Πώς η μουσική ενισχύει την παραγωγικότητα!

by K Admin

 

Για πολλούς ανθρώπους, η μουσική είναι τρόπος ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς, ακούμε μουσική στη δουλειά, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη βόλτα, στα μαγαζιά ακόμα κι όταν κοιμόμαστε. Ποια είναι η επίδρασή της όμως στις καθημερινές μας ασχολίες και ιδιαίτερα στη δουλειά μας που απαιτεί προσοχή, δημιουργικότητα κι αποτελεσματικότητα; Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, η μουσική συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν αυξημένο ηθικό όταν ακούνε τη μουσική που τους αρέσει. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικό ρόλο -στην αύξηση της παραγωγικότητας– παίζει και το είδος της μουσικής που ακούμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

 

Είδη μουσικής που ενισχύουν την παραγωγικότητα

 

Μουσική με δυνατά μπάσα:

 

Τραγούδια που εστιάζουν στο μπάσο, εμπνέουν την αυτοπεποίθηση και μας κάνουν πιο δραστήριους και γι’ αυτό μπορούν ν’ αυξήσουν την παραγωγικότητα και να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα.

 

Ambient μουσική:

 

Γενικά, ως ambient χαρακτηρίζεται η μουσική η οποία έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να μην αποσπάται ιδιαίτερα η προσοχή του ακροατή και να μπορεί να υπάρξει απλά στο υπόβαθρο. Έτσι, στους εργασιακούς χώρους που απαιτείται από τους εργαζόμενους μεγάλη προσοχή σε λεπτομέρειες, σε χειρωνακτικές εργασίες αλλά και σε εργοστάσια, το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι ιδανικό γιατί δίνει το «ρυθμό» και διατηρεί την ετοιμότητα των εργαζομένων.

 

Κλασική μουσική:

Σύμφωνα με τις έρευνες, η κλασική μουσική μειώνει το άγχος κι ανεβάζει τη διάθεση των ακροατών γι’ αυτό θεωρείται ιδανική για εργαζόμενους σε απαιτητικές δουλειές μ’ αρκετό άγχος. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική του Mozart βελτιώνει την εκμάθηση και τη μνήμη. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε δουλειές που είναι απαραίτητες αυτές οι ικανότητες.

 

Ποπ μουσική:

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Mindlab International, η ποπ μουσική μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να καταχωρούν πιο γρήγορα δεδομένα στον υπολογιστή με ποσοστό 58%. Αυτό το είδος μουσικής θεωρείται το καλύτερο για τις εργασίες που απαιτούν ταχύτητα.

 

Κάθε άτομο έχει τα δικά του κριτήρια για τη μουσική που το καθιστά παραγωγικό και δεν του αποσπά την προσοχή. Για παράδειγμα, η μουσική που μπορεί να σου ανεβάζει το ηθικό και σε κάνει να λειτουργείς καλύτερα στην εργασία σου, ενδέχεται να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα σ’ ένα άλλο άτομο. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση στο ερώτημα «ποιο είδος μουσικής μπορεί ν’ αυξήσει την παραγωγικότητα». Γενικότερα, πάντως, σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως η θετική επίδραση της μουσικής στους εργαζομένους είναι ακόμη πιο μεγάλη, όταν η μουσική που αναπαράγεται είναι της αρεσκείας τους.

 

 

Τα μέσα που έχουν αλλάξει τον τρόπο που ακούμε μουσική

 

Για ορισμένους ανθρώπους, το ραδιόφωνο, ή το ράδιο-CD παραμένουν «σταθερή αξία». Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ακούμε κι απολαμβάνουμε τη μουσική έχει αλλάξει ριζικά με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει συνεχώς νέα προϊόντα και υπηρεσίες που μας επιτρέπουν ν’ ακούμε την αγαπημένη μας μουσική όποτε κι όπου θέλουμε. Τα smartphones, για παράδειγμα, μας προσφέρουν φορητότητα στις μουσικές μας βιβλιοθήκες, ενώ, χάρη στις υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής, όπως είναι π.χ. το Apple Music, ή το Spotify, έχουμε πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια.

 

Ψηφιακές συσκευές μουσικής

 

Παρόλο που οι περισσότεροι πλέον αποθηκεύουν τη μουσική τους σε smartphones, ή tablets, τα MP3 players θα έχουν για πολύ καιρό ακόμα μια θέση στην τσέπη μας. Πλέον, είναι μικρότερα, ελαφρύτερα, απλούστερα στη χρήση, ενώ μπορούν να χωρέσουν ατελείωτες playlists τις οποίες μπορείς να έχεις μαζί σου στη βόλτα, στο γραφείο, ή ακόμα και στο τρέξιμο.

 

Ακουστικά

 

Τα ακουστικά είναι το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική μέσα από το νέο σου media player, smartphone, ή tablet. Μιας και μιλάμε για παραγωγικότητα, τα ακουστικά είναι, επίσης, ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ όταν θέλεις ν’ ακούς μουσική χωρίς να ενοχλείς τους γύρω σου, στο γραφείο ή στο σπίτι: σύνδεσέ τα στον υπολογιστή, ή στη φορητή συσκευή σου και κάνε ευχάριστα την εργασία σου. Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη ελευθερία, υπάρχει πάντα και η επιλογή των ασύρματων ακουστικών. Τα ασύρματα ακουστικά σου επιτρέπουν ν’ ακούς μουσική χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι κοντά στη πηγή ήχου, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για όσους δεν θέλουν να μπλέκουν με καλώδια.

 

Φορητά ηχεία κι ασύρματα συστήματα μουσικής

 

Μ’ ένα φορητό ασύρματο ηχείο μπορείς ν’ ακούς οπουδήποτε κι ανά πάσα στιγμή την αγαπημένη σου μουσική από το smartphone, ή το tablet σου. Το πιο σημαντικό είναι ότι, χάρη στην ασύρματη σύνδεση, ξεχνάς τα καλώδια, ενώ οι περισσότερες προτάσεις αποδίδουν υπέροχο ήχο. Αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ασύρματο σύστημα μουσικής, το οποίο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παίζει μουσική σ’ όλο το σπίτι, ή στο γραφείο εύκολα κι ασύρματα. Μπορείς να το τοποθετήσεις σχεδόν οπουδήποτε, να μεταδίδεις εκατομμύρια τραγούδια από μουσικές υπηρεσίες, από διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ή από την αποθηκευμένη μουσική βιβλιοθήκη σου.

 

Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα μας σ’ όλους τους τομείς της ζωής. Τα παραπάνω μέσα θα σε βοηθήσουν να επωφεληθείς από τη δύναμη της μουσικής και να τη βάλεις στη ζωή σου καθημερινά!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη