Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από το φωτισμό του χώρου σου!

by K Admin

 

Μάθε ποιες είναι οι απλές κινήσεις για να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς κανέναν συμβιβασμό στην ποιότητα φωτισμού των χώρων σου.

 

Το ξέρεις ότι το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό γλιτώνει τουλάχιστον 130 ευρώ το χρόνο αν τη θέση όλων των λαμπτήρων πυράκτωσης πάρουν λάμπες εξοικονόμησης, δηλαδή προϊόντα LED, ή CFL; Επομένως, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις για να περιορίσεις τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού είναι ν’ αντικαταστήσεις όσες λάμπες πυράκτωσης έχουν τυχόν ξεμείνει στο σπίτι σου. Ωστόσο, οι προτάσεις για οικονομικό φωτισμό δεν σταματούν εδώ.

 

Χρησιμοποίησε ροοστάτες

 

Ο ροοστάτης, ή dimmer (όπως επίσης λέγεται) μπορεί ν’ αυξομειώνει τη φωτεινότητα του λαμπτήρα, μεταβάλλοντας το ηλεκτρικό ρεύμα που τον διαρρέει. Το ιδανικότερο είναι να εγκαταστήσεις dimmer σε διακόπτες που ελέγχουν λαμπτήρες LED. Τότε, κάθε φορά που ελαττώνεις την ένταση του φωτισμού, θα περιορίζεις και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν οι λάμπες σου.

 

Αξιοποίησε τις λάμπες με αισθητήρες κίνησης

 

Για τον εξωτερικό φωτισμό, μπορείς ν’ αγοράσεις μια λάμπα με αισθητήρα κίνησης, η οποία δηλαδή θα ενεργοποιείται μόνο όταν «αντιληφθεί» παρουσία στον χώρο. Μ’ αυτό τον τρόπο, το σπίτι σου θα σε «καλωσορίζει» φωτισμένο κάθε φορά που επιστρέφεις, ενώ ο λαμπτήρας θα παραμένει ενεργοποιημένος μόνο για όσο τον χρειάζεσαι. Εκτός από άνεση και οικονομία, με μία τέτοια λύση θα αισθάνεσαι επίσης ακόμη πιο ασφαλής.

 

 

Εκμεταλλεύσου το φυσικό φωτισμό

 

Όσο οικονομική κι αν είναι μια λάμπα LED στη λειτουργία της, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το… δωρεάν φυσικό φως. Επομένως, με δεδομένη την ηλιοφάνεια που επικρατεί στην Ελλάδα, ανοίγοντας τις κουρτίνες και τα στόρια, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου δεν θα χρειαστείς τον τεχνητό φωτισμό μέσα στη μέρα.

 

Πες «ναι» στους αυτοματισμούς

 

Πέρα από τις υπόλοιπες δυνατότητες που θα σου προσφέρουν, τα συστήματα αυτοματισμού μπορούν να παρέχουν και μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, ένας αισθητήρας κίνησης, σε συνδυασμό με μία «έξυπνη» πρίζα, θα μπορεί να σου εξασφαλίσει φως στους πιο πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού (π.χ. τους διαδρόμους) την ώρα που βρίσκεσαι σ’ αυτούς, σβήνοντας στη συνέχεια αυτόματα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη