Ανέβασε level…στο game streaming σου

by Aggeliki Tsoukana

 

Μπορεί το game streaming να υπάρχει στη ζωή μας μόλις μία δεκαετία (πάνω κάτω), όμως έχει έρθει για να μείνει. Άλλωστε αποδεικνύεται πως αντίθετα με άλλες ασχολίες το game streaming δεν έχει ηλικία. Είτε είσαι έφηβος/η στο σώμα, είτε έφηβος στην ψυχή, μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να στήσεις μία κάμερα και να αρχίσεις να streamάρεις στην πλατφόρμα της επιλογής σου (Twich.tv, YouTube Gaming, Facebook Gaming κ.ο.κ.). Streaming όμως από streaming διαφέρει, και ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το ταλέντο σου στο gaming και στην παρουσίαση, μπορούμε όμως να σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να περάσεις την ποιότητα του περιεχομένου σου στο επόμενο επίπεδο.

 

 

Και ξεκινάμε με τον ήχο. Ναι με τον ήχο, όχι με την εικόνα, αφού στο game streaming η εικόνα σου καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από το παιχνίδι που θα streamάρεις, και στην αρχή είναι πολύ πιο επιτακτικό να ακούγεσαι καθαρά, από το να δείχνεις τέλεια. Και αυτό απαιτεί δύο πράγματα. Πρώτον ένα σωστό μικρόφωνο που να πιάνει καλά τη φωνή σου και λιγότερο τους περιβαλλοντικούς θορύβους και δεύτερον τη διόρθωση τυχόν ακουστικών προβλημάτων (ηχώ, αντήχηση)  που μπορεί να έχει ο χώρος σου. Για την αρχή η budget friendly λύση είναι να χρησιμοποιήσεις το μικρόφωνο που σου προσφέρει το headset σου, αλλά καλό θα ήταν να περάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε ένα εξωτερικό μικρόφωνο για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί είναι κουραστικό να φοράς headset σε πολύωρα streams. Δεύτερον γιατί δεν είναι ωραίο οπτικά να είσαι συνεχώς με το μικρόφωνο πάνω στη φάτσα σου. Και τρίτον γιατί όσο καλό και να είναι το μικρόφωνο του headset, ένα εξωτερικό μικρόφωνο μπορεί και να σου δώσει καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά και άλλες ευκολίες (σύνδεση με εξωτερική κάρτα ήχου, εγγραφέα, ενισχυτή, φίλτρα κ.ο.κ.). Μία εύκολη λύση για αναβάθμιση είναι ένα Streaming Starter Kit όπως το Volity Ready της Speedlink. Το εν λόγω kit περιλαμβάνει σε ένα πακέτο όλα όσο θα χρειαστείς, δηλαδή το εξωτερικό USB μικρόφωνο, τον βραχίονα και τη βάση κραδασμών για τη στήριξη στο γραφείο σου και το φίλτρο ποπ για να μην ακούγονται ενοχλητικά τα “Σ”, τα “Π” τα “ΜΠ”.

Σε ότι αφορά την ακουστική του χώρου πριν αρχίσεις να αγοράζεις εξειδικευμένα προϊόντα μπορείς να δοκιμάσεις να γιατρέψεις τα προβλήματα με απλές κινήσεις, όπως το να αλλάξεις θέση στο γραφείο αλλά και στα έπιπλα ή ακόμα και να προσθέσεις έπιπλα (βιβλιοθήκες και μαλακές επιφάνειες όπως κουρτίνες, κάνουν θαύματα). Αν όμως είσαι στο σημείο που είτε δεν θέλεις να κάνεις αλλαγές στον χώρο, είτε δεν βλέπεις περαιτέρω βελτίωση με τέτοιες αλλαγές, τότε μπορείς να προμηθευτείς ειδικά ηχοαπορροφητικά πάνελ. Για παράδειγμα τα Wave Panels της Elgato όχι μόνο θα δώσουν λύση στα προβλήματά σου χάρη στη μελετημένη τους σχεδίαση, αλλά ταυτόχρονα θα ομορφύνουν και οπτικα τον χώρο σου, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου μοτίβο, ενώ είναι διαθέσιμα και σε δύο διαφορετικούς χρωματισμούς (μαύρο, μπλε) τους οποίους μπορείς κάλλιστα να συνδυάσεις δημιουργικά.

 

 

Και κάπως έτσι περνάμε στην εικόνα. Προφανώς στην αρχή και μέχρι να βρεις τα πατήματά σου, δεν χρειάζεται να βάλεις το χέρι στην τσέπη και μπορείς να κάνεις την αρχή με μία οποιαδήποτε webcam, ακόμα και αν αυτή είναι ενσωματωμένη αν κάνεις streaming από το laptop. Όταν νιώσεις έτοιμος να βελτιώσεις και την ποιότητα της εικόνας σου, θα χρειαστεί να αλλάξεις την πηγή σου. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να ξεκινήσεις με κάποια action camera. Εδώ οι επιλογές σου είναι αρκετές, όμως αν θες ποιότητα και αξιοπιστία τότε μία λύση όπως η GoPro Hero9 θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, αφού μπορεί να υποστηρίξει άνετα streaming μέχρι σε ανάλυση FHD, ενώ μπορείς να την τοποθετήσεις σχεδόν οπουδήποτε χωρίς πρόβλημα χάρη στο μικρό της μέγεθος. Αν θες ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, τότε μπορείς να προμηθευτείς μία κανονική φωτογραφική μηχανή. Για παράδειγμα η Vlog ZV1 της Sony είναι μία κάμερα που είχε σχεδιαστεί για vlogging, επομένως και για streaming καθώς είναι φτιαγμένη για να αποτυπώνει με φυσικότητα και ζωντάνια τα πρόσωπα, διαθέτει περιστρεφόμενη οθόνη που διευκολύνει την προεπισκόπηση, ενώ εκτός από τα τρία ενσωματωμένα μικρόφωνα μπορεί πολύ εύκολα να δεχτεί και εξωτερικό.  Αντίστοιχες χάρες προσφέρει και η EOS M50 Mark II της Canon, με τη διαφορά ότι αυτή προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο αισθητήρα, και επομένως ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας, ενώ αν είσαι Nikonάκιας μπορείς να δοκιμάσεις την Ζ50 την οποία θα μπορέσεις να τη στήσεις σε χρόνο dt χάρη στο πολύ πρακτικό Nikon Webcam Utility που είναι φτιαγμένο για να χρησιμοποιήσεις την κάμερα με τον υπολογιστή σου.

Αν πάλι η κάμερά σου δεν προσφέρει εύκολη σύνδεση με το PC, μην ανησυχείς, αφού και αυτό λύνεται με τη βοήθεια των κατάλληλων capture cards που αναλαμβάνουν να πάρουν το σήμα της εικόνας από την έξοδο HDMI της κάμεράς σου, και να την μετατρέψουν σε USB webcam. Ακριβώς μία τέτοια λύση είναι και το Cam Link 4K της Elgato, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει σήμα μέχρι 4K@30fps, ενώ είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές streaming και video conferencing. Μάλιστα με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις και πολλαπλές κάμερες, αν το επιθυμείς.

 

 

Όπως και στην περίπτωση του ήχου όμως δεν ξέμπλεξες με το κεφάλαιο εικόνα απλά με την κάμερα, αφού στο τελικό αποτέλεσμα παίζει ρόλο και ο παράγοντας φωτισμός. Τόσο ο φωτισμός ο δικός σου, όσο και ο φωτισμός του περιβάλλοντα χώρου, που είναι αυτός που θα ολοκληρώσει και την αισθητική του stream σου. Για τον φωτισμό τον δικό σου μπορείς στην αρχή να τη βγάλεις καθαρή με τη λάμπα του χώρου και το φώς από την οθόνη, όμως το σωστό είναι κάποια στιγμή πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να έχεις ένα σταθερό και ελεγχόμενο φωτισμό. Αυτό που θα χρειαστείς λοιπόν είναι μία κύρια φωτιστική πηγή, στην πιάτσα θα την ακούσεις να περιγράφεται και ως key light, που να σε φωτίζει με απαλό φως και να μην κάνει έντονες σκιές. Εδώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις σου μπορείς να αποκτήσεις μία φωτιστική πηγή τύπου πάνελ όπως τα Key Light Air ή Κey Light της Elgato. Και τα δύο προϊόντα διαθέτουν βάση στήριξης για το γραφείο σου, δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης του πάνελ, δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του φωτισμού, ενώ μπορείς να συνδυάσεις περισσότερα από ένα ή και μεταξύ τους, για να σε φωτίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσο για τον φωτισμό του χώρου, μπορείς να δημιουργήσεις με πολλαπλούς τρόπους. Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις ledοταινίες σε στρατηγικά σημεία, να χρησιμοποιήσεις έξυπνες RGB λάμπες στα υπάρχοντα φωτιστικά του δωματίου, ακόμα και να βάλεις ειδικά φωτιστικά RGB πάνελ σε επιλεγμένα σημεία, όλα με σκοπό να δημιουργήσεις το mood που επιθυμείς κάθε φορά, ανάλογα με το παιχνίδι που streamάρεις, αλλά και να για φτιάξεις ένα χαρακτηριστικό look που να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τους θεατές σου.

 

 

 

Όπως κατάλαβες από όλα αυτά (κάμερες, μικρόφωνα, φωτισμούς), το να στήσεις ένα ποιοτικό gaming stream κανάλι είναι σαν να στήνεις τη δική σου ατομική ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή και από κάποιο σημείο και μετά θα θέλεις να αυτοματοποιήσεις τις διαδικασίες. Εδώ είναι που μπαίνουν μέσα εξωτερικά control pads όπως τα Stream Deck της Elgato. Διαθέσιμα σε τρία διαφορετικά configurations, που πρακτικά διαφέρουν μόνο στον αριθμό των πλήκτρων που σου προσφέρουν, τα Stream Deck θα σου επιτρέψουν να δημιουργήσεις τους κατάλληλους αυτοματισμούς ώστε με το πάτημα ενός πλήκτρου να μπορείς να ανοίγεις αυτόματα τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς, να πηγαίνεις από κάμερα σε κάμερα, αν χρησιμοποιήσεις περισσότερες από μία, να ανοιγοκλείνεις μικρόφωνα, να ενεργοποιείς ηχητικά εφέ και καρτέλες γραφικών, ακόμα και να πραγματοποιείς πολλαπλές ενέργειες σε ένα κουμπί, όλα με εύκολο και κατανοητό τρόπο μέσα από το πολύ χρηστικό συνοδευτικό software.

Φυσικά, μη νομίζεις ότι επειδή γράφουμε τόση ώρα για υπολογιστές πως μπορείς να κάνεις streaming μόνο από το PC ή το laptop σου, αφού το ίδιο εύκολα μπορείς να κάνεις streaming και από την αγαπημένη σου κονσόλα. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση αν θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσεις μία capture card είτε εξωτερική (Elgato HD60 S, Elgato HD60 S+), είτε εσωτερική (Elgato HD 60 Pro), ώστε να πάρεις το σήμα από την κονσόλα και να το στείλεις στο PC, προκειμένου να εκμεταλλευτείς όλα τα hardware (κάμερες, μικρόφωνα, control pads κ.ο.κ)  και software εργαλεία που προσφέρουν οι υπολογιστές και που περιγράψαμε πιο πάνω.

Κάπου εδώ όμως θα χρειαστεί να βάλουμε μία άνω τελεία, όχι γιατί έχουμε εξαντλήσει το θέμα, αλλά γιατί θα πρέπει να μπορέσεις να επεξεργαστείς και να αφομοιώσεις αυτήν την πληροφορία και εμείς επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο μέλλον με πρόσθετα άρθρα. Καλή μελέτη και προπαντός καλό game streaming.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη