Οθόνη υπολογιστή με ΗDMI ή DisplayPort; Μάθε τις διαφορές

by Aggeliki Tsoukana

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιλογής καινούργιου PC monitor είναι η συνδεσιμότητα που προσφέρει. Στο πίσω μέρος μία οθόνης υπολογιστή, φιλοξενούνται όλες οι διαθέσιμες θύρες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι διαφορετικές θύρες προσφέρουν και διαφορετικές δυνατότητες. Συνεπώς, οι θύρες που προσφέρει μια οθόνη είναι εξίσου πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό με την ανάλυση, το design και τον χρόνο απόκρισης.

 

Εξετάζοντας τις δύο βασικές επιλογές

Εκτός από τη τροφοδοσία και το audio input jack, όλα τα σύγχρονα PC monitors προσφέρουν δύο βασικές θύρες εισόδου, HDMI και DisplayPort. Το τι θα επιλέξεις, εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με τη νέα σου οθόνη. Είσαι, για παράδειγμα, gamer ή μήπως σχεδιάζεις να το χρησιμοποιήσεις για καθημερινές εργασίες; Ακόμη κι αν το monitor υποστηρίζει και τις δύο συνδέσεις, ενδεχομένως να υποστηρίζει μόνο ορισμένους τύπους HDMI ή και DisplayPort. Αυτοί οι τύποι καθορίζουν την ανάλυση, τη συχνότητα ανανέωσης εικόνας (refresh rate) και άλλες δυνατότητες της οθόνης σου.

 

 

Σύνδεση με HDMI

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές πρότυπο. Αξιοποιείται κυρίως στις τηλεοράσεις, για μεταφορά βίντεο και ήχου υψηλής ανάλυσης μέσω καλωδίου HDMI για μεγαλύτερη ευκολία και άνεση. Όπως και με τα περισσότερα πρότυπα σύνδεσης, το HDMI έχει υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, σε όλα τα σύγχρονα monitors πρόκειται να συναντήσεις διάφορους συνδυασμούς.

Το HDMI 1.4 μπορεί να υποστηρίξει ανάλυση 4K (4,096×2,160 pixels) στα 24Hz, 4K (3,840×2,160 pixels) στα 30Hz ή έως 1080p στα 120Hz. Έπειτα υπάρχει το πρότυπο HDMI 2.0, με υποστήριξη 4K στα 60Hz, όπου οι μεταγενέστερες εκδόσεις του (HDMI 2.0a και 2.0b) περιλαμβάνουν υποστήριξη και για HDR. Και φτάνουμε στις πιο πρόσφατες υλοποιήσεις του ΗDMΙ, με την έκδοση HDMI 2.1 να υποστηρίζει έως 10K ανάλυση στα 120Hz, βελτιωμένο HDR, Dolby Atmos, DTS:X audio και καλύτερη συνεργασία με το πρότυπο FreeSync.

 

Συμβατότητα με AMD FreeSync και Nvidia G-Sync

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις παραπάνω δυνατότητες θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί και το ανάλογο καλώδιο για κάθε πρότυπο. Επιπλέον, όλες οι σύγχρονες θύρες HDMI υποστηρίζουν την τεχνολογία FreeSync της AMD, η οποία εξαλείφει το ενοχλητικό screen tearing και βοηθάει σημαντικά στον σωστό συγχρονισμό του refresh rate του monitor με την κάρτα γραφικών σου. Η αντίστοιχη λειτουργία G-Sync της Nvidia δεν λειτουργεί πάντοτε με την HDMI, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που αξιοποιείται μόνο με DisplayPort.

 

 

Σύνδεση με DisplayPort

Το πρότυπο DisplayPort μοιάζει αρκετά με το HDMI. Αρχικά, είναι ένας τύπος σύνδεσης που συναντάμε περισσότερο σε οθόνες υπολογιστή παρά στις τηλεοράσεις. Μπορεί το DisplayPort να ακολουθεί παρόμοια τεχνική μετάδοσης ήχου και εικόνας με το HDMI, ωστόσο παρέχει διαφορετικές δυνατότητες.

Η έκδοση DisplayPort 1.2 υποστηρίζει έως 4K στα 60Hz, με ορισμένα 1.2a ports να υποστηρίξουν το AMD’s FreeSync. Ακολουθεί η έκδοση 1.3, με υποστήριξη έως 4K στα 120Hz ή 8K στα 30Hz, ενώ η DisplayPort 1.4 φτάνει έως αναλύσεις 8K στα 60Hz μαζί με HDR. Η νεότερη «γενιά» DisplayPort 2.0 αγγίζει τα 16K με HDR στα 60Hz ή τα 10K χωρίς HDR στα 80Hz.

 

Άλλες δυνατότητες του DisplayPort

Οι πιο “premium” εκδόσεις DisplayPort προσφέρουν μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες όπως είναι π.χ. η υποστήριξη τόσο του FreeSync, όσο και του G-Sync. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι όποιο brand κάρτα γραφικών κι αν χρησιμοποιείς, θα μπορείς να απολαμβάνεις τις προηγμένες δυνατότητες των εν λόγω τεχνολογιών, εφόσον υποστηρίζονται από το monitor που έχεις επιλέξει. Παράλληλα, μπορείς να διαχειρίζεσαι πολλαπλά monitors από ένα DisplayPort. Την ίδια στιγμή τα laptops μπορούν να στείλουν σήμα στην DisplayPort μέσω της USB-C port.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Σε επίπεδο εκδόσεων, όμως, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, αν σου δίνεται να επιλέξεις ανάμεσα σε DisplayPort 1.4 ή HDMI 2.0, τότε συστήνεται η χρήση του DisplayPort. Αν το monitor σου προσφέρει την επιλογή ανάμεσα σε HDMI 2.0 και DisplayPort 1.2, τότε προτίμησε την επιλογή της HDMI, για να αξιοποιήσεις όλα τα οφέλη της τεχνολογίας HDR.

Ασφαλώς, για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλες αυτές τις δυνατότητες, θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους όλες οι εμπλεκόμενες συσκευές και υποσυστήματα. Ενδεικτικά, αν θέλεις να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του HDMI 2.1, τότε χρειάζεσαι ένα monitor με θύρα HDMI 2.1 και μια κάρτα γραφικών με HDMI 2.1 έξοδο. Σε κάθε περίπτωση, πριν καταλήξεις σε κάποια επιλογή, φρόντισε να μελετήσεις προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τόσο του monitor που σε ενδιαφέρει όσο και της κάρτας γραφικών σου.

Μπορείς να δεις ακόμη