Κάθε δώρο για την κουζίνα και μια…χριστουγεννιάτικη ιστορία

by K-Admin 1

 

Οι γιορτές πλησιάζουν και η κουζίνα ντύνεται στα γιορτινά της. Ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις, όλα μπερδεύονται σε ένα γιορτινό ντελίριο. Παραδοσιακά ή μοντέρνα γλυκά και φαγητά ετοιμάζονται με περισσή φροντίδα. Ένας ζυμώνει, άλλος φουρνίζει, κάποιος ανακατεύει και κάποιοι…απλά δοκιμάζουν.

Αν λοιπόν προβληματίζεσαι για τη λίστα των δώρων ενόψει γιορτών, τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις είναι για την κουζίνα. Άλλωστε, η μαγειρική τέχνη έχει γίνει πια τρόπος ζωής. Μεγάλοι αλλά και μικροί μπαίνουν πια στην κουζίνα και θέλουν να δημιουργούν όμορφα πιάτα. Αν αναρωτιέσαι τι να αγοράσεις, η λίστα που ακολουθεί είναι γεμάτη με μοναδικά δώρα για την πιο σύγχρονη κουζίνα.

 

Σκεύη και εργαλεία μαγειρικής

Οι προετοιμασίες για τις γιορτές άρχισαν και τα σκεύη κουζίνας καλούνται να «εργαστούν υπερωριακά». Τα ταψιά μπαινοβγαίνουν στον καυτό φούρνο στρωμένα με κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Το σπίτι πλημμυρίζει με τα αρώματα της κανέλλας και του γαρύφαλλου από το σιρόπι που βράζει στην κατσαρόλα. Στο τηγάνι τσιτσιρίζει η δίπλα που μόλις βυθίστηκε στο καυτό λάδι. Οι φόρμες ψήνουν φρουτένια κέικς και πανετόνε… Οι σπάτουλες μαζεύουν πυρετωδώς τα ψημένα γλυκάκια για να στρωθούν στα ταψιά οι νέες φουρνιές και πάει λέγοντας…Η κουζίνα μοιάζει με καλοκουρδισμένη μηχανή και τα σκεύη της με εργατικά γρανάζια.

Αν έχεις αποφασίσει να δωρίσεις στους αγαπημένους σου σκεύη κουζίνας, εδώ θα βρεις δώρα χρήσιμα και οι λάτρεις της κουζίνας θα σε αγαπήσουν ακόμα κι αν έχουν ήδη αντίστοιχα. Χύτρες ταχύτητας, αντικολλητικά τηγάνια, wok, γάστρες, ταψιά αλλά και φόρμες ζαχαροπλαστικής μακρόστενες, αποσπώμενες, από σιλικόνη, φόρμες για muffins ή και ταρτιέρες, το πλήθος προϊόντων θα σε εκπλήξει.

Μεγάλη ποικιλία θα βρεις και στα εργαλεία μαγειρικής. Από σπάτουλες, κουτάλες, πιρούνες, μέχρι κόφτη για πίτσα, όλα έχουν τη χρησιμότητά τους. Οι εραστές της μαγειρικής είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσουν ένα καλό μαχαίρι. Από την άλλη, μια καλή συλλογή από μαχαίρια σίγουρα λύνει τα χέρια κάθε νοικοκυράς που καλείται να κάνει στην κουζίνα πολλές εργασίες. Θα βρεις διάφορες κατηγορίες μαχαιριών, ανάλογα με τη χρησιμότητά τους, σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Από μαχαίρια γενικής χρήσης, μαχαίρια ψωμιού, μαχαίρια φιλεταρίσματος, μέχρι ειδικά μαχαίρια για κοπή τουρνέ. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις και σετ μαχαιριών. Αυτά μάλιστα συνήθως διατίθενται μαζί με τη θήκη τους.

 

 

Ηλεκτρικές μικροσυσκευές

Τα μελομακάρονα και οι δίπλες μελώθηκαν και περιμένουν να πέσει πάνω τους το φρεσκοκομμένο καρύδι. Ο πολυκόπτης θρυμματίζει τα καρύδια και σε λίγα δευτερόλεπτα οι δοκιμές αρχίζουν. Πέτυχαν και φέτος !! Αξεπέραστη η συνταγή της γιαγιάς. Ώρα να οργανωθούμε για το φαγητό. Στον φούρνο αργοψήνεται η γαλοπούλα από τα χαράματα. Κάθε λίγο ο φούρνος ανοίγει, να βραχεί η γαλοπούλα με τη μυστική μαρινάδα της μαμάς, για να μην «στεγνώσει» όπως λένε και οι Chefs. Γύρω της μικρές στρογγυλές πατατούλες μοιράζονται το άρωμα και τη γεύση της. Η μυρωδιά από τον φούρνο φέρνει στο μυαλό όμορφες γιορτινές αναμνήσεις…

Όλες αυτές οι προετοιμασίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν τόσο εύκολα και ευχάριστα αν δεν υπήρχε η βοήθεια των ηλεκτρικών μικροσυσκευών. Γι’ αυτό, αν δωρίσεις μια τέτοια συσκευή σε κάποιον από τους αγαπημένους σου, θα είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει μια πολύ καλή επιλογή που θα τους δώσει χαρά και θα τους λύσει τα χέρια στην κουζίνα.

Μια μικροσυσκευή όπως ο πολυκόπτης, ή το πολυμίξερ είναι χρήσιμο για να προετοιμάσεις γρήγορα κι άνετα το φαγητό σου, να θρυμματίσεις πάγο, ή ακόμη για να φτιάξεις γευστικά dip για να συνοδεύσεις το φαγητό ή τα σνακ για χριστουγεννιάτικα movie nights.

Χρήσιμο εργαλείο είναι και το ραβδομπλέντερ. Με αυτά μπορεί κανείς να πολτοποιήσει πράγματα ακόμα και μέσα στην κατσαρόλα και να γλιτώσει από περίσσιο κόπο.

Η ακρίβεια στις ποσότητες και η σωστή θερμοκρασία ψησίματος είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για μια πετυχημένη συνταγή. Μία ζυγαριά κουζίνας όπως η  Izzy Deluxe Plus+, προσφέρει ζύγισμα με ακρίβεια γραμμαρίου, για άψογα αποτελέσματα σε κάθε συνταγή. Παράλληλα, ένα ψηφιακό θερμόμετρο όπως το  Electrolux Ψηφιακό Θερμόμετρο Κρέατος E4KTD001 μπορεί να εξασφαλίσει τέλειο μαγείρεμα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για τους λάτρεις τα υγιεινής διατροφής μπορείς να αγοράσεις έναν ατμομάγειρα ή μια ηλεκτρική γκριλιέρα για νόστιμο φαγητό με χαμηλά λιπαρά. Ακόμα θα μπορούσες να δωρίσεις μια φριτέζα όπως η Delonghi F28533.W1 Rotofry, για τηγάνισμα με ελάχιστο λάδι. Αν πάλι έχεις κάποιον που αγαπάει τα αρτοποιήματα, τότε θα σε λατρέψει εάν του αγοράσεις έναν αρτοπαρασκευαστή, για τέλειο ψωμί και κέικ.

Εάν θέλεις να ξεφύγεις από τα τετριμμένα, ρίξε μια ματιά στις ειδικές συσκευές κουζίνας. Μπορείς να χαρίσεις μία ράβδος μαγειρικής Sous Vide, για υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές. Μια μηχανή του κιμά για χειροποίητα λουκάνικα και κεμπάπ, μια συσκευή για να ανοίγεις φύλλο ή να φτιάχνεις σπιτικά ζυμαρικά, έναν βραστήρα αυγών για τέλεια αυγά. Μια παγωτομηχανή για τέλειο σπιτικό παγωτό ή γιατί όχι, έναν αποξηραντή τροφίμων για χειροποίητο τραχανά ή αποξηραμένα φρούτα. Επίσης, μια συσκευή ποπκορν ή μια συσκευή για μαλλί της γριάς.

 

Συσκευές για ένα πλήρες πρωινό

Ξημερώνει μέρα Χριστουγέννων και η εορταστική διάθεση αρχίζει από νωρίς! Ο αχνιστός καφές μοσχοβολάει και σε κινητοποιεί πριν ακόμα τον γευτείς. Το ψωμί μπαίνει στη φρυγανιέρα. Το φρέσκο βούτυρο που περίσσεψε από τη συνταγή των κουραμπιέδων αλείφεται πάνω στο ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι και πλημμυρίζει με βουτυρένιο άρωμα όλο το σπίτι. Κάποιος δεν αλλάζει την αγαπημένη του συνήθεια και επιμένει στο τοστ γαλοπούλα τυρί, ενώ στο βάθος ακούγεται ένας ύποπτος ήχος από το κουτί με τα μελομακάρονα…

Κάθε καλή μέρα ξεκινά με ένα πλούσιο, θρεπτικό και ευχάριστο πρωινό και οι μικρές συσκευές πρωινού βοηθούν στην εύκολη προετοιμασία του. Για να δείξεις λοιπόν πόσο νοιάζεσαι για τον καλό των αγαπημένων σου, δώρισέ τους συσκευές πρωινού.

Υπάρχουν πλέον πολυκαφετιέρες που παρασκευάζουν σχεδόν όλα τα είδη καφέ. Για τους λάτρεις του Espresso κυκλοφορούν διάφορες μηχανές με κάψουλες ή με αλεσμένο καφέ. Με μία πλήρως αυτόματη μηχανή καφέ μπορεί κανείς να παρασκευάσει διάφορα είδη καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού. Πολλά μοντέλα διαθέτουν μύλο που αλέθουν τον καφέ για καλύτερο αποτέλεσμα, ή και έχουν ενσωματωμένη συσκευή παρασκευής αφρόγαλου.

Οι μηχανές φίλτρου είναι ιδανικές για εκείνους που θέλουν να έχουν ζεστό καφέ όλη μέρα ενώ μια συσκευή φραπέ είναι ιδανική για εκείνους που θέλουν μια απλή συσκευή για να φτιάχνουν το φραπέ τους αλλά και άλλες παρασκευές όπως milk shake, κοκτέιλ, σάλτσες και πολλά άλλα. Για τους λάτρεις του ελληνικού μπορείς να τους αγοράσεις ένα ηλεκτρικό μπρίκι ή μια χόβολη εάν θέλεις κάτι πιο πρωτότυπο.

 

 

Εάν έχεις ήδη καλύψει το κομμάτι του καφέ, μια τοστιέρα θα ήταν επίσης ένα χρήσιμο δώρο. Ωστόσο μπορείς να πρωτοτυπήσεις χαρίζοντας μια συσκευή κουζίνας που θα «κάνει» πολλά περισσότερα από ένα απλό τοστ. Για παράδειγμα, μια τοστιέρα-σαντουιτσιέρα όπως η Rohnson R-2310, μπορεί να ψήσει γρήγορα κι εύκολα, από τοστ και σάντουιτς, μέχρι μπιφτέκια και χοτ ντογκ. Εναλλακτικά, επίλεξε μία κρεπιέρα για σπιτικές κρέπες με λίγες θερμίδες και προπαντός γρήγορες και εύκολες στην εκτέλεση.

Ένας αποχυμωτής αποτελεί ακόμα μία καλή πρόταση για δώρο. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν με ολόκληρα φρούτα, ώστε ο χυμός να διατηρεί περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Εναλλακτικά, εξέτασε την αγορά ενός Blender Smoothie Maker όπως είναι το Blender Kenwood SMP060SI Smoothie 2Go, για θρεπτικά ροφήματα και χυμούς.

 

Κουζινομηχανή

Δεκέμβριος στην κουζίνα. Και μόνο σαν φράση γεννά ήχους και μυρωδιές. Τον ήχο μιας κουζινομηχανής να χτυπάει το βούτυρο με την άχνη για τους κουραμπιέδες, να ανακατεύει με μαεστρία το μίγμα για το κέικ φρούτων και να ζυμώνει το χριστουγεννιάτικο πανετόνε. Η ατμόσφαιρα γεμίζει από την υπέροχη μυρωδιά των μικρών γαστρονομικών αριστουργημάτων και όλα αυτά χωρίς κόπο και με τη σιγουριά της επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχεις μαζί σου έναν δυνατό σύμμαχο.

Μία κουζινομηχανή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην κουζίνα και, δίχως υπερβολή, είναι το όνειρο κάθε ερασιτέχνη μάγειρα. Με ένα τέτοιο εργαλείο λύνονται τα χέρια σου. Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Είναι μπλέντερ, ζυμωτήριο, ζαχαροπλάστης, παρασκευαστής ζυμαρικών, αποχυμωτής, πολυκόφτης. Μπορεί να γίνει κρεατομηχανή και παγωτομηχανή. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα διαθέτουν στον κάδο τους ενσωματωμένη ζυγαριά και μπορούν να ψήσουν και φαγητό. Είναι σίγουρα λίγο πιο ακριβό δώρο από τα συνηθισμένα αλλά αυτός που θα το παραλάβει σίγουρα θα είναι για σένα κάποιος ξεχωριστός οπότε μην το σκεφτείς καθόλου.

 

Ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για μια αναβάθμιση στις πιο σημαντικές ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας όπως είναι το ψυγείο ή η ηλεκτρική κουζίνα.

Σίγουρα η μαμά σου ή το έτερον σου ήμισυ θα έχουν επιθυμήσει μια οικιακή συσκευή να τους λύσει τα χέρια, όπως ένα έξυπνο ψυγείο που θα διατηρήσει στην εντέλεια τα τρόφιμά σου και θα σε βοηθήσει να οργανώνεις πιο εύκολα τα ψώνια σου. Παράλληλα, ένας έξυπνος φούρνος θα μαγειρεύει για λογαριασμό σου μια πληθώρα συνταγών με άψογα αποτελέσματα.

 

 

Οι παραπάνω προτάσεις θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τα δώρα που θα πάρεις φέτος για τους αγαπημένους σου. Κάνε τη λίστα σου, όρισε τον προϋπολογισμό σου και σκέψου με ποιες επιλογές θα βοηθήσεις εκείνους που αγαπάς να ζήσουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες ιστορίες στην κουζίνα!

Καλές γιορτές!

Μπορείς να δεις ακόμη