Αλμυρό κέικ
Από την Ιωάννα Σταμούλου Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 26εκ. 3 αβγά 125γρ. ελαιόλαδο 3 κρεμμυδάκια
Εκτέλεση για τα καλαμαράκια:
Τοποθετείς σε μια κατσαρόλα με νερό τη ράβδο Sous Vide την οποία βυθίζεις μέσα ρυθμιζόμενη στους 62°C. Σ’ ένα μπολ ρίχνεις τα καλαμαράκια, το λάδι, τα άνθη από το φινόκιο κι ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι. Στη συνέχεια βάζεις όλα τα υλικά του μπολ μέσα στη σακούλα και μαζί τον αστεροειδή γλυκάνισο, λίγο τζίντζερ ξερό, και φλούδες από το λεμόνι και κουνάς τη σακούλα για ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά και τ’ αρώματα. Τραβάς τον αέρα από τη σακούλα κι όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει τους 62°C, ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα τη σακούλα και μαγειρεύεις με τη μέθοδο sous vide για 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά ένα τηγάνι και ρίχνεις μέσα τα καλαμαράκια χωρίς το ζουμί και ψήνεις για 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Αδειάζεις το ζουμί από τη σακούλα μέσα στο τηγάνι, ξύνεις με την κουτάλα τη βάση του τηγανιού, μαγειρεύεις για ένα λεπτό ακόμη κι αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά.
Εκτέλεση για τη σαλάτα:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Αδειάζεις μέσα σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος τα καρότα, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το φινόκιο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά με τα χέρια σου και ψήνεις για 30-40 λεπτά. Βάζεις μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις μέσα 350 ml νερό, αλάτι, την κινόα και σιγοβράζεις για 16 λεπτά περίπου. Όταν βράσει η κινόα προσθέτεις στην κατσαρόλα το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύεις για ακόμη 5 λεπτά. Αδειάζεις την κινόα με το σπανάκι σ’ ένα μπολ, τα ψητά λαχανικά, τη fish sauce, το χυμό λεμόνι, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύεις και σερβίρεις μαζί με τα καλαμαράκια και ρίχνεις από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού.
Μη βάλεις αλάτι στα καλαμαράκια όταν τα τοποθετείς στη σακούλα Sous Vide γιατί θα σφίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.