Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ανακάλυψε τα Ακουστικά Ύπνου!

by K-Admin 1

 

Η 19η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου ώστε να θυμίζει σε όλους μας αυτό το αγαθό και την πολύτιμη βιολογική μας ανάγκη, που συνήθως υποτιμούμε ή δεν αναγνωρίζουμε την αξία που έχει για πολλούς και διάφορους λόγους.

Άλλωστε, όλες οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία την αξία ενός «καλού ύπνου» (ποσοτικά και ποιοτικά). Για την ακρίβεια προστατεύει και ενισχύει όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχολογική υγεία και είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει σωστά το ανθρώπινο σώμα.

Εντούτοις, η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβαθμίζει την ανάγκη αυτή, ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι πολλές υποχρεώσεις και το συνεχές άγχος δεν βοηθούν. Αντίθετα, μειώνουν τις ευκαιρίες για σωστή χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ έτσι συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ αιτίας και αιτιατού.

Βέβαια, όπως πάντα η τεχνολογία έχει τη λύση και προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα για όλα τα γούστα και κάθε βαλάντιο. Συγκεκριμένα, τα λεγόμενα Sleeping Headphones (ακουστικά υποβοήθησης ύπνου) έχουν ωριμάσει τεχνολογικά και κυριολεκτικά αποτελούν μία νέα διακριτή κατηγορία συσκευών με αυξανόμενη δημοφιλία. Αυτό γιατί τελικά όντως βοηθούν!

 

 

Σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον δεν κοιμάσαι καλά

Τα σημάδια που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν είναι πολλά και συχνά μπορεί να μην καταλάβεις ότι οφείλονται στην έλλειψη ή στον μη ποιοτικό ύπνο.

Ειδικότερα, τα πιο προφανή είναι το να ξυπνάς συχνά μέσα στη νύχτα (ακόμα και για να πας τουαλέτα), το αίσθημα ότι κάποιος σε πνίγει, το έντονο ροχαλητό, τα πολλά στριφογυρίσματα στο κρεβάτι, αλλά και φυσικά όταν δεν ξυπνάς αναζωογονημένος και με καλή διάθεση!

Επιπλέον, η υπνηλία, τα πολλά χασμουρητά και οι πονοκέφαλοι μέσα στην ημέρα αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι, ενώ μπορείς να παρατηρήσεις και μειωμένη απόδοση, θέματα μνήμης, ακόμα και κλασικά σημάδια κατάθλιψης ή άγχους.

Παράλληλα, μπορεί να έχει διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του θυροειδή και γενικά το βιολογικό σου ρολόι (σε σημείο που να παίρνεις βάρος) και μπορεί να προκύψουν καρδιαγγειακά θέματα (όπως είναι για παράδειγμα η αυξημένη πίεση).

Τέλος, επηρεάζεται μέχρι και το ανοσοποιητικό και γενικά τα αποτελέσματα είναι αθροιστικά σε βάθος χρόνου. Για αυτό και οι γιατροί πλέον πάντα ενδιαφέρονται ώστε να διορθώσουν πρώτα το θέμα του ύπνου ειδικά σε άτομα με αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.

Για να το πούμε πιο απλά το σώμα είναι μία εξελιγμένη και αξιοθαύμαστη βιολογική μηχανή που όμως έχει όρια και θέλει σωστή… συντήρηση!

 

 

Ακουστικά που σε βοηθούν να κοιμηθείς!

Έτσι, εμφανίστηκε αυτή η νέα κατηγορία προϊόντων για να καλύψει τη σημαντική ανάγκη για ποιοτικό ήχο. Τα Sleeping Headphones είναι βέβαια κάτι περισσότερο από απλά ακουστικά που παίζουν κάποιον χαλαρωτικό ήχο.

Αναλυτικότερα, έχουν συχνά έτοιμες βιβλιοθήκες με ειδικά σχεδιασμένα ακουστικά κλιπ για ευεξία και χαλάρωση. Δηλαδή, μπορείς να επιλέξεις από προεγκατεστημένους ήχους ή να διαλέξεις κάτι δικό σου. Στην τελευταία περίπτωση πολλές συσκευές είναι συμβατές με διάφορα apps και υπηρεσίες (όπως είναι το Spotify).

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και συσκευές με ασύρματη διασύνδεση (Bluetooth) ώστε να μην έχεις καλώδια που πιθανά θα σε ενοχλούν, ενώ διαθέτουν αυτονομία μεγάλη και έτσι δεν χρειάζονται συχνά φόρτιση.

Ύστερα, προσφέρουν πλήρη ηχομόνωση και προστασία από εξωτερικούς θορύβους (όπως είναι ηχορύπανση από αυτοκίνητα και μηχανάκια, φωνές, βήματα, τρίξιμο από έπιπλα ή εργασίες κτλ).

Προφανώς, είναι αξιόπιστες και ανθεκτικές συσκευές ώστε να κοιμάσαι άνετα και να μην έχεις έγνοια ότι θα πάθουν ζημία. Γενικά, η κατασκευή και το φινίρισμα τους είναι τέτοιο ώστε να μην έχεις την έγνοια που θα είχες με κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Ακόμη, εφαρμόζουν σωστά και δεν σε ταλαιπωρούν ή ενοχλούν κατά τη χρήση.

Ύστερα, τα πιο εξελιγμένα από αυτά διαθέτουν λειτουργίες βιοανίχνευσης! Δηλαδή, παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, τον καρδιακό παλμό, τις κινήσεις, αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον και με τη βοήθεια εξελιγμένων αλγορίθμων και τεχνικών  προσαρμόζονται δυναμικά στις ανάγκες σου. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται με βάση επιστημονικά δεδομένα και είναι σχεδιασμένα για την βέλτιστη εμπειρία ύπνου.

Αναλυτικότερα, μερικές ενδιαφέρουσες, αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις, είναι οι ακόλουθες:

 

 

Bose Sleepbuds II

Είναι μία εξαιρετικά διακριτική Bluetooth Headset συσκευή με έτοιμη βιβλιοθήκη με πάνω από 40 κατάλληλους για αγχόλυση και ξεκούραση ήχους. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι και η Boss Sleep App για παραμετροποίηση, αλλά και η δυνατότητα για Phone free mode, ώστε καμία κλήση να μην διακόψει τον ύπνο σου! Διαθέτει και ξυπνητήρι.

 

 

Kokoon Relax

Πρόκειται για σύγχρονα και state of the art εργονομικά ακουστικά που είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα, είναι ελαφριά και προσφέρουν τέλεια εφαρμογή, αλλά και απομόνωση θορύβου. Είναι συμβατά με εφαρμογές όπως το Spotify, αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι οι ειδικοί αισθητήρες που έχουν και επιτρέπουν τη δυναμική προσαρμογή της λειτουργίας τους. Κατά μία έννοια «σε νιώθουν και σε φροντίζουν»!

 

 

SleepPhones Classic

Τα συγκεκριμένα ακουστικά κεφαλής είναι ενσωματωμένα σε ένα μαλακό headbang που εφαρμόζει τέλεια χωρίς να σε σφίγγει. Γενικά, είναι μία πιο απλή συσκευή σε features, αλλά είναι πρακτική και σε προσιτή τιμή! Επίσης, να σημειωθεί ότι είναι συμβατή με 3,5mm συσκευές, είναι σαφώς αποτελεσματική στην απομόνωση εξωτερικών θορύβων, ενώ σε αυτήν μπορείς να ακούσεις μία ποικιλία χαλαρωτικών ήχων (από νανουρίσματα και ραδιόφωνο, μέχρι audiobooks).

 

 

SleepPhones Wireless

Πρόκειται για την ασύρματη εξέλιξη ασύρματη των προηγούμενων ακουστικών με αυτονομία 10 ωρών. Γενικά είναι εύκολα στη χρήση, αποτελεσματικά και προσφέρουν μία immersive εμπειρία που είναι ιδανική για χαλάρωση και λιγότερο άγχος.

 

 

SleepPhones Simple

Όπως μαρτυρά και το όνομά της είναι κάπως πιο απλή σε λειτουργικότητα. Διαθέτει 17 προεγκατεστημένα κομμάτια με επιστημονικά σχεδιασμένους αμφιωτικούς ήχους, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για αγχόλυση και relaxation.

 

 

SleepPhones TellyPhones

Το ενδιαφέρον επιπλέον feature αυτής της συσκευής είναι ότι μπορείς να ακούς τηλεόραση χωρίς να ενοχλείς (π.χ. στην κρεβατοκάμαρα). Όπως είναι λογικό υποστηρίζουν ως ακουστικά ασύρματη Bluetooth σύνδεση με την βοήθεια ενός transmitter που συνδέεται στην τηλεόραση (αν απαιτείται). Εσύ απλά επιλέγεις πρόγραμμα (τηλεοπτική εκπομπή, ψηφιακό ραδιόφωνο ή ό,τι άλλο περιεχόμενο υποστηρίζει ως λειτουργία η TV) και το απολαμβάνεις χωρίς να ανησυχείς για περιβαλλοντικούς θορύβους και συνάμα χωρίς να ενοχλείς.

 

 

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις στην αγορά και αξίζει να τις τσεκάρεις. Στο kotsovolos.gr μπορείς να δεις περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη