Όταν το gaming mouse γίνεται… προέκταση του χεριού σου!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Είτε επιδιώκεις να γίνεις ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στα multiplayer games, είτε απλά θέλεις να απολαμβάνεις στο έπακρο κάθε παιχνίδι, σίγουρα δε θα μπορέσεις να το πετύχεις με ένα συμβατικό ποντίκι.

Το gaming mouse αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του. Δες παρακάτω πώς μπορείς να πάρεις στο χέρι σου τον απόλυτο έλεγχο των αγαπημένων σου games!

 

Όλα ξεκινούν από την εργονομία

Στην “ιεράρχηση” κριτηρίων κατά την επιλογή ενός gaming mouse, η εργονομία πρέπει να έρχεται πρώτη. Ειδικά όταν αυτό προορίζεται για πολύωρο και απαιτητικό gaming, θα στηρίξει αποτελεσματικά το χέρι σου και θα σε “κρατήσει” συγκεντρωμένο στο παιχνίδι.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργονομία ενός gaming mouse είναι το μέγεθος και το σχήμα του. Τα gaming mice διαθέτουν ανατομική λαβή που εφαρμόζει στην παλάμη του χεριού σου παρέχοντας ομαλότερη κίνηση χωρίς να καταπονούνται ο καρπός και τα δάχτυλα μετά από πολύωρη χρήση.

Το πόσο εργονομικό είναι ένα ποντίκι εξαρτάται και από το πόσο καλά ταιριάζει στη φυσική καμπύλη του χεριού σου. Για παράδειγμα, ένα ογκώδες ποντίκι (σε σχέση με το χέρι σου) μπορεί να διατηρεί τον καρπό συνεχώς λυγισμένο υπό άβολη γωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε παθήσεις όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα κ.ά. Για τον λόγο αυτό δώσε προσοχή στον τρόπο/τεχνική που πιάνεις το ποντίκι σου.

Μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου, όπως Logitech, Razer, SteelSeries, Cooler Master και άλλες έχουν εισάγει μια σειρά από gaming mice που εφαρμόζουν το ίδιο άνετα σε διαφορετικούς τύπους χεριών. Μάλιστα, ορισμένα ποντίκια προσφέρουν πολλές επιλογές προσαρμογής, από σχήμα, μέγεθος και βάρος, μέχρι και τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον πλήκτρων.

 

Αξιοποίησε τις αντιολισθητικές επιφάνειες

Σε πολλά gaming mice συναντάμε ελαστικό φινίρισμα και αντιολισθητικές λαβές σε “στρατηγικά” σημεία για τέλεια τοποθέτηση στο χέρι και μεγαλύτερη ακρίβεια στη χρήση. Γενικότερα, η αντιολισθητική επιφάνεια προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση, πράγμα που σημαίνει ότι όσο και να ιδρώσει η παλάμη σου, το ποντίκι δεν πρόκειται να φύγει από το χέρι σου.

Ορισμένα μοντέλα, όπως το ADX ADXM0419 Gaming Mouse της ADX, έχουν ανατομικές πλαϊνές λαβές που έχουν επικαλυφθεί με καουτσούκ για να παρέχουν πρόσθετο έλεγχο. Απαραίτητο «συστατικό» για τους παίκτες που σηκώνουν το ποντίκι.

 

Υψηλότερη ακρίβεια με ρυθμιζόμενο DPI

Το DPI είναι το πρότυπο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ευαισθησίας του ποντικιού εκφρασμένο ως το πλήθος των DPI (Dots Per Inch, στιγμές ανά γραμμική ίντσα) που μπορεί να εντοπίσει η συσκευή. Αλλάζοντας τη ρύθμιση DPI, μπορείς να ρυθμίσεις άμεσα την ταχύτητα του δείκτη για την εκτέλεση εργασιών ακρίβειας, όπως τη στόχευση σε video games ή την επεξεργασία φωτογραφιών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των DPI, τόσο υψηλότερη είναι η ευαισθησία του ποντικιού και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του δείκτη. Οι περισσότερες προτάσεις περιλαμβάνουν πλήκτρα ειδικών λειτουργιών (πλήκτρα DPI On-the-fly) με τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις άμεσα την ευαισθησία του ποντικιού σου (DPI), κάνοντας πανεύκολη την αλλαγή, π.χ. μειώνοντας την ανάλυση για στόχευση ενός pixel, ή ανεβάζοντάς την για ταχύτατη πλοήγηση.

 

 

Προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να το φέρεις στα μέτρα σου

Τα περισσότερα gaming mice έρχονται με προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να ρυθμίζεις εσύ τις λειτουργίες τους, τόσο κατά τη διάρκεια του gaming όσο και κατά τη χρήση εφαρμογών. Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι οτιδήποτε, από αντιστοίχιση κρίσιμων πλήκτρων μέχρι περίπλοκες μακροεντολές.

Για παράδειγμα, σε ένα MOBA game μπορείς να ορίσεις τη χρήση ενός συγκεκριμένου item, ή μιας κίνησης που απαιτεί συνδυασμό πολλών πλήκτρων. Επίσης, σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων ή βίντεο μπορείς να αντιστοιχίσεις κάποια συντόμευση για ταχύτερη πρόσβαση σε λειτουργίες. Η εντυπωσιακή αυτή ευελιξία ρύθμισης συνήθως γίνεται απευθείας μόλις βγάλεις το ποντίκι από τη συσκευασία του ή μέσω του gaming λογισμικού για εξειδικευμένη αντιστοίχιση εντολών ανά παιχνίδι/εφαρμογή.

 

Διάλεξε τρόπο σύνδεσης

Σε γενικές γραμμές, τα ασύρματα ποντίκια τείνουν να είναι πιο βολικά καθώς προσφέρουν περισσότερη ελευθερία στον χρήστη, λόγω απουσίας καλωδίου. Το μειονέκτημα των ασύρματων ποντικιών είναι, συνήθως, το αισθητό lag κατά τη διάρκεια της χρήσης (συνήθως περίπου 8ms), το οποίο είναι ενοχλητικό όταν βρίσκεσαι στη μέση ενός game session. Άλλο μειονέκτημα σε ορισμένα ασύρματα ποντίκια είναι οι μπαταρίες, τις οποίες θα πρέπει να τις αλλάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ασφαλώς υπάρχουν και ποντίκια που σου επιτρέπουν να φορτίζεις τις μπαταρίες μέσω καλωδίου USB ή και να κάνεις εναλλαγή μεταξύ ασύρματης και ενσύρματης λειτουργίας για μεγαλύτερη ευελιξία. Μάλιστα, αν μιλάμε για κάποιο ασύρματο gaming mouse όπως το Logitech G903 τότε μπορείς να αλλάζεις γρήγορα μεταξύ της ενσύρματης και της ασύρματης λειτουργίας χωρίς να διακόψεις το παιχνίδι σου.

 

Συνδύασέ το με ένα ποιοτικό gaming mousepad

Ένα καλό και ποιοτικό gaming mousepad όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση του gaming mouse, αλλά εξασφαλίζει και μέγιστη εργονομία στον χρήστη γενικά. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός mousepad είναι η υφή της επιφάνειας. Η ομοιόμορφη υφή επιφάνειας μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του αισθητήρα και κατ΄ επέκταση την απόδοση της κίνησης του ποντικιού στην κίνηση του δείκτη. Τα περισσότερα mousepads ενδείκνυνται τόσο για οπτικά όσο και για ποντίκια λέιζερ. Μπορείς επίσης να επιλέξεις mousepad διπλής όψης, δηλαδή με δύο διαφορετικές επιφάνειες που προσαρμόζονται στην ίδια βάση. Έτσι, έχεις περισσότερες επιλογές χρήσης: π.χ. μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μία επιφάνεια για γρήγορη κίνηση και μηδαμινή αντίσταση, για hack n’ slash games ή για MMOs, και την άλλη για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια κίνησης, που θα χρειαστείς, για παράδειγμα, σε παιχνίδια πρώτου προσώπου.

Ορισμένα gaming mousepads έρχονται σε ΧΧL διαστάσεις. Χάρη στο μεγάλο τους μέγεθος, μπορείς να καλύψεις την επιφάνεια του γραφείου σου και να επωφεληθείς από τη σταθερότητά του και στο πληκτρολόγιό σου. Διαθέτουν και αντιολισθητική βάση για να παραμένουν σταθερά στην επιφάνεια που θα τοποθετηθούν.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: gaming mouse.

Μπορείς να δεις ακόμη