|  | 

Κουζίνα

Ανάποδο ραβανί καρύδας με ανανά και κερασάκια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το ραβανί καρύδας φορά τα καλοκαιρινά του και σερβίρεται ανάποδα με ανανά και κερασάκια γλασέ. Μια μπάλα παγωτό από δίπλα του χαρίζει έξτρα δροσιά.

 

Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.

Για το κέικ

  • 1 κονσέρβα ανανά
  • 1 φλ. (220γρ.) ζάχαρη
  • 125γρ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 3 αβγά
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά (200γρ.)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 φλ. (160γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. (175γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. (70γρ.) τρίμμα ινδικής καρύδας
  • 1 κ. σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
  • Βούτυρο για το ταψί

 

Για το σιρόπι, τη βάση και τη διακόσμηση

  • 80γρ. ζάχαρη
  • ½ φλ. νερό
  • Τον χυμό από την κονσέρβα του ανανά
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Κερασάκια γλασέ

 

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε το σιρόπι του ανανά και το αφήνουμε στην άκρη ξεχωριστά από τις φέτες του ανανά.
  2. Για το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τον χυμό του ανανά. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο κι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο και να κρυώσει το σιρόπι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο. Με μίξερ χειρός χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
  4. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  5. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, την ινδική καρύδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το μείγμα λίγο λίγο στο μείγμα του μίξερ ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας και τοποθετούμε τις ροδέλες του ανανά ξεκινώντας από το κέντρο και συνεχίζοντας περιφερειακά. Στο κέντρο κάθε ροδέλας προσθέτουμε κερασάκια γλασέ.
  7. Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί όμορφα το γλυκό.
  8. Ξεφουρνίζουμε το κέικ κι αφού περάσουν 5 λεπτά το σιροπιάζουμε ρίχνοντας το σιρόπι από πάνω κουταλιά κουταλιά. Περιμένουμε να το απορροφήσει όλο και να κρυώσει πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.
  9. Πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον ινδική καρύδα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Δείτε ακόμη