Παγκόσμια ημέρα ψύξης: η τεχνολογία που έχει αλλάξει τις ζωές μας

by Aggeliki Tsoukana

Η παγκόσμια ημέρα ψύξης – World Refrigeration Day (WRD) καθιερώθηκε το 2019 από τον Stephen Gill, πρώην πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψύξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια συμφωνία μεταξύ βιομηχανικών εμπορικών ενώσεων και επαγγελματικών φορέων από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τη σημασία της ψύξης στην καθημερινότητα και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ψύξη και ο κλιματισμός στη σύγχρονη ζωή.

Για το 2022 το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Cooling Matters» με στόχο να τονίσει τη σημασία της ψύξης σε τομείς όπως είναι τα κέντρα δεδομένων, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και ο κλιματισμός. Η ανακοίνωση για το φετινό θέμα, έγινε από τον ιδρυτή της WRD κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας από 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου. «Η ψύξη βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται άνετα, σώζει ζωές και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιτύχουν. Η ανάγκη για ψύξη είναι παντού, αγγίζει ζωές με φανταστικούς, αν και συχνά απαρατήρητους τρόπους. Όπως και να το δούμε, η ψύξη έχει σημασία για εμάς». Με αυτά τα λόγια, ο Steve Gill, προσπάθησε να αφυπνίσει το κοινό για τα βασικά οφέλη της ψύξης και για το πως οι τεχνολογικές επιλογές προωθούν την περιβαλλοντική ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Την τεχνολογία της ψύξης μπορούμε να την απολαύσουμε μέσα από πολλές συσκευές και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, είτε σε οικιακό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

 

Κλιματισμός

Το προνόμιο του δροσερού αέρα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο. Με ένα κλιματιστικό νέας γενιάς μπορείς να εξασφαλίζεις την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου και να αποκτήσεις την ιδανική θερμοκρασία άμεσα και οικονομικά. Δημιούργησε το επιθυμητό κλίμα στο σπίτι σου με ένα κλιματιστικό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο με ελάχιστη κατανάλωση και σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

 

Ψυγεία

Το ψυγείο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς» όλων των οικιακών συσκευών. Όχι μόνο προστατεύει την υγεία των καταναλωτών, αλλά ικανοποιεί τις επιθυμίες ολόκληρης της οικογένειας και παράλληλα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού διευρύνει τη διάρκεια κατά την οποία μπορούν να καταναλωθούν τα αγαθά.

Ένα σύγχρονο ψυγείο έχει διάφορες εφαρμογές στην οικιακή και επαγγελματική χρήση, τη συντήρηση και τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις. Τα ψυγεία της νέας γενιάς επιβραδύνουν τις χημικές και φυσικές διεργασίες στα τρόφιμα, διατηρώντας τα φρέσκα χωρίς να αφαιρείται η αρχική τους υγρασία. Γενικά, το ψυγείο είναι η συσκευή που ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε χρήστη όλο το 24ωρο.

 

 

Καταψύκτες

Παρόλο που τα σύγχρονα ψυγεία είναι εξοπλισμένα με καταψύκτη, για πολλούς ο καταψύκτης αποτελεί μια απαραίτητη συσκευή αφού μπορούν να καταψύχουν και να αποθηκεύουν επιπλέον τρόφιμα με χαμηλή ετήσια κατανάλωση και μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Με ένα σύγχρονο καταψύκτη μπορείς να απολαμβάνεις εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για τη συντήρηση όσο και για βαθιά κατάψυξη των τροφίμων σου χάρη στη διπλή λειτουργία των καταψυκτών. Αξιοποίησε τη μονάδα είτε μόνο για συντήρηση, είτε σαν καταψύκτη ανάλογα με τις ανάγκες σου και απόλαυσε τα οφέλη δυο συσκευών σε μια.

 

 

Παγομηχανές

Ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση σου σε πάγο και τη χρήση μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη παγομηχανή που θα σου εξασφαλίσει την ποσότητα που επιθυμείς και την κατάλληλη αποθήκευση.

Ο όρος «ψύξη» χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοιά του ως η διαδικασία επίτευξης και διατήρησης μιας απαιτούμενης θερμοκρασίας κάτω από αυτή του περιβάλλοντος χώρου και μας αφορά όλους. Από ένα καθημερινό νοικοκυριό, μέχρι έναν επαγγελματία που ψύχει τρόφιμα ή έναν γιατρό που χρησιμοποιεί την ψύξη για φάρμακα και εμβόλια, όλοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία της ψύξης σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Μπορείς να δεις ακόμη