8 λάθη που κάνεις στο πρωινό ξύπνημα και πώς να τα διορθώσεις

by K Admin

 

Σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήμασταν όλοι πρωινοί τύποι και θα ξυπνούσαμε με όρεξη και ενέργεια. Η πραγματικότητα όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αφού για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, το πρωινό ξύπνημα είναι μια καθημερινή ταλαιπωρία. Υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουμε τα πρωινά, τα οποία ευθύνονται για την κούραση και την ατονία που μπορεί να νιώθουμε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε ποια είναι τα 8 πιο κοινά λάθη που κάνουμε το πρωί και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε για να κάνουμε το ξύπνημα πιο ευχάριστο.

Δεν κοιμάσαι καλά (ποσοτικά ή /και ποιοτικά)

Το να ξυπνάς γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση προϋποθέτει να έχεις κοιμηθεί καλά. To πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις ώστε να κοιμάσαι καλύτερα και σε ωφέλιμες ώρες είναι να υιοθετήσεις μια ρουτίνα ύπνου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίζεις να ετοιμάζεσαι για ύπνο τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι: χαμηλώνεις τα έντονα φώτα, μειώνεις τους δυνατούς ήχους, κάνεις ένα χλιαρό ντους.

Επίσης, αποφεύγεις να καταναλώνεις βαριά γεύματα το βράδυ. Καλό είναι να μην τρως μετά τις 21:00  το βραδινό σου και οπωσδήποτε όχι πριν κοιμηθείς. Απέφευγε να καταναλώνεις καφεΐνη ή αλκοόλ. Προτίμησε ένα σνακ πλούσιο σε τρυπτοφάνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και βρώμη που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς ευκολότερα και καλύτερα.  Φρόντισε επίσης να εμπλουτίσεις το διαιτολόγιό σου με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β που διασφαλίζουν πιο ήρεμο ύπνο.

 

Extra tip

Αν θέλεις να εξασφαλίσεις έναν ευχάριστο και ατάραχο ύπνο, κλείσε την τηλεόραση, το laptop και το tablet σου και άφησε το κινητό όσο πιο μακριά γίνεται. Αν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις ή να κάνεις browsing στο κινητό ή το tablet σου τη νύχτα, προσπάθησε τουλάχιστον να το κλείνεις 1 ώρα πριν τον ύπνο.

Ξυπνάς στο σκοτάδι

Πολλοί δεν αντέχουν το φως με το που ξυπνούν και προτιμούν να ντύνονται στο σκοτάδι. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο δεν βοηθάς τον οργανισμό σου να συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον μέρα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Καλό θα ήταν να ανοίξεις τις κουρτίνες, ώστε να μπει φυσικό φως στο δωμάτιό σου ή, αν δεν το επιτρέπει ο καιρός, να ανοίξεις το φως του δωματίου.

 

Extra tip

Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού (με έξυπνες λάμπες LED ) για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός πλήκτρου. Χρησιμοποίησε το smartphone ή το tablet σου για να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί.

Επαναλαμβανόμενη αφύπνιση

Όταν ξυπνάς για πρώτη φορά, έχεις την αίσθηση ότι θέλεις να πέσεις ξανά για ύπνο και νιώθεις πολύ υποτονικός και «μουδιασμένος». Αυτό είναι η αδράνεια ύπνου (sleep inertia) – μία απαραίτητη και φυσική διαδικασία, η οποία βοηθά στο να ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, όμως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις αυτή τη κατάσταση με αποτέλεσμα να πατάς «αναβολή» (snooze) όταν χτυπάει στο ξυπνητήρι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Και ο λίγος ύπνος που θέλεις να «κερδίσεις», φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο ύπνος μετά το πρώτο ξύπνημα θα σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο κουρασμένος και χωρίς διάθεση. Αντί να πατάς ξανά και ξανά το snooze, μπορείς να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου λίγα λεπτά αργότερα από την καθορισμένη ώρα. Καλύτερα, όμως, να προσπαθείς να κοιμάσαι καλά το βράδυ, έτσι ώστε να συνηθίσεις να ξυπνάς με το πρώτο χτύπημα που κάνει το ξυπνητήρι σου. Τήρησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ώστε να κοιμάσαι όσο πρέπει. Να θυμάσαι ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα. Αν κοιμάσαι όσο χρειάζεται, τότε θα είσαι ικανός να ξυπνάς και χωρίς ξυπνητήρι.

 

Extra tips

Αν χρησιμοποιείς το smartphone σου ως ξυπνητήρι, δοκίμασε να εγκαταστήσεις κάποια clock alarm app. Οι επιλογές είναι πολλές, τόσο για λειτουργικό Android όσο και για iOS. Οι clock alarm apps είναι παραμετροποιήσιμες και σου επιτρέπουν να ξυπνάς με τον καλύτερο για εσένα τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένες εφαρμογές σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την ποιότητα του ύπνου και σε βοηθάνε να κοιμάσαι καλύτερα ή μπορείς να ρυθμίζεις το κουμπί snooze έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η αναβολή/ματαίωση του ξυπνητηριού. Βάλε στο κινητό σου το αγαπημένο σου τραγούδι για ξυπνητήρι και ρύθμισε την ένταση ήχου να ανεβαίνει σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να ξυπνήσει σωστά.

Μένεις πολλή ώρα στο κρεβάτι

Δεν είναι ανάγκη να πετάγεσαι απότομα από το κρεβάτι, αλλά και το πολύ χουζούρεμα δεν κάνει καλό. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το αφήσεις, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μην χουζουρεύεις στο κρεβάτι σου για πάνω από 5 λεπτά. Μόλις σηκωθείς, θα αποκτήσεις σταδιακά την απαραίτητη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας σου.

 

Extra tip

Οι ειδικοί συστήνουν να μην μένουμε κουλουριασμένοι στο κρεβάτι όταν ξυπνάμε, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να είμαστε πιο στρεσαρισμένοι και να νυστάζουμε μέσα στη μέρα. Αντιθέτως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, είναι να τεντώνουμε τα πόδια και τα χέρια μας και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με αργό ρυθμό.

 



Ξεκινάς τη μέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ

Το μυστικό του καλού μεταβολισμού δεν είναι να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κάτι όξινο όπως ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, αλλά κάτι αλκαλικό (π.χ. νερό με φρέσκο λεμόνι ή λάιμ). Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σώμα εκκρίνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος, κυρίως μεταξύ του διαστήματος 8 με 9 το πρωί. Αν λοιπόν, πιεις καφέ ή τσάι τις ώρες εκείνες, επιβραδύνεται η επίδραση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένος. Προτίμησε να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα ποτήρι φυσικό χυμό σε συνδυασμό με ένα τοστ ή δημητριακά με γάλα.

 

Extra tip

Μην πίνεις καφέ με άδειο στομάχι. Αν δεν έχεις χρόνο για να απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα το πρωί ή δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς καφέ, προσπάθησε τουλάχιστον να το συνοδεύεις με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.

Μόλις ανοίγεις τα μάτια σου ελέγχεις το κινητό σου

Με το να ελέγχεις το smartphone σου αμέσως μόλις ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι και να σπαταλάς άδικα πολύτιμη ενέργεια. Μην ξεχνάς άλλωστε πως έχεις όλη την ημέρα μπροστά σου για να ελέγξεις τα email και τις ειδοποιήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ξυπνήσεις χαλαρά και να αποχωριστείς για λίγο την τεχνολογία. Επικεντρώσου σε πιο παραγωγικές πράξεις και μην ξεκινάς τη μέρα σου μπροστά από μια οθόνη.

 

Extra tip

Αντί να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια μπροστά από την οθόνη του κινητού σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για πρωινή γυμναστική. Μπορεί να σου φαίνεται ακραίο, αλλά η πρωινή γυμναστική επιδρά θετικά στην διάθεση μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αρκούν λίγα λεπτά γυμναστικής για να αποβάλεις τις τοξίνες από το σώμα σου και να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου από νωρίς.

Αφήνεις άστρωτο το κρεβάτι σου

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τακτοποιώντας το κρεβάτι σου κάθε πρωί, πριν φύγεις για δουλειά, αυξάνεις σταδιακά την παραγωγικότητα σου κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ξεκινώντας με αυτή την καλή συνήθεια τη μέρα σου, θέτεις τις βάσεις για να ακολουθήσουν κι άλλες καλές συνήθειες.

 

Extra tip

Αν συνηθίζεις να ξυπνάς την τελευταία στιγμή και φεύγεις σχεδόν τρέχοντας για τη δουλειά, το στρώσιμο του κρεβατιού είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σε απασχολεί. Μπορείς όμως να αποφύγεις αυτή την αγχωτική κατάσταση, υιοθετώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αν πρέπει να σηκωθείς πολύ πρωί για να πας στη δουλειά, τότε κανόνισε να πέσεις για ύπνο νωρίτερα.

Παραλείπεις το πρωινό

Το πρωινό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Πόσες φορές το έχεις διαβάσει/ακούσει αυτό; Κι όμως αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τα πρωινά. Το ξεκίνημα της ημέρας με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ζαλάδες, υπόταση και γενική αδυναμία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένα σωστό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας και έτσι αποφεύγεται η διάθεση για τσιμπολόγημα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κρουασάν, σφολιάτες ή κέικ. Αν έχεις κάποια σημαντική υποχρέωση νωρίς το πρωί, μπορείς να φας κάτι ελαφρύ, όπως  αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως, ή κάποιο φρούτο, και να περιμένεις να φας κάτι πιο σύνθετο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξεκινάς τη μέρα σου με τροφές που αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Extra tip

Φτιάξε υγιεινά και θρεπτικά ροφήματα και χυμούς με ένα Blender . Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις τα υλικά στην κανάτα, πάτησε το κουμπί και μέσα σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απολαμβάνεις εσύ και η οικογένεια σου φρέσκους χυμούς, καταναλώνοντας έτσι καθημερινά τις απαραίτητες μερίδες φρούτων και λαχανικών.

 

Όπως είδες υπάρχουν αρκετά λάθη που κάνουμε όταν ξυπνάμε τα πρωινά, τα οποία, σταδιακά, μπορούν να υποβαθμίσουν την υγεία μας. Πολλοί λένε ότι η θεωρία απέχει από την πράξη, αλλά με λίγη καλή θέληση μπορείς, από σήμερα κιόλας, να αρχίσεις να αλλάζεις συνήθειες και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Ωστόσο, αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται «βουνό», μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Πήγαινε σε κάποιον ειδικό που θα σε ακούσει και θα μπορέσει να σου δώσει στοχευμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη