Προστάτεψε τις ηλεκτρικές συσκευές από τη ζέστη του καλοκαιριού

by Aggeliki Tsoukana

Το ψυγείο, ο καταψύκτης και το κλιματιστικό είναι οι συσκευές που είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια βλάβη το καλοκαίρι απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εποχή. Ο λόγος είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιβαρύνουν τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών που έχεις στο σπίτι.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι ηλεκτρικές συσκευές σου θα παρουσιάσουν απαραίτητα βλάβη μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος, αφού άλλωστε είναι κατασκευασμένες για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν όλες τις εποχές στην Ελλάδα. Τα όποια ζητήματα συνήθως προκύπτουν όταν η ζέστη συνδυαστεί με κακό χειρισμό, όπως όταν είναι τοποθετημένες σε κατάλληλη θέση, δεν έχουν συντηρηθεί ή δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Παρακάτω περιγράφουμε μερικές απλές κινήσεις για να εξασφαλίσεις την ορθή λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών σου κατά τους θερινούς μήνες, και να τις βοηθήσεις να τα βγάλουν πέρα στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Ψυγεία και καταψύκτες

Ακόμη και το πιο ανθεκτικό ψυγείο ή καταψύκτης, θα τα βρει σκούρα αν πρέπει να λειτουργεί παραπάνω από το κανονικό, επειδή π.χ. δεν είναι προστατευμένη η θέση που βρίσκεται ή δεν φροντίζεις να μην «χάνεται» χωρίς λόγο η ψύξη. Έτσι, πρέπει να ελέγξεις τα παρακάτω.

 

Σημείο τοποθέτησης

Τα ψυγεία και οι καταψύκτες θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε μία σκιερή θέση, που δεν τα “βλέπει” ο ήλιος. Σε αντίθετη περίπτωση, λόγω της αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας, τα μοτέρ τους θα πρέπει να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, με συνέπεια να αυξάνεται όχι μόνο η κατανάλωση ρεύματος αλλά και ο κίνδυνος βλάβης.

Παράλληλα, για να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα, οι δύο συσκευές θα πρέπει να έχουν μία απόσταση λίγων εκατοστών από τον τοίχο και τα ράφια που ίσως υπάρχουν δεξιά και αριστερά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπερθερμαίνεται ο συμπιεστής τους.

 

 

Η απαραίτητη φροντίδα και συντήρηση

Τόσο στα ψυγεία όσο και στους καταψύκτες, οι κατασκευαστές συνιστούν τακτικό καθάρισμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα λάστιχα της πόρτας. Ο λόγος είναι πως, αν τα λάστιχα είναι βρώμικα, τότε πιθανότατα η πόρτα δεν θα κλείνει αεροστεγώς, με συνέπεια να χάνεται ψύξη.

Στην περίπτωση του ψυγείου, ξεκίνα από τη σκόνη και τα χνούδια που μαζεύονται στη μαύρη μεταλλική σχάρα (σερπαντίνα), στην πλάτη του ψυγείου, απομακρύνοντάς τα με μία μαλακή βούρτσα ή με την ηλεκτρική σου σκούπα. Η καθαριότητα της σχάρας επηρεάζει το επίπεδο ψύξης και επομένως τη λειτουργία του μοτέρ.

Στην περίπτωση και των δύο συσκευών, σημαντική «ασπίδα» στην καλοκαιρινή ζέστη είναι και η τακτική απόψυξη, αφού ο σχηματισμός πάγου επιβαρύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Έτσι, όχι μόνο θα προλάβεις πιθανή βλάβη, αλλά και θα μειώσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου, αφού ένα στρώμα πάγου μόλις 5 χιλιοστών αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση ρεύματος. Εκτός αν η συσκευή σου είναι No Frost και σε απαλλάσσει από την επίπονη διαδικασία της απόψυξης.

 

Ορθή χρήση

Ρύθμισε τη θερμοκρασία της ψύξης στους 4 βαθμούς Κελσίου και της κατάψυξης στους -19 βαθμούς. Αν επιλέξεις μικρότερες τιμές, τότε χωρίς να έχεις κάποιο όφελος στη συντήρηση των τροφίμων σου, θα αναγκάσεις το μοτέρ να λειτουργεί άσκοπα.

Όσο λιγότερο αυξάνεται η θερμοκρασία από τα επιθυμητά επίπεδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να λειτουργεί και το μοτέρ για να την επαναφέρει στην τιμή που έχεις ρυθμίσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο και για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

 

Κλιματιστικά

Αν και η απόλυτη προϋπόθεση για τη “μακροζωία” του κλιματιστικού σου είναι η ετήσια συντήρηση του από αδειούχο εγκαταστάτη ψυκτικό, μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις το μηχάνημά σου να ανταπεξέλθει στη ζέστη του καλοκαιριού.

 

 

 

«Προστάτεψε» την εξωτερική μονάδα

Αν τυχόν κάνεις κάποιες μικροπαρεμβάσεις στο μπαλκόνι ή την αυλή όπου είναι τοποθετημένη (π.χ. τοποθετώντας χωρίσματα) είναι απαραίτητο να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα στον ανεμιστήρα της. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που υπάρχουν φυτά σε κοντινή απόσταση, φροντίζοντας όσο μεγαλώνουν να απέχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά από τη μονάδα.

 

 

 

Προετοιμασία και συντήρηση

Για τους περισσότερους κατασκευαστές, η ετήσια συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για να ισχύει η εγγύηση για όσο χρόνο καλύπτει τη λειτουργία του κλιματιστικού. Ασφαλώς, το κλιματιστικό χρειάζεται και τη δική σου φροντίδα, αφού θα πρέπει να καθαρίζεις σε τακτική βάση τα φίλτρα του. Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές συμβουλεύουν αυτό να γίνεται κάθε έξι μήνες, στην περίπτωση που χρησιμοποιείς το μηχάνημα και τον χειμώνα, καλό θα είναι να καθαρίζονται ανά τρίμηνο.

 

Ορθή χρήση

Βασικός κανόνας για την ορθή λειτουργία του κλιματιστικού σου είναι να μην το αναγκάζεις να λειτουργεί στα όριά του. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει νόημα να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Το όριο αυτό είναι σημαντικό και για τη δική σου υγεία, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά του εσωτερικού χώρου από το περιβάλλον, τόσο πιο πολύ θα καταπονείται ο οργανισμός σου όταν βρεθείς μακριά από τον κλιματιζόμενο χώρο. Επίσης, θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την επιβάρυνση του μηχανήματος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

Το μηχάνημά σου θα υπερλειτουργεί επίσης και πάλι με κίνδυνο να χαλάσει, όταν προσπαθείς να δροσίσεις με αυτό ακόμη περισσότερους χώρους στο σπίτι (π.χ. και το διπλανό δωμάτιο από αυτό που είναι εγκατεστημένο) ή όταν αφήνεις τη δροσιά να “φεύγει” στο περιβάλλον, από κάποιο ανοικτό παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.

 

 

Και το πλυντήριο ρούχων θέλει την προσοχή του

Μπορεί τα πλυντήρια ρούχων να έχουν διαφορετικό ρόλο και επομένως να μην έχουν σχέση με ψύξη, ωστόσο και πάλι οι κατασκευαστές συνιστούν να μην εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι που είναι πιο δυνατός. Σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος είναι πως μπορεί να εμφανίσουν βλάβη τα ηλεκτρικά τους εξαρτήματα ή να καταστραφούν τα πλαστικά τους μέρη.

Μπορείς να δεις ακόμη