Πληκτρολόγιο και ποντίκι gaming, ποια είναι τα κατάλληλα για σένα

by K-Admin 1

 

Είτε επιδιώκεις να γίνεις ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» στα multiplayer games, είτε απλά θέλεις να απολαμβάνεις στο έπακρο κάθε παιχνίδι, σίγουρα δε θα μπορέσεις να το πετύχεις με ένα συμβατικό πληκτρολόγιο ή ποντίκι.

Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και gaming mouse είναι τα αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του. Δες ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις, για να κάνεις την ιδανική επιλογή.

 

 

Gaming πληκτρολόγιο

Η βασική διαφορά των μηχανικών πληκτρολογίων σε σχέση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης, βρίσκεται στην τεχνολογία διακόπτη που χρησιμοποιούν.

Τα πληκτρολόγια μεμβράνης χρησιμοποιούν μία ενιαία μεμβράνη με λαστιχένιες υποδοχές, πάνω στις οποίες βρίσκονται τα πλήκτρα. Πιέζοντας οποιοδήποτε πλήκτρο, συμπιέζεται το λάστιχο συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Με το που απελευθερωθεί το πλήκτρο, ο λαστιχένιος διακόπτης αποσυμπιέζεται και επανέρχεται στη θέση του.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, από την άλλη, χρησιμοποιούν αυτόνομους μηχανικούς διακόπτες. Κάθε διακόπτης αποτελείται από τρία μέρη: ελατήριο, βάση και κινούμενο στέλεχος. Πιέζοντας ένα πλήκτρο, το στέλεχος ενεργοποιεί το διακόπτη και επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει το πλήκτρο που έχει πατηθεί. Η επαναφορά του πλήκτρου γίνεται με τη βοήθεια του ελατηρίου που βρίσκεται μέσα στους διακόπτες.

Κατά την έρευνα αγοράς, θα συναντήσεις πολλά ποιοτικά πληκτρολόγια μεμβράνης με εργονομικό σχεδιασμό, εντυπωσιακή εμφάνιση και προηγμένες λειτουργίες όπως προγραμματιζόμενα πλήκτρα ή και οπίσθιο φωτισμό. Ωστόσο, αν θέλεις μεγαλύτερη ακρίβεια και αντοχή στο χρόνο, το μηχανικό πληκτρολόγιο είναι μονόδρομος.

 

 

Μηχανικοί διακόπτες για κάθε γούστο

Οι μηχανικοί διακόπτες χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το χρώμα και οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα που προσφέρουν. Για παράδειγμα, άλλοι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι για γρήγορη πληκτρολόγηση, άλλοι για περισσότερο θόρυβο και άλλοι για μικρότερη ανάδραση.

Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που κατασκευάζουν διακόπτες για μηχανικά πληκτρολόγια, με πιο δημοφιλείς τις Cherry MX και Kailh. Ωστόσο, ορισμένοι δημοφιλείς κατασκευαστές περιφερειακών gaming, όπως η Razer και η Logitech, χρησιμοποιούν τις δικές τους τεχνολογίες μηχανικού διακόπτη (με διαφορετικές ονομασίες ή και χρώματα). Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τεχνολογίες μηχανικού διακόπτη χρησιμοποιούν είτε απτική, είτε γραμμική ενεργοποίηση.

Οι απτικοί διακόπτες (tactile switches) είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να ακούνε το γνώριμο «κλικ» των διακοπτών, ώστε να καταλαβαίνουν ότι το πάτημα του πλήκτρου έχει καταχωρηθεί, πράγμα που βοηθά στην ταχύτερη πληκτρολόγηση. Ο συγκεκριμένος τύπος διακόπτη είναι ιδανικός για ανταγωνιστικά παιχνίδια και παιχνίδια πρώτου προσώπου (FPS).

Οι γραμμικοί διακόπτες (linear switches) παρέχουν μια ρευστή και ομαλή εμπειρία κατά το πάτημα του πλήκτρου. Η γραμμική ενεργοποίηση είναι ιδανική για διπλά πατήματα, γρήγορα διαδοχικά πατήματα πλήκτρων και πατήματα μέχρι τη μέση χωρίς διακοπή. Οι γραμμικοί διακόπτες είναι ιδανικοί για τους περισσότερους τύπους παιχνιδιών.

Αν σου αρέσουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια και θέλεις μεγαλύτερη ακρίβεια, τότε σίγουρα θα χρειαστείς ένα μηχανικό πληκτρολόγιο.

Αν είσαι casual gamer που χρειάζεται ένα gaming πληκτρολόγιο για περιστασιακή χρήση ή και για ξεκούραστη πληκτρολόγηση χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο, τότε μπορείς να επενδύσεις σε ένα gaming πληκτρολόγιο μεμβράνης. Ιδανικά, θα σου προτείναμε να εξετάσεις την αγορά ενός υβριδικού gaming keyboard, όπως το Razer Ornata V2 Hybrid Chroma. Πρόκειται για πληκτρολόγια που προσφέρουν τα πλεονεκτήματα των πλήκτρων μεμβράνης και των μηχανικών διακοπτών. Πράγμα που σημαίνει ότι συνδυάζουν την κομψή, κλικ ανάδραση ενός μηχανικού switch με τη γνωστή, απαλή αίσθηση ενός συμβατικού πληκτρολογίου.

 

 

Gaming mouse

Τα περισσότερα gaming mice είναι εξοπλισμένα με αισθητήρα υψηλής ευαισθησίας με δυνατότητα ρύθμισης από 200 έως 12000 DPI, ώστε κάθε κίνηση που κάνεις να μεταφέρεται απόλυτα σωστά στην οθόνη σου. Παράλληλα, τα gaming mouse παρέχουν εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό απόκρισης, εξαλείφοντας το ενοχλητικό input lag που συναντάμε στα απλά ποντίκια. Έτσι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα κλικ και την κίνηση αποδίδονται άμεσα στο παιχνίδι προσφέροντας υψηλές επιδόσεις κάθε φορά. Επιπλέον, τα ποντίκια που έχουν σχεδιαστεί για gaming έχουν σχεδόν πάντα τουλάχιστον δύο επιπλέον προγραμματιζόμενα πλήκτρα αντίχειρα που μπορούν να αντιστοιχιστούν σε οποιαδήποτε εντολή, προσφέροντας εξατομικευμένο έλεγχο.

Στην «ιεράρχηση» κριτηρίων κατά την επιλογή ενός gaming mouse, η εργονομία πρέπει να έρχεται πρώτη. Ειδικά όταν αυτό προορίζεται για πολύωρο και απαιτητικό gaming, θα στηρίξει αποτελεσματικά το χέρι σου και θα σε «κρατήσει» συγκεντρωμένο στο παιχνίδι.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργονομία ενός gaming mouse είναι το μέγεθος και το σχήμα του, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ανατομική λαβή που θα εφαρμόζει στην παλάμη του χεριού σου, παρέχοντας ομαλότερη κίνηση χωρίς να καταπονούνται ο καρπός και τα δάχτυλα μετά από πολύωρη χρήση.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν περιφερειακά gaming για ανταγωνιστικό παιχνίδι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εργονομία. Για παράδειγμα, εάν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς την παλάμη σου για να μετακινήσεις το ποντίκι, ίσως να σε εξυπηρετήσει καλύτερα ένα ποντίκι τύπου Cooler Master CM310 RGB.

Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι λειτουργίες που προσφέρει ένα περιφερειακό. Εάν θέλεις να πετυχαίνεις τέλεια headshots σε ανταγωνιστικά παιχνίδια FPS, θα χρειαστείς ένα gaming mouse όπως το ADX H02 RGB το οποίο εξοπλίζεται με αισθητήρα 7200dpi, και αυτό αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα για παιχνίδια που απαιτούν γρήγορες αντιδράσεις (όπως τα FPS).

 

 

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

 

Συνδεσιμότητα

Σε γενικές γραμμές, τα ασύρματα πληκτρολόγια και ποντίκια τείνουν να είναι πιο βολικά καθώς προσφέρουν περισσότερη ελευθερία στον χρήστη, λόγω απουσίας καλωδίου. Μέχρι πρότινος, το μειονέκτημα των ασύρματων πληκτρολογίων/ποντικιών ήταν το αισθητό lag κατά τη διάρκεια της χρήσης, το οποίο είναι ενοχλητικό όταν βρίσκεσαι στη μέση ενός game session. Ωστόσο, χάρη στην εξέλιξη των ασύρματων τεχνολογιών, τα περισσότερα ασύρματα πληκτρολόγια και gaming mice υποστηρίζουν συχνότητα 2.4GHz για άμεση ανταπόκριση.

Ένα άλλο μειονέκτημα σε ορισμένα ασύρματα περιφερειακά gaming είναι οι μπαταρίες, τις οποίες θα πρέπει να τις αλλάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν και πολλά μοντέλα σου επιτρέπουν να φορτίζεις τις μπαταρίες μέσω καλωδίου USB ή και να κάνεις εναλλαγή μεταξύ ασύρματης και ενσύρματης λειτουργίας για μεγαλύτερη ευελιξία. Έτσι μπορείς να αλλάζεις γρήγορα μεταξύ της ενσύρματης και της ασύρματης λειτουργίας χωρίς να διακόψεις το παιχνίδι σου.

 

 

Οπίσθιος φωτισμός

Ο οπίσθιος φωτισμός των πλήκτρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως για παράδειγμα αργά τη νύχτα. Στα μηχανικά πληκτρολόγια συναντάμε πιο ακριβή και καθαρό φωτισμό μέσω κάθε πλήκτρου, έτσι ώστε να είναι πάντα ευδιάκριτα χωρίς να σου αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ή πληκτρολόγησης.

Επιπροσθέτως, τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια έρχονται με πλήρως ρυθμιζόμενο οπίσθιο φωτισμό και μάλιστα σε πάρα πολλά χρώματα. Μπορείς να ρυθμίσεις το χρώμα, τη φωτεινότητα και την ένταση του φωτισμού σε όλο το πληκτρολόγιο ή ξεχωριστά ανά πλήκτρο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου.

 

 

Όλα είναι θέμα εργονομίας

Η εργονομία μιας συσκευής είναι κάτι που σπάνια μας απασχολεί πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Στην προκειμένη περίπτωση, η πολύωρη καθημερινή χρήση φτηνών ποντικιών και πληκτρολογίων, ειδικά όταν μιλάμε για gaming, δηλαδή πολύωρο scrolling και χιλιάδες «κλικ», οδηγεί αναπόφευκτα σε ενοχλήσεις και πόνους στα δάκτυλα και στους καρπούς.

Ακόμα λοιπόν κι αν δεν είσαι «σκληροπυρηνικός» gamer, αξίζει να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό σετ gaming πληκτρολόγιο/ποντίκι. Θα αναβαθμίσεις το παιχνίδι σου και παράλληλα θα εξασφαλίσεις εργονομία σε κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ψυχαγωγία είτε για εργασία.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη