Φτιάξε τον τέλειο espresso σε μηχανή με σύστημα κάψουλας

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν οι μηχανές espresso με σύστημα κάψουλας είναι η ευκολία στη χρήση. Σου δίνουν τη δυνατότητα να πίνεις πάντοτε υψηλής ποιότητας καφέ και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.

Ωστόσο, με μερικά απλά βήματα, μπορείς να βελτιώσεις ακόμη περισσότερο το εκχύλισμα που φτάνει κάθε φορά στο φλιτζάνι σου. Μάλιστα, πέρα από τη γεύση και το άρωμα του καφέ σου, κάποια tips θα έχουν όφελος στην καλή λειτουργία της μηχανής σου. Αυτό σημαίνει πως, αν τα ακολουθείς κατά την προετοιμασία του καφέ σου, θα βγεις διπλά κερδισμένος.

 

Προσάρμοσε την ένταση του καφέ

Οι περισσότερες μηχανές «έρχονται» από το εργοστάσιο ρυθμισμένες ώστε να παρασκευάζουν espresso ποσότητας 40 ml και lungo 110 ml, καθώς αυτές θεωρούνται σε γενικές γραμμές οι ιδανικές αναλογίες εκχύλισης. Ακόμη πάντως και στο πιο απλό μοντέλο, μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα του νερού εκχύλισης και, κατά συνέπεια, την ένταση του καφέ που απολαμβάνεις. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλεις τον καφέ σου ακόμη πιο δυνατό, μπορείς να ρυθμίσεις τον espresso στα 30ml και τον lungo στα 80 ml.

Στο εγχειρίδιο της συσκευής θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για να «φέρεις στα μέτρα» σου την ένταση του καφέ σου. Σε όλες τις μηχανές θα χρειαστεί να κάνεις τη σχετική ρύθμιση μία φορά και στη συνέχεια θα «θυμάται» την επιλογή σου. Επίσης, ανά πάσα στιγμή, μπορείς να κάνεις reset στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

 

Προτίμησε τη διπλή προθέρμανση

Κάθε φορά που ολοκληρώνεται η κανονική προθέρμανση της μηχανής και είναι έτοιμη να παρασκευάσει τον καφέ σου, το καλύτερο είναι να τη χρησιμοποιείς πρώτα με σκέτο νερό. Με αυτό τον τρόπο, η μηχανή θα ξεπλυθεί και θα ζεσταθεί ακόμη καλύτερα. Επίσης, το ζεστό νερό θα θερμάνει και το φλιτζάνι, στην περίπτωση που η μηχανή σου δεν έχει γι’ αυτό τον σκοπό θερμαινόμενη πλάκα. Επομένως, προσθέτοντας στη συνέχεια την κάψουλα για να παρασκευάσεις τον καφέ σου, θα εξασφαλίσεις καλύτερο άρωμα και γεύση.

 

 

Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό

Μην αφήνεις ποτέ νερό στη δεξαμενή της μηχανής. Πολύ περισσότερο, φρόντιζε να την ξαναγεμίζεις κάθε φορά που πρόκειται να ετοιμάσεις καινούριο καφέ. Όπως είναι φυσικό, η ποιότητα του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του καφέ που απολαμβάνεις. Μάλιστα, οι πιο απαιτητικοί λάτρεις του καφέ επιστρατεύουν ειδικά φίλτρα νερού, τα οποία εξασφαλίζουν ότι το νερό θα έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άλατα. Έτσι, όχι μόνο έχει ισορροπημένη γεύση ο καφές, αλλά και δεν συσσωρεύονται γρήγορα άλατα στη μηχανή.

 

Καθάριζε τη μηχανή αφότου τη χρησιμοποιήσεις

Αφότου ετοιμάζεις τον καφέ σου, θα πρέπει να ξεπλένεις τη μηχανή. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσεις πως δεν θα απομείνουν στις σωληνώσεις της υπολείμματα καφέ, τα οποία θα αλλοιώσουν την ποιότητα εκχύλισης στο επόμενο φλιτζάνι που θα ετοιμάσεις. Η διαδικασία καθαρισμού είναι πολύ εύκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι αφαιρέσεις την κάψουλα και να τοποθετήσεις ένα άδειο φλιτζάνι κάτω από το στόμιο εκροής. Έτσι, φροντίζοντας να υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού στο δοχείο της μηχανής, πάτησε το κουμπί lungo, για να ξεπλύνεις το εσωτερικό της.

 

Μην αμελείς την αφαλάτωση

Τα άλατα είναι «εχθρός» της ποιότητας του καφέ, επομένως θα πρέπει να φροντίζεις για την αφαλάτωση της μηχανής σου κάθε 1-3 μήνες – ή και νωρίτερα, αν διαπιστώσεις πως ο καφές σου δεν παρασκευάζεται τόσο ζεστός ή πως κάτι έχει «χαλάσει» τη γεύση του. Για την αφαλάτωση, όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα, σχεδιασμένα για τις μηχανές τους. Παράλληλα, οι περισσότεροι προτείνουν να μην χρησιμοποιούνται άλλα υλικά (όπως ξίδι), γιατί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη