PlayStation5 vs Xbox Series X: Όσα γνωρίζουμε για τις next gen κονσόλες

Μετά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για την εμφάνιση και την αισθητική που θα έχουν οι νέες κονσόλες των Sony και Microsoft, έχουν μείνει ελάχιστα πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς διαστάσεις του PlayStation 5 που δείχνει να είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος κονσόλα που έχει παρουσιαστεί. Η Sony μαζί με το PlayStation 5 ανακοίνωσε και το PlayStation 5 Digital Edition από το οποίο απουσιάζει το Blu-Ray optical drive. Δεν γνωρίζουμε αν και στα σχέδια της Microsoft περιλαμβάνεται η κυκλοφορία μίας «digital-only» έκδοσης του Xbox Series X, μιας και παλαιότερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες που ήθελαν την εταιρεία να κυκλοφορεί μία τέτοια έκδοση.

Οι δύο παιχνιδοκονσόλες νέας γενιάς των Sony και Microsoft, PlayStation 5 και Xbox Series X αναμένεται να προσφέρουν πρωτόγνωρες εμπειρίες στους gamers. Το hardware τους, είναι εφάμιλλο ή και ανώτερο σε ορισμένες περιπτώσεις κορυφαίων σημερινών υπολογιστών gaming, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο νέες παιχνιδοκονσόλες ενσωματώνουν οκταπύρηνους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών με «ιχνηλάτηση ακτίνας» (ray tracing), ταχύτατα και υψηλής χωρητικότητας solid state drives και τόση μνήμη (RAM) που παλαιότερα θα έμοιαζε με… όνειρο.

 

Επεξεργαστής (CPU)

Και οι δύο κονσόλες διαθέτουν «custom-made» επεξεργαστές που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την AMD και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, η Microsoft φαίνεται να επιδίωξε ένα περισσότερο ισχυρό σχεδιασμό για το Xbox Series X, καθώς το τελευταίο διαθέτει συνολική ισχύ 12TFLOPs έναντι 10,28TFLOPs του PlayStation 5.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του PlayStation 5 έχουμε έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Zen 2 (υποστηρίζεται SMT, Simultaneous MultiThreading) με συχνότητα λειτουργίας έως και 3,5GHz (η συχνότητα λειτουργίας μπορεί να ανεβοκατεβαίνει ανάλογα το θερμικό φορτίο κ.ά).

Η Microsoft προτίμησε τη σταθερή συχνότητα λειτουργίας για τον επεξεργαστή του Xbox Series X. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κεντρικός επεξεργαστής βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 2 της AMD και διαθέτει οκτώ πυρήνες με προκαθορισμένη/ κλειδωμένη συχνότητα λειτουργίας 3,8GHz. Αν παρόλα αυτά, κάποιο παιχνίδι χρησιμοποιεί δεκαέξι threads (SMT) η συχνότητα λειτουργίας ανέρχεται στα 3,66GHz.

 

Επεξεργαστής γραφικών (GPU)

Στο PlayStation 5, ο επεξεργαστής γραφικών που βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA2 της AMD και είναι ray-tracing capable διαθέτει 36 υπολογιστικές μονάδες (compute units) που έχουν συχνότητα λειτουργίας έως και 2,23GHz (variable frequency).

Στην περίπτωση του Xbox Series X, η Microsoft για ακόμη μία φορά προτίμησε τον σταθερό χρονισμό στα 1,825GHz αλλά ο επεξεργαστής γραφικών της διαθέτει περισσότερες υπολογιστικές μονάδες, και πιο συγκεκριμένα 52.

 

Μνήμη (RAM)

Τόσο το PlayStation 5 όσο και το Xbox Series X εξοπλίζονται με μνήμη 16GB (RAM) τύπου GDDR6. Στην περίπτωση ωστόσο του PlayStation 5 ο δίαυλος της μνήμης έχει εύρος 256-bit ενώ στην περίπτωση του Xbox Series X έχει 320-bit.

Στη περίπτωση του Xbox Series X, από τα συνολικά 16GB μνήμης τα 10GB με memory bandwidth 560GB/s χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εφαρμογές με ιδιαίτερες απαιτήσεις στα γραφικά. Τα υπόλοιπα 6GB με memory bandwidth 336GB/s χρησιμοποιούνται για λιγότερο απαιτητικές εργασίες (3,5GB για τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες στα παιχνίδια και τα υπόλοιπα 2,5GB για τις ανάγκες του λειτουργικού συστήματος).

 

SSD (Solid State Drive)

Οι δύο κονσόλες φέρουν ιδιαίτερα εξελιγμένα solid state drives, ωστόσο σύμφωνα με την Sony, το SSD στην περίπτωση του PlayStation 5 είναι ότι ταχύτερο έχει παρουσιαστεί – ακόμα και για τα δεδομένα της πλατφόρμας PC. Πιο συγκεκριμένα, ο SSD στο PlayStation 5 έχει χωρητικότητα 825GB και υποστηρίζει ταχύτητες I/O throughput της τάξης των 5,5GB/δευτερόλεπτο (RAW) ενώ με συμπιεσμένο το περιεχόμενο, οι υποστηριζόμενες ταχύτητες ανέρχονται σε 8-9GB/δευτερόλεπτο. Οι ταχύτητες είναι έως και 100 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με το PS4.

Το Xbox Series X έχει 1TB NVMe-based SSD που εκμεταλλεύεται την αρχιτεκτονική Xbox Velocity που καθιστά «άμεσα διαθέσιμα» 100GB in-game περιεχομένου. Η αρχιτεκτονική βοηθάει και στο χαρακτηριστικό Quick Resume που επιτρέπει την άμεση μετάβαση από το ένα παιχνίδι στο άλλο.

 

BluRay (Optical Drive) και επεκτασιμότητα

Και οι δύο κονσόλες εφοδιάζονται με Blu-Ray optical drives ενώ έχουν και υποδοχές για την υποστήριξη εξωτερικών μέσων αποθήκευσης (SSD, HDD). Πιο συγκεκριμένα, το Xbox Series X διαθέτει μία ειδική υποδοχή για κάρτες επέκτασης/ SSD 1TB που προσφέρει την ίδια ταχύτητα με το ενσωματωμένο SSD. Και οι δύο πάντως κονσόλες υποστηρίζουν δυνατότητα επέκτασης της χωρητικότητας μέσω USB 3.2 (π.χ χρησιμοποιώντας σκληρό δίσκο ή solid state drive).

 

Άλλα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη Sony, η Tempest Engine στο PlayStation 5 επεξεργάζεται κατά τέτοιο τρόπο τον ήχο, ώστε να δίνει την αίσθηση της παρουσίας και της τοποθεσίας στον χρήστη. Χάρη στην υποστήριξη 3D Audio, ο gamer θα μπορεί να «αισθάνεται» ότι τον περικυκλώνει για παράδειγμα μία καταιγίδα. Το Xbox Series X διαθέτει τη τελευταία λέξη στη τεχνολογία ασύρματης και ασύρματης συνδεσιμότητας και δικτύωσης και υποστηρίζει ALLM (Auto Low Latency Mode) και DLI (Dynamic Latency Input) που σύμφωνα με την Microsoft μετατρέπουν το νέο Xbox στην «πιο responsive κονσόλα στον κόσμο». Το νέο Xbox Series X σχεδιάστηκε και με γνώμονα το «σύννεφο» (cloud) και επομένως η συμβατότητα με το «Project xCloud» για την επέκταση των δυνατοτήτων του (π.χ. game streaming στο κινητό του χρήστη του) είναι δεδομένη.

 

Xbox Series X PlayStation 5
Επεξεργαστής 8 x πυρήνες στα 3,8 GHz (Custom Zen 2 CPU) 8 x πυρήνες στα 3,5 GHz (Custom Zen 2 CPU)
Γραφικά 12.155 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 10.28 TFLOPS, 36 CUs @ 2.23 GHz Custom RDNA 2
Μνήμη 16 GB GDDR6, 320mb bus 16 GB GDDR6, 256-bit
Memory Bandwidth 10 GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s 448GB/s
Αποθηκευτικός χώρος 1 TB Custom NVME SSD 825GB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed) 5.5GB/s (Raw), 8-9GB/s (Compressed)
Επεκτασιμότητα αποθηκευτικού χώρου 1 TB Custom SSD expansion card NVMe SSD slot
Υποστήριξη εξωτερικών μέσων αποθήκευσης USB external HDD support USB external HDD support
Optical Drive 4K UHD Blu-Ray drive 4K UHD Blu-Ray drive
Διαστάσεις 301mm x 151mm x 151mm 400mm x 223mm x 100mm (εκτίμηση)
Ημερομηνία διάθεσης Διακοπές 2020 Διακοπές 2020

 

Μάθε πρώτος τα πάντα για το νέο Play Station 5

Μπορείς να δεις ακόμη