Παγκόσμια ημέρα Γονέων: Τεχνολογίες για να μη χάσουμε ποτέ επαφή με τους γονείς μας

by Aggeliki Tsoukana

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 και εορτάζεται κάθε χρόνο στη 1 Ιουνίου. Τιμά τους γονείς σε όλα τα μέρη του κόσμου, για την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στα παιδιά. Η τεχνολογία γίνεται αρωγός στην παγιοποίηση της σχέσης αυτής. Όχι μόνο για την αφοσίωση των γονιών στα παιδιά, αλλά και για το αντίστροφο. Ας μην ξεχνάμε ότι η μητέρα κι ο πατέρας, η μαμά κι ο μπαμπάς, είναι η πρώτη αγκαλιά, το προσωπικό καταφύγιό μας, φύλακας-άγγελός μας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, για να είναι πάντα χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, είναι να κρατάς επαφή μαζί τους.

Είτε είσαι φοιτητής και βρίσκεσαι σε κάποιο μακρινό μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού, είτε είσαι μακριά λόγω δουλειάς, ή έχεις ήδη αποκτήσει δικά σου παιδιά και έχεις ακολουθήσει το δικό σου δρόμο, έχεις πλέον μια πληθώρα επιλογών στη διάθεσή σου για να βρίσκεσαι πάντα σε επαφή με τους γονείς σου.

 

 

Οι αποστάσεις δεν έχουν καμία σημασία

Η επικοινωνία με αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν μακριά, γίνεται ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό χάρη στο τηλέφωνο. Ωστόσο χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά.

Το smartphone είναι πολύ-εργαλείο. Όσο κλισέ κι αν σου ακούγεται, είναι πραγματικότητα. Ακόμα και με το πιο οικονομικό smartphone ή tablet μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο βασικά, είναι η επικοινωνία. Με φωνή, με εικόνα, με μηνύματα, με emojis, με gifs. Εσύ σίγουρα τα γνωρίζεις όλα αυτά. Μήπως ήρθε η στιγμή να τα μάθει κι η μαμά ή ο μπαμπάς; Βέβαια, πολύ πιθανό τα περισσότερα από αυτά να τα έχεις μάθει από… τη μαμά και το μπαμπά. Ειδικά εάν οι γονείς σου είναι γεννημένοι μετά το 1980, είναι πολύ πιθανό να το έχουν με την τεχνολογία. Όπως και να ‘χει, με μία καρδούλα, ένα «γεια», ή ένα βίντεο-μήνυμα σε ομάδα μαμά-μπαμπάς, όσο πιο συχνά μπορείς, δεν έχεις ιδέα πόσο μεγάλη χαρά δίνεις.

 

 

Μοιράσου τις καλύτερες στιγμές σου με ένα “tap”

Ο τρόπος που μοιραζόμαστε σημαντικές στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα έχει αλλάξει σημαντικά. Ξέχνα τα φυσικά άλμπουμ και τα DVDs. Μπορείς πλέον να προβάλεις ένα άλμπουμ φωτογραφιών ή και βίντεο στο tablet σου, στο smartphone σου, ή στη μεγάλη οθόνη της smart TV σου. Επιπλέον, μπορείς, με το πάτημα ενός κουμπιού, να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου τις πιο χαρούμενες στιγμές σου.

Τώρα, αν είσαι εσύ ο γονιός που έχεις κάποιο παιδί μακριά σου, αξίζει να επενδύσεις σε τεχνολογίες που ενισχύουν την επικοινωνία με τους αγαπημένους μας.  Ίσως ένα κινητό με μεγαλύτερη οθόνη και καλύτερη κάμερα, θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου όταν θέλεις να κάνεις μία βίντεο-κλήση με το γιο που σπουδάζει στο εξωτερικό, ή με τα εγγόνια που χτίζουν πυργάκια σε μια αμμουδιά, όσο η μαμά τους κρατάει με ακρίβεια το κινητό της για να μην χάσεις ούτε στιγμή. Μήπως μόνο με την ιδέα συγκινήθηκες; Τότε σίγουρα ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το smartphone σου.

 

 

Κρατάμε επαφή με δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, έχεις ακόμα περισσότερες ιδέες για εξωτερικές δραστηριότητες, που θα σε φέρουν ακόμα πιο κοντά με τους γονείς σου. Το αξίζουν, άλλωστε. Ειδικά όταν έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που τα είπατε διά ζώσης.

Μια οικογενειακή βόλτα με ηλεκτρικά ποδήλατα ή με ηλεκτρικά πατίνια, μια πεζοπορία στην εξοχή, μια σύντομη εκδρομή για να φωτογραφίσετε τα αξιοθέατα, είναι ότι πιο απλό και ταυτόχρονα αναζωογονητικό μπορείς να κάνεις.

Πρότεινε στη μαμά και τον μπαμπά να κάνετε μια εξερεύνηση για το τί συμβαίνει στην πόλη. Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι γεμάτο εκδηλώσεις. Η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και διάφορες συναυλίες. Οι επιλογές πολλές. Με ένα φωτογραφικό smartphone ή μια mirrorless κάμερα θα καταγράψεις εικόνες υψηλής ποιότητας, για να θυμάσαι τις υπέροχες στιγμές που πέρασες με τους γονείς σου και, φυσικά, για να τις μοιραστείς με φίλους στα social media.

Αν θέλεις να περάσεις ένα καταπληκτικό ΣΚ με τους γονείς, πρότεινε στη μαμά να δοκιμάσετε μαγειρικούς συνδυασμός αυτοσχεδιάζοντας ή ακόμη κι από συνταγές που θα βρεις στο διαδίκτυο. Ένα tablet είναι ιδανικός βοηθός στην κουζίνα σου. Μπορείς να το ακουμπήσεις στον πάγκο σου, ενώ παρακολουθείς οποιοδήποτε βίντεο μαγειρικής και ακολουθείς πιστά τα βήματα του σεφ. Παράλληλα, μια σύγχρονη κουζινομηχανή θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις πιο περίπλοκες συνταγές.

Διοργάνωσε θερινά movie nights στην αυλή, στον κήπο, ή στη βεράντα. Κι αν δεν έχεις το κατάλληλο έπιπλο ή και τηλεόραση για εξωτερικό χώρο, επένδυσε σε μια χειροκίνητη οθόνη προβολής, projector, που είναι εύκολη στη συναρμολόγηση και στην τοποθέτηση χωρίς απαίτηση εργαλείων. Μη ξεχάσεις τα ποπ-κορν!

Τις βροχερές Κυριακές μείνετε στο σπίτι για ατελείωτο “family gaming”.  Μία παιχνιδομηχανή, όπως Nintendo Switch, PS5, Xbox Series X, κάτω από την τηλεόραση στο σαλόνι ή στο δωμάτιο, αποτελεί σταθερή αξία. Προμηθεύσου μερικά έξτρα controllers και βάλε τους όλους στο παιχνίδι. Συγκέντρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου και απολαύστε παιχνίδια που θα σας βάλουν στο κέντρο της διασκέδασης. Συναγωνίσου σε αθλήματα, γέλα μέχρι δακρύων με τα θεότρελα κατορθώματα του ήρωά σου, ή παίξε στο πιο ξεκαρδιστικό παιχνίδι γνώσεων.

 

 

Για να είσαι δίπλα τους όποτε το χρειαστούν

Όταν η μαμά κι ο μπαμπάς ανήκουν στη λεγόμενη τρίτη ηλικία, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία. Χρειάζονται να νιώθουν ότι κάποιος είναι κοντά τους και τους προσέχει. Ευτυχώς, οι έξυπνες συσκευές εκτός από «γέφυρα επικοινωνίας», μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία και για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα smartphone, tablet, και wearables όπως τα smartwatches, έρχονται με λειτουργία GPS και μπορούν να λειτουργήσουν ως συσκευή εντοπισμού.

Έτσι μπορείς να εγκαταστήσεις ένα safe track app για να είσαι πάντα ενήμερος για την ακριβή θέση του μπαμπά ή της μαμάς σου. Οι περισσότερες εφαρμογές σου επιτρέπουν να στέλνεις SMS και να λαμβάνεις άμεσα απαντητικό μήνυμα με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο άνθρωπός σου.

Όλα τα σύγχρονα smartphones παρέχουν προσβασιμότητα. Ωστόσο, υπάρχουν συσκευές για ηλικιωμένους που δεν τους αρέσει να πατάνε πάνω στην οθόνη και θέλουν φυσικά πλήκτρα. Τα συγκεκριμένα κινητά συνήθως διαθέτουν ένα φυσικό πλήκτρο έκτακτης ανάγκης (SOS) που καλεί 3 -ή παραπάνω- επιλεγμένους αριθμούς που έχεις προγραμματίσει από πριν, για τις περιπτώσεις που ο άνθρωπός σου χρειάζεται άμεση βοήθεια ανά πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκεται. Όταν πατηθεί, το τηλέφωνο θα αρχίσει αυτόματα να καλεί προεπιλεγμένους αριθμούς και να στέλνει μηνύματα έκτακτης ανάγκης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσφέρουν στον χρήστη σιγουριά και ασφάλεια κίνησης ενώ παράλληλα απαλλάσσουν εσένα από το καθημερινό άγχος για τις κινήσεις του αγαπημένου σου προσώπου.

Ακόμα, όμως, κι οι μικρότερης ηλικίας γονείς ίσως χρειαστούν τη βοήθειά σου. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς μπορεί να μη γνωρίζει πώς να εγκαταστήσει το Microsoft Teams στο καινούργιο laptop, ενώ εσύ μπορεί να βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου. Τότε είναι που έρχεσαι σαν «από μηχανής θεός». Θα συνδεθείς απομακρυσμένα με μια εφαρμογή απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή του, όπως π.χ. Anydesk, και θα το set-άρεις σε χρόνο ντε-τε. Κι αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της δύναμης του διαδικτύου και των σύγχρονων εφαρμογών!

Η τεχνολογία βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωή μας. Ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές μας. Και τι πιο απλό από το να βρίσκεις διάφορους τρόπους για να κρατάς επαφή με τους ανθρώπους που σε έφεραν στον κόσμο.

Μπορείς να δεις ακόμη