Οθόνες Samsung προσβάσιμες από όλους και για όλους

by K-Admin 1

 

Η τηλεόραση είναι μία από τις βασικές συσκευές σε κάθε σπίτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ψυχαγωγία, όσο και για ενημέρωση. Όμως, δυστυχώς δεν είναι εύκολο να είναι προσβάσιμη ως συσκευή από όλους τους συνανθρώπους μας και αυτό ουσιαστικά είναι ένα είδος αποκλεισμού. Για παράδειγμα, ακόμα και η πρόσβαση σε βασικές ρυθμίσεις ήχου και οθόνης είναι πρόκληση για όποιους αντιμετωπίζουν θέματα όρασης ή ακοής.

Ευτυχώς, ο τεχνολογικός κλάδος τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος όλων και η Samsung είναι μία από τις πιο πρωτοπόρες και καινοτόμες εταιρείες και σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, η νέα σειρά τηλεοράσεών της υποστηρίζουν βραβευμένες λειτουργίες προσβασιμότητας σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, όπως είναι για παράδειγμα οι Voice Guide, Sign Language Zoom και Multi-Output Audio. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά!

 

 

Εφαρμογή SeeColors

Το app αυτό είναι διαθέσιμο από το αντίστοιχο store της εταιρείας και συνιστάται για ανθρώπους με αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία. Μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να προσδιορίσει μέσω της εφαρμογής τον βαθμό της δυσκολίας που έχει και να συγχρονιστούν όλα τα προγράμματα με βάση της ανάγκες του! Γενικά, η τηλεόραση θα προσαρμόζει τα χρώματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθά αυτούς τους ανθρώπους.

 

 

Αντιστροφή χρωμάτων και άλλες παρόμοιες επιλογές

Στην ίδια λογική και για γενικότερες δυσκολίες όρασης (π.χ. αν δεν μπορεί κάποιος να δει καθαρά τα χρώματα) υπάρχει η επιλογή αντιστροφής των χρωμάτων. Για την ακρίβεια, η ρύθμιση αυτή συνίσταται και για να μειώσεις τους καθρεπτισμούς, αν έχεις φωτοευαισθησία ή αν κουράζονται εύκολα τα μάτια σου. Επίσης, υπάρχουν και λειτουργίες για ανθρώπους με πλήρη αχρωματοψία (όπως η GrayScale) που μετατρέπει έγχρωμες εικόνες σε ασπρόμαυρες. Ακόμη, η λειτουργία Focus Enlarge σου δίνει τη δυνατότητα να μεγεθύνεις το κείμενο και τις μικρότερες λεπτομέρειες σε επιφάνειες διεπαφής όπως είναι το Smart Hub.

 

 

Λειτουργία εκμάθησης τηλεχειριστηρίου

Προφανώς, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον τυφλό ή με σοβαρά προβλήματα όρασης να χειριστεί ακόμα και μία φαινομενικά απλή συσκευή όπως είναι το remote control. Έτσι, η Samsung παρέχει λειτουργία εκμάθησης του χειριστηρίου, η οποία με ωραίο τρόπο και μέσω επαναλαμβανόμενης άσκησης, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να συνηθίσει το control. Παράλληλα, υπάρχει και φωνητική περιγραφή κάθε πλήκτρου, ενώ πατώντας το πλήκτρο πίσω δύο φορές απενεργοποιείται ο βοηθός αυτός.

 

 

Ηχητικός οδηγός

Ειδικότερα, αυτός ο ηχητικός οδηγός είναι πολύτιμος και κατά τη χρήση της τηλεόρασης, αφού με τα κατάλληλα ηχητικά μηνύματα ενημερώνει για το κανάλι και την ένταση του ήχου. Ταυτόχρονα, παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα που προβάλλεται τη συγκεκριμένη τη στιγμή, αλλά φυσικά και γι’ αυτό που ακολουθεί.

 

 

Ηχητική περιγραφή

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ηχητική περιγραφή. Για παράδειγμα, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι για έναν τυφλό να παρακολουθήσει θεαματικές ταινίες ή συναρπαστικούς αγώνες. Προφανώς, οι πληροφορίες μέσω ακοής (δηλαδή από διαλόγους και ηχητικά εφέ) είναι περιορισμένες σε σχέση με όλη την εμπειρία. Γι’ αυτό, η ηχητική περιγραφή καλύπτει αυτό το κενό, με το να περιγράφει τις σκηνές που προβάλλονται, δηλαδή με το να παρέχει εξηγήσεις για παράγοντες που είναι δύσκολο να καταγραφούν ηχητικά (όπως τα ρούχα των χαρακτήρων και τη γλώσσα του σώματός τους)!

 

 

Συντομεύσεις προσβασιμότητας

Με το να κρατήσεις το κουμπί σίγασης ήχου πατημένο για περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα στο τηλεχειριστήριο μίας Samsung TV αυτομάτως μεταφέρεσαι σε ένα μενού όπου μπορείς να προσαρμόσει μια γκάμα από ρυθμίσεις προσβασιμότητας. Συγκεκριμένα, μπορείς να επιλέξεις για εσένα ή άλλα μέλη της οικογένειάς σου ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την χρήση της συσκευής από άτομα που έχουν οποιαδήποτε δυσκολία ή αναπηρία (π.χ. κινητική). Σαφώς, το μενού διαθέτει και ηχητικό οδηγό, ο οποίος επιτρέπει σε οποιονδήποτε χρήστη να περιηγηθεί χωρίς δυσκολία.

 

 

Ζουμ νοηματικής γλώσσας

Όπως είναι γνωστό η νοηματική γλώσσα χρησιμοποιεί χειρονομίες και κινήσεις χεριών για να αποδώσει τις έννοιες. Μάλιστα, επειδή η ίδια χειρονομία μπορεί να μεταφέρει διαφορετικά νοήματα ανάλογα με το σχήμα του στόματος και την έκφραση του προσώπου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες για να γίνει κατανοητή η ακριβής έννοια. Με βάση όλα αυτά οι τηλεοράσεις της Samsung αξιοποιούν τον αποκλειστικό και καινοτόμο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για να αναγνωρίζουν αυτόματα τη νοηματική γλώσσα και για να μεγεθύνουν το άτομο που τη χρησιμοποιεί κατά 200%. Ταυτόχρονα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει χειροκίνητα την περιοχή στην οθόνη προς μεγέθυνση και να αλλάξει την αναλογία μεγέθυνσης για να παρατηρήσει καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες.

 

 

Ξεχωριστοί υπότιτλοι

Πολλές τηλεοπτικές παραγωγές διαθέτουν ήδη υπότιτλους για τα προγράμματά τους ώστε να βοηθήσουν τους κωφούς συνανθρώπους μας να τα παρακολουθήσουν. Εντούτοις, υπάρχει η πιθανότητα επικάλυψης διαφορετικών υποτίτλων (ειδικά για μη αγγλικές παραγωγές). Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει η λειτουργία ξεχωριστών υπότιτλων, η οποία επιτρέπει την προβολή των υπότιτλων για κωφούς σε ξεχωριστή περιοχή από τους υπότιτλους του τηλεοπτικού προγράμματος! Επιπρόσθετα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θέλει να αλλάξει το φόντο και το χρώμα των γραμμάτων των υπότιτλων για ακόμα καλύτερη προβολή.

 

 

Λειτουργία ήχου πολλαπλών εξόδων

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σε περίπτωση παρακολούθησης τηλεόρασης μαζί  άλλα άτομα (π.χ. με φίλους ή με την οικογένεια) εκείνος που έχει δυσκολία στην ακοή να επιθυμεί να αυξήσει την ένταση του ήχου (σε σχέση με τους υπόλοιπους θεατές). Άρα, για να μπορούν όλοι να απολαύσουν το αγαπημένο τους περιεχόμενο στην κατάλληλη ένταση για τον καθένα, η Samsung έχει επιλογή για ήχο πολλαπλών εξόδων στις τηλεοράσεις της. Δηλαδή, μπορεί όποιος θέλει να συνδέσει στην TV μία Bluetooth συσκευή και να ακούει το πρόγραμμα στη δική του επιθυμητή ένταση χωρίς να επηρεάζει την εμπειρία προβολής των άλλων.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η Samsung έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε οι τηλεοράσεις της να είναι προσβάσιμες από όλους και για όλους. Επιπλέον, συνεχίζει αδιάκοπα να εξελίσσει τις τεχνολογίες αυτές με βάση τα σχόλια των χρηστών, ενώ ήδη από το 2013 συνεργάζεται με φορείς (όπως το Royal National Institute of Blind People στο Ηνωμένο Βασίλειο) ώστε για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της θα διαθέτουν τις κατάλληλες και πιο σύγχρονες λειτουργίες προσβασιμότητας για όλους. Τέλος, η εταιρεία έλαβε διαπίστευση δοκιμής και ελέγχου (Tried and Tested Accreditation) από το ινστιτούτο για τις Smart TVs του 2020. Πρόκειται για μία διάκριση που απονέμεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία κατασκευής τηλεοράσεων.

Μπορείς να δεις ακόμη