Παγκόσμια ημέρα παιδιού: Χάρισέ του τη γνώση & τη διασκέδαση μέσω YouTube

by K-Admin 1

 

Η 11η Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Unicef έχει ορισθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού». Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της Unicef (11.12.1946) Ο εορτασμός αυτής της ημέρας αντικατοπτρίζει την τεράστια σημασία που αποδίδεται στα παιδιά όλου του κόσμου, ώστε να ζουν και να μεγαλώνουν σωστά. Μάλιστα, στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Οι ειδικές συνθήκες που όλος ο πλανήτης βιώνει εδώ και κάποιους μήνες, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά. Ο εγκλεισμός, η έλλειψη του ομαδικού παιχνιδιού, η απομακρυσμένη εκπαίδευση, αποτελούν πρωτόγνωρες καταστάσεις για εκείνα. Γι’ αυτό κι εσύ σαν γονιός, ανησυχείς και προσπαθείς με κάθε τρόπο να βελτιώσεις την καθημερινότητά τους, σε κάθε επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς θα σου προτείνουμε εκπαιδευτικά κανάλια στο ΥouΤube, που όχι μόνο θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα κρατήσουν απασχολημένα, αλλά συνάμα θα τα εκπαιδεύσουν γύρω από θέματα επιστημονικού και γενικού ενδιαφέροντος, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Το YouTube είναι ένα φαινόμενο από μόνο του και τρανή απόδειξη του πώς η τεχνολογία και το διαδίκτυο άλλαξαν τον κόσμο μας. Επίσης, είναι κορυφαίο στο είδος του και χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους για διασκέδαση, αλλά και ενημέρωση. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό και λόγω ειδικών συνθηκών η επισκεψιμότητα σε αυτό και ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης του αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης δεν είναι εύκολο να βρεις αξιόπιστα βίντεο και πολύ περισσότερο αξιόπιστα κανάλια (δηλαδή σειρά από βίντεο σχετικά με ένα θέμα). Αυτό είναι εντονότερο στην εποχή της παραπληροφόρησης και των fake news, ενώ μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης, μεθοδολογίας απόδειξης και ορθολογιστικού συλλογισμού.

Βέβαια συνήθως ένα βίντεο όσο αξιόλογο και πλήρες και αν είναι δεν μπορεί να σου προσφέρει σφαιρική γνώση, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να ικανοποιήσει την περιέργεια σου και τη δίψα για μάθηση (συχνά με έναν διασκεδαστικό τρόπο).

Άρα, αξίζει να εντοπίσεις και να κάνεις εγγραφή ώστε να παρακολουθήσεις αξιόλογα και προσεγμένα κανάλια, γιατί έτσι θα αναπτυχθείς και θα πας παραπέρα ως άνθρωπος. Άλλωστε, στην εποχή της πληροφορίας συνετό είναι να επιλέγεις τις πηγές σου με αυστηρά κριτήρια!

 

 

Αξιόλογα Κανάλια για Ενήλικες, αλλά και για Έφηβους

 

Kurzgesagt – In a Nutshell

Εξαιρετικό στο είδος του κανάλι με προσεγμένη πληροφόρηση και διαθέσιμη βιβλιογραφία παρόλο το καρτουνίστικο (οπτικά) στιλ του! Εκεί θα βρεις βιντεάκια πάνω σε τεχνολογικά και υπαρξιακά ζητήματα, αλλά και πολλά καθαρά επιστημονικά (π.χ. για το διάστημα ή για ιατρικά θέματα). Μοναδικό μειονέκτημα το ότι είναι στα αγγλικά η αφήγηση, αλλά προσφέρονται ελληνικοί υπότιτλοι (πατώντας το γραναζάκι στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης).

 

The Skeptic Theory

Ίσως το καλύτερο ελληνικό κανάλι του είδους με εξαιρετική τεκμηρίωση και παρουσίαση! Πέρα από καθαρά επιστημονικά θέματα ασχολείται και με θέματα φιλοσοφίας και καθημερινότητας. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βίντεο που σχετίζονται με τα λάθη που κάνουμε στη συλλογιστική μας, τα λογικά άλματα, αλλά και τις ψευδοεπιστήμες. Κατά μία έννοια μπορεί να αξιοποιηθεί και ως κανάλι αυτοβελτίωσης και εξέλιξης.

 

TED-Ed

Ο οργανισμός TED και τα αντίστοιχα κανάλια του (για ομιλίες, εκπαίδευση κτλ) είναι πασίγνωστα και δημοφιλέστατα παγκοσμίως! Βέβαια κύρια γλώσσα είναι η αγγλική, αλλά και εδώ προσφέρονται ελληνικοί υπότιτλοι (στην πλειοψηφία των βίντεο). Ειδικότερα, το Ted-Ed είναι το κανάλι αφιερωμένο ειδικά σε μαθητές ή φοιτητές και έχει ως στόχο τη μάθηση και την απλοποίηση βασικών εννοιών. Εκεί θα βρεις βίντεο γύρω από θέματα φυσικής, χημείας, αστρονομίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας, ακόμα και μυθολογίας! Όλα αυτά παρουσιάζονται με έναν ευχάριστο και επεξηγηματικό τρόπο, ενώ υπάρχουν και οπτικοποιημένοι γρίφοι.

 

CrashCourse

Όπως τα προηγούμενα έτσι και αυτό προσπαθεί να καλύψει πολλά θέματα με τη βοήθεια σχεδιαγραμμάτων, animation και οπτικοποίησης της πληροφορίας.  Έτσι, θα βρεις θέματα που ξεκινούν από την πολιτική και φτάνουν μέχρι τη βιολογία. Παράλληλα, προσπαθεί να «απλουστεύσει» περίπλοκες διαδικασίες και φαινόμενα ώστε να μην χαθεί ο θεατής σε λεπτομέρειες. Δηλαδή, γίνεται μία προσπάθεια εκλαΐκευσης της γνώσης.

 

Καθημερινή Φυσική

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κανάλι αφιερωμένο στη Φυσική και στις εφαρμογές της στην καθημερινή σου ζωή. Συγκεκριμένα, με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί βασικά φαινόμενα του φυσικού κόσμου, αλλά τολμάει να ασχοληθεί και με πιο δύσκολα θέματα όπως είναι η κβαντική φυσική! Σαφώς, από τα πιο προσεγμένα ελληνικά κανάλια του είδους.

 

Astronio

Όμοια με πριν το κανάλι αυτό ασχολείται με τη Φυσική και δη με την Αστροφυσική. Δηλαδή, προσπαθεί με απλό και κατανοητό τρόπο να ενημερώσει, ενώ παράλληλα καταπιάνεται με σοβαρό τρόπο με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως είναι η σκοτεινή ενέργεια, η ύπαρξη εξωγήινων και οι μαύρες τρύπες! Ανάμεσα σε πολλά βίντεο θα δείτε και μία συνέντευξη με τον περίφημο διεθνούς φήμης αστροφυσικό και παρουσιαστή του ντοκιμαντέρ Cosmos Neil deGrasse Tyson.

 

The Mad Sc1ent1st

Επιστημονικής θεματολογίας κανάλι που διακρίνεται για την επιχειρηματολογία του και το καυστικό χιούμορ. Ανάμεσα σε πολλά προσπαθεί να αποδομήσει με επιχειρήματα θέματα και πρακτικές όπως η ομοιοπαθητική και οι ψευδοεπιστήμες.

 

PBS Space Time και PBS Eons

Τα δύο αυτά κανάλια είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ γενικά στο PBS Productions κανάλι θα βρεις και άλλα ξεχωριστά κανάλια επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αν και δεν έχουν παρά μόνο αγγλικούς υπότιτλους (όχι ελληνικούς), είναι εξαιρετικά ως προς την παραγωγή και τις πληροφορίες τους. Ειδικά το eons θα σε ενθουσιάσει αν ενδιαφέρεσαι για θέματα όπως η παλαιοντολογία, η εξέλιξη της ζωής και η γεωλογία.

 

SaferinternetGreece, Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και SaferInternet4Kids

Ενδιαφέροντα ελληνικά και προσεγμένα κανάλια για μικρούς και μεγάλους που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν το κοινό για μία εποχή που είναι πλέον ψηφιακή και η εποχή της πληροφορίας. Φυσικά, αναφέρονται σε καλές πρακτικές χρήσης του ίντερνετ, αλλά και πιθανούς κινδύνους. Πολλά από τα βιντεάκια τους είναι must watch!

 

National Geographic Greece

Πασίγνωστο από την εποχή πριν το ίντερνετ, είναι μία από τις πολύ καλές επιλογές για θέματα επιστήμης, εξερεύνησης, περιπέτειας και ανακάλυψης του φυσικού κόσμου. Άλλωστε, δηλωμένη είναι η προσπάθειά του να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον και να ευαισθητοποιήσει σε οικολογικά θέματα. Τα ντοκιμαντέρ του είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέροντα και καλοφτιαγμένα.

 

 

Προτάσεις για μικρά παιδιά

 

Educational TV Greece

Το κανάλι της γνωστής μας εκπαιδευτικής τηλεόρασης είναι ιδανικό για παιδιά με πληθώρα βίντεο ειδικά για αυτά. Εξαιρετικές είναι οι σειρές κινουμένων σχεδίων και γενικά το περιεχόμενο είναι ασφαλές για μικρές ηλικίες.

 

Counia bella

Το κανάλι αυτό δημιουργήθηκε από δύο γονείς εκπαιδευτικούς στο επάγγελμα βλέποντας πρώτα  για τις ανάγκες του δικού τους παιδιού και κατέληξε να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές του ελληνικού διαδικτύου. Αναλυτικότερα, είναι ένα σύγχρονο, μουσικό-εκπαιδευτικό  κανάλι κυρίως για παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα, λειτουργεί και ως βοήθημα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Τα βιντεάκια είναι ποιοτικά, προσεγμένα και με ελκυστικά γραφικά.

 

Greek Fairy Tales

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος πρόκειται για παρουσίαση αγαπημένων κλασικών παραμυθιών με τη συνοδεία όμορφης κατάλληλης μουσικής. Ιδανικό για ποιοτική απασχόληση των μικρών μας φίλων…

 

HellenicCosmos

Είναι το επίσημο κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και βέβαια αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιμορφωτικό μέσο για τα παιδιά με πληθώρα βίντεο, γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες. Άλλωστε, το ίδρυμα είναι ένας από τους καλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς πόλους στην Ελλάδα.

 

 

Τέλος, αφού τσεκάρεις τις προτάσεις αυτές μπορείς να τις αξιοποιήσεις και ως σημεία αναφοράς για να βρεις άλλα παρόμοια σε ύφος και θεματολογία κανάλια. Ειδικά για τις πολύ μικρές ηλικίες μπορείς να ενεργοποιήσεις για λόγους ασφαλείας το YouTube Kids.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη