Παγκόσμια μέρα ύπνου: Τρόποι για να κοιμηθείς πιο εύκολα!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ύπνου, καθιέρωσε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου (18 Μαρτίου 2022) ως Παγκόσμια ημέρα Ύπνου. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τη σημασία του ποιοτικού ύπνου αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η έλλειψή του.

 

Προβλήματα ύπνου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει έναν στους τρεις ενήλικες να αντιμετωπίζει διαταραχές στον ύπνο του, είτε προβλήματα υπνηλίας, είτε αϋπνίας. Η υπνηλία αποτελεί πρόβλημα όταν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολλές ώρες αλλά ουσιαστικά δεν ξεκουράζεται, ενώ κατά την αϋπνία δεν μπορεί να κοιμηθεί ή ξυπνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γενικά η αϋπνία αφορά όλες τις ηλικίες και εκτός από τη δυσκολία στον ύπνο χαρακτηρίζεται και από αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξημένη ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή άγχος.

Ο ύπνος κακής ποιότητας προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η μείωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, οι διαταραχές στο βάρος αλλά και οι μεταβολές στη διάθεση, ενώ παράλληλα προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη συγκέντρωσης και αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων.

Ένας ποιοτικός ύπνος που διαρκεί 7-8 ώρες συμβάλλει στη σωματική και πνευματική ευεξία του ατόμου και δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα, την κοινωνικότητα και τη συνολική ευημερία κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποκοιμηθείς πιο εύκολα και παρακάτω σου προτείνουμε μερικούς:

 

 

Smartwatch

Οι νέα γενιές smartwatch εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητές τους, αποδεικνύοντας καθημερινά πως μπορεί η πρόοδος και η τεχνολογία να βελτιώσουν τη ζωή του ανθρώπου. Με ένα σύγχρονο smartwatch έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τον ύπνο και την πίεσή σου και να δεις πόσο βαθιά κοιμάσαι τα βράδια, ώστε ακολούθως να προχωρήσεις σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσεις ποιοτικά τον ύπνο σου. Τα νέα smartwatch καταγράφουν τη διάρκεια και τη σταθερότητα του ύπνου, τον αναπνευστικό σου ρυθμό, τον καρδιακό σου παλμό και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και σε βοηθούν να βρεις τη ρουτίνα ύπνου που πραγματικά θα σε ξεκουράσει. Επιπλέουν θα σου θυμίσουν όταν έρθει η ώρα για ύπνο και θα σου προτείνουν εφαρμογές για να χαλαρώσεις.

 

Έξυπνο ξυπνητήρι

Η καταγραφή των δεδομένων του ύπνου σου μπορεί να γίνει και με ένα έξυπνο ξυπνητήρι που απλά το τοποθετείς κάτω από τα σεντόνια του κρεβατιού σου. Αυτό συλλέγει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ύπνο σου, όπως πόσες και ποιες ώρες κοιμάσαι και το πρωί που θα σε ξυπνήσει σου παρουσιάζει τις σχετικές πληροφορίες.

 

 

Αφυγραντήρας

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που μπορεί να κάνει καλύτερα τα βράδια σου και όχι μόνο. Τα τελευταία μοντέλα, εκτός από αφύγρανση, πραγματοποιούν παράλληλα και επιπλέον λειτουργίες όπως είναι ο καθαρισμός και ο ιονισμός. Έτσι, εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας αέρα στον χώρο σου, τον οποίο αναζωογονούν συνεχώς με την παραγωγή αρνητικών ιόντων, για μια ατμόσφαιρα χωρίς οσμές και αλλεργιογόνα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείς να επιλέξεις την αθόρυβη λειτουργία, η οποία θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευεξίας, ιδανικό για ποιοτικό ύπνο.

 

Smart light

Ο έξυπνος φωτισμός στο σπίτι που θα αλλάζει ανάλογα με τις καθημερινές σου δραστηριότητες είναι μια καλή λύση για να διαμορφώσεις ένα περιβάλλον κατάλληλο για ύπνο. Μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα έντονο λευκό, αναζωογονητικό φως και το βράδυ να χαλαρώσεις με φως σε χρυσαφί τόνους. Τα ζεστά σκηνικά φωτισμού σε βοηθούν να ηρεμήσεις και να προετοιμάσεις το σώμα σου για έναν καλό ύπνο, ενώ μπορείς να τα ρυθμίσεις ώστε η ένταση να αυξάνεται σταδιακά σε προκαθορισμένη ώρα κάθε πρωί. Και αν επιθυμείς να αλλάξεις το σκηνικό φωτισμού χωρίς να σηκωθείς από το κρεβάτι, μπορείς να το κάνεις με μια απλή φωνητική εντολή.

 

Ιδανική θερμοκρασία

Ένας σημαντικός λόγος που ίσως δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, είναι η θερμοκρασία στο δωμάτιο και οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι 15,5 έως 19.5 βαθμούς κελσίου, με το εύρος αυτό να είναι απαραίτητο ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου ή και να αυξάνεται λίγο αν κοιμούνται μωρά στο δωμάτιο. Μπορείς να μετρήσεις τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας με ένα θερμόμετρο/μετεωρολογικό σταθμό εσωτερικού χώρου και να αποκτήσεις την ιδανική θερμοκρασία με ένα σύγχρονο κλιματιστικό που προσαρμόζει τη θερμοκρασία του δωματίου με τη λειτουργία ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

Ηλεκτρική κουβέρτα

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μια αγορά που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι για το σώμα να κοιμάται σε επιλεγμένα επίπεδα θερμοκρασίας. Η ηλεκτρική κουβέρτα προσαρμόζεται αυτόματα σύμφωνα με τη θερμοκρασία του σώματος και του δωματίου και περιέχει αισθητήρες που μετράνε τις αλλαγές θερμοκρασίας, μηχανισμούς ασφαλείας για προηγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο και ρύθμιση για αυτόματη απενεργοποίηση.

 

Μηχανές ροφημάτων

Το κατάλληλο ρόφημα μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και να σου εξασφαλίσει έναν ήρεμο ύπνο. Με ένα σύγχρονο μηχάνημα ροφήματος μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση, τη θερμοκρασία και το μέγεθος της κούπας και να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις σου με τη λειτουργία μνήμης, ώστε να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα εύκολα και γρήγορα κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς.

Απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό ύπνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartwatch, ηλεκτρική κουβέρτα, αφυγραντήρας, έξυπνος φωτισμός.

Μπορείς να δεις ακόμη