό εξ αρχής, ενώ με τον καιρό θα προστίθενται ακόμα περισσότερα παιχνίδια. Κάτι που δεν διευκρίνισε ο Jim Ryan είναι πόσα παιχνίδια θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα στην υπηρεσία και πόσο καιρό θα παραμένει το κάθε παιχνίδι.

Μπορείς να δεις ακόμη