Πώς κατεβάζουμε apps και games στο XBOX με κλειστή κονσόλα

 

H XBOX One κονσόλα δεν είναι απλά μία εξαιρετική παιχνιδομηχανή, αλλά ένας δυνατός υπολογιστής με λειτουργικό που διαθέτει πληθώρα λειτουργιών και ρυθμίσεων που μπορούν να κάνουν την ζωή σου ευκολότερη. Ειδικά οι Ρυθμίσεις Ενέργειας έχουν ενδιαφέρον κυρίως γιατί σου επιτρέπουν ανάμεσα σε άλλα να κατεβάζεις παιχνίδια (games), εφαρμογές (apps) και ενημερώσεις (updates) όταν η συσκευή είναι κλειστή και δεν την χρησιμοποιείς!

 

Οι απαραίτητες Ρυθμίσεις

Πρώτα από όλα πρέπει να πας στο μενού των Γενικών Ρυθμίσεων. Αυτό γίνεται πατώντας το κεντρικό κουμπί στο χειριστήριο του XBOX (το περίφημο Home Button) και από εκεί να πας τέρμα δεξιά στο σύμβολο του Γραναζιού και να επιλέξεις Settings. Δυστυχώς το μενού υποστηρίζει την αγγλική και όχι την ελληνική γλώσσα και αυτό είναι από τα λίγα μειονεκτήματα του.

Έτσι θα σου εμφανιστούν όλες οι πιθανές ρυθμίσεις και μενού παραμετροποίησης για οτιδήποτε σχετικό με τη λειτουργία της κονσόλας. Σίγουρα κάποια στιγμή αξίζει να αφιερώσεις χρόνο και να πειράξεις μερικές από αυτές. Όμως, ειδικά για θέματα ενέργειας και κατανάλωσης ρεύματος επιλέγεις το Power mode & startup.

Θα εμφανιστεί ένα νέο μενού όπου στα αριστέρα υπάρχουν κάποιες απλές επιλογές. Από εκεί ρυθμίζεις αν θες να γίνει shut down/ restart, αν θα ακούγεται ήχος κατά το boot αν και μετά από λίγη ώρα το XBOX πέφτει σε αδράνεια. Φυσικά, οι επιλογές στο μέσο της οθόνης είναι οι πιο ενδιαφέρουσες. Αναλυτικότερα, από εκεί έχεις την δυνατότητα να ρυθμίσεις το Power mode μεταξύ Instant-on και Energy-saving.

Το πρώτο που σου προσφέρει είναι ένα πολύ πιο γρήγορο boot (ξεκίνημα της κονσόλας), αλλά και τη δυνατότητα το XBOX να κατεβάζει από το διαδίκτυο και να εκτελεί βασικές λειτουργίες του (όπως η ενημέρωση λογισμικού) ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείς. Άρα, με αυτήν την επιλογή μπορείς να συνεχίσεις το download παιχνιδιών, apps κτλ ακόμα και όταν «κλείσεις» την κονσόλα (για την ακρίβεια δεν κλείνει εντελώς). Όμως προσοχή, για να δουλεύει έτσι δεν θα πρέπει να έχεις κλικάρει την επιλογή turn off storage από δεξιά, γιατί απλά δεν θα είναι ενεργός ο σκληρός δίσκος.

 

Αντίθετα, η Energy-saving επιλογή κλείνει πλήρως και τελείως το μηχάνημά σου. Δηλαδή, δεν καίει ρεύμα και είναι σαφώς μία πιο οικονομική και οικολογική επιλογή (από πλευράς κατανάλωσης), αλλά ταυτόχρονα δεν θα έχεις κατέβασμα σε updates, apps, και games κάθε ώρα και στιγμή (χωρίς να χειρίζεσαι την κονσόλα ή να είσαι μπροστά).

Αν εμφανίζεται η επιλογή On start, go to TV στα δεξιά, είναι πιθανό να μην σε ενδιαφέρει γιατί αφορά κάτι που είναι πιο σύνηθες στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ την καλωδιακή τηλεόραση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτές οι ρυθμίσεις ενέργειας αλλάζουν τη λειτουργικότητα όχι μόνο της κονσόλας, αλλά και των σχετικών συνδεδεμένων με τον Microsoft λογαριασμό σου applications για κινητό ή τάμπλετ. Συνεπώς, αν χρησιμοποιείς τις επίσημες εφαρμογές όπως τα XBOX και XBOX GAME PASS app μπορείς και από εκεί να ζητάς ένα download να ξεκινήσει ακόμα και αν η κονσόλα είναι off ή αν εσύ βρίσκεσαι μακριά από αυτήν. Άρα, αν είσαι στη δουλειά και αγοράσεις online ένα game ή ενεργοποιήσεις κάποια gold προσφορά, τότε όταν γυρίσεις σπίτι σου θα το βρεις κατεβασμένο και έτοιμο για χρήση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη