Πασχαλινά κουλούρια με άρωμα πορτοκαλιού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αν ο φούρνος δεν ψήσει κουλουράκια, αν δεν μοσχομυρίσει ο τόπος βούτυρο και πορτοκάλι, πώς θα καταλάβουμε πως έφτασε Πάσχα;

 

Υλικά για 80 κομμάτια περίπου

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 350 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 175 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κρόκο αυγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού να αφρατέψουν καλά.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανιλίνη. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το μισό αλεύρι δουλεύοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Αποσύρουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  5. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες (20 – 25 γρ. περίπου) και πλάθουμε κορδόνια που μετά τυλίγουμε κοτσιδούλες ή σε σχήμα “θ” ή σε σχήμα “S”.
  6. Τοποθετούμε τα κουλουράκια αραιά σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια τους με κρόκο του αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σκεύος αποθήκευσης.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη