Πώς να καθαρίζεις σωστά τον φούρνο/ηλεκτρική κουζίνα

by Aggeliki Tsoukana

Ένας καθαρός φούρνος/ηλεκτρική κουζίνα είναι το Α και το Ω όσον αφορά την ποιότητα του φαγητού που μαγειρεύεις και σερβίρεις καθημερινά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Υπολείμματα και λίπη είναι δυνατό να επηρεάσουν σημαντικά τη γεύση αλλά και την ποιότητα των τροφίμων, με τελικούς αποδέκτες εμάς τους ίδιους.

Πρέπει να γνωρίζεις ακόμη ότι η βρωμιά στις συσκευές της κουζίνας, δεν επηρεάζει μόνο την υγεία αλλά είναι δυνατό να αποβεί καταστροφική για την ίδια σου την τσέπη. Βασικός κανόνας είναι πως, όσο πιο καθαρές είναι, τόσο λιγότερο “ρισκάρεις” να εμφανίσουν κάποια σοβαρή βλάβη, ενώ το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν τις αφήσεις στην… τύχη τους. Τότε θα χρειαστείς την παρέμβαση των ειδικών και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσεις να τις επαναφέρεις στην αρχική τους κατάσταση.

Ο τακτικός καθαρισμός είναι το κλειδί για να μην βρεθείς ποτέ προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι συσκευές συνήθως “μιλούν” από μόνες τους και σε καθοδηγούν για το πότε πρέπει να τις απαλλάξεις από τυχόν λεκέδες και υπολείμματα. Έχε κατά νου ότι η συχνότητα με την οποία πρέπει να καθαρίζεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο τακτικά χρησιμοποιείς τις συσκευές σου και με ποιον τρόπο. Στο σενάριο καθημερινής τους χρήσης, οφείλεις ιδανικά να τις καθαρίζεις ολικά και σε βάθος -τουλάχιστον- κάθε τρίμηνο. Σε διαφορετική περίπτωση, αρκούν 1-2 φορές τον χρόνο.

Όταν η πόρτα του φούρνου γεμίζει με ένα “σύννεφο” που δεν επιτρέπει να δεις τι περιέχει μέσα, τότε αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να αναλάβεις δράση. Η έντονη δυσοσμία του φούρνου/ηλεκτρικής κουζίνας ή ο έντονος καπνός κατά το μαγείρεμα αποτελούν δύο επιπλέον “καμπανάκια” ότι ήρθε η στιγμή να καθαρίσεις.

 

 

Τί θα χρειαστείς λοιπόν για ένα άριστο, καθαρό αποτέλεσμα;

3 διαφορετικά είδη καθαριστικών ενδείκνυνται για τον καθαρισμό των ηλεκτρικών σου συσκευών στην κουζίνα:

-Eιδικά καθαριστικά φούρνου και εστιών. Είναι μια έγκυρη και η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλα τα νοικοκυριά και όλους τους καταναλωτές, από εντελώς άπειρους έως και εξαιρετικά έμπειρους. Το Electrolux Set Καθαρισμού Συσκευών Κουζίνας είναι αυτό που χρειάζεσαι, ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει καθαριστικό ΙΝΟΧ, κρέμα καθαρισμού φούρνου, σπρέι ψυγείου και ειδικό πανί φροντίδας. Για βαθύ καθαρισμό και εξαιρετικά αποτελέσματα στην κουζίνα ένας καλός σύμμαχος είναι το Bosch Καθαριστικό Σπρέι New 500ml. Χρησιμοποιείται άφοβα στις περισσότερες επιφάνειες της κουζίνας όπως και στους απορροφητήρες, σε πλακάκια κουζίνας, ανοξείδωτες επιφάνειες συσκευών, στα φίλτρα του απορροφητήρα, στα κρύσταλλα της πόρτας του φούρνου. Για εξαιρετικά επίμονους λεκέδες σε κεραμικές εστίες, θα χρειαστείς ένα έξτρα εργαλείο, μια ξύστρα όπως η Electrolux E6HUE102 για αφαίρεση καμένων υπολειμμάτων χωρίς γρατζουνιές.

-Μια παραδοσιακή μέθοδος είναι το ξύδι και η μαγειρική σόδα. Η “συνταγή” είναι απλή, βάλε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι, μαγειρική σόδα και ξύδι, σε δοσολογία 2 κουταλιών σούπας -125 ml αντίστοιχα. Ψέκασε όπου εντοπίζεις συσσωρευμένη βρωμιά και λίπη. Άσε το μείγμα να δράσει για λίγη ώρα και σκούπισε με ένα κατάλληλο πανί όπως το Electrolux EWIZARD Πανί από Μικροΐνες. Ο φούρνος και η κουζίνα σου θα γίνουν πεντακάθαρα!

-Ανακάτεψε λεμόνι και νερό. Πάρε 2 λεμόνια και αφαίρεσε τον χυμό τους. Συμπλήρωσε σε ένα σπρέι νερό (μισό-μισό στη δοσολογία) και πέρασε με το υγρό τις βρώμικες περιοχές των συσκευών. Άσε να δράσει και ξέβγαλε με ένα πανί. Είναι μια καλή λύση για πιο ήπιους λεκέδες που θα κάνει τις συσκευές σου να λάμπουν!

 

 

Η λύση είναι η… πυρόλυση!

Μην ξεχνάς, ότι οι μοντέρνοι φούρνοι σου παρέχουν ευκολία στο καθάρισμα με την τεχνολογία της πυρόλυσης. Πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία αυτοκαθαρισμού, με οικολογικό πρόσημο, χωρίς τη χρήση χημικών. Επί της ουσίας, με την πυρόλυση οι λεκέδες και τα καμένα λίπη διαλύονται μέσω απανθράκωσης, με τη συνδρομή εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται εντός του φούρνου. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρύνεις τις σχάρες και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της πυρόλυσης να περάσεις τα τοιχώματα με ένα νωπό πανί για να απομακρύνεις τη στάχτη που δημιουργείται. Η Pitsos PHSR49250 είναι μια κεραμική κουζίνα ενεργειακής κλάσης Α, που διαθέτει λειτουργία πυρόλυσης. Μια πολύ δυνατή κουζίνα με πυρόλυση είναι και η κεραμική επαγωγική Whirlpool WS68IQ8APX/E Inox η οποία κρατά την πόρτα της κλειδωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, για μέγιστη ασφάλεια. Για την πλέον μοντέρνα προσέγγιση, επίλεξε μια αντίστοιχη, εντοιχιζόμενη συσκευή όπως ο φούρνος Küppersbusch BP6350.0S με πυρόλυση, με 10 λειτουργίες και 10 αυτόματα προγράμματα που θα έχεις στη διάθεσή σου. Συνδύασέ τον με τις κατάλληλες εστίες που θα σου συστήσουν οι ειδικοί του Κωτσόβολου και θα έχεις μία σούπερ – σύγχρονη κουζίνα που θα σε διευκολύνει τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στον καθαρισμό της.

Δες εδώ όλα τα εντοιχιζόμενα μοντέλα φούρνων με πυρόλυση.

Και μην ξεχνάς όλα τα απαραίτητα “εφόδια” για τον καθαρισμό των συσκευών σου:

  1. Γάντια μίας χρήσης που θα προστατεύσουν τα χέρια σου
  2. Προστατευτική μάσκα για να μην εισπνεύσεις το καθαριστικό
  3. Καθαριστικό πανί ή σφουγγάρι για ξέβγαλμα. Για inox επιφάνειες θα χρειαστείς ειδικά πανάκια όπως τα BSH Πανάκια Φροντίδας Inox
  4. Σακούλα για να απομακρύνεις τα υπολείμματα

 

Η φροντίδα του φούρνου/ηλεκτρικής κουζίνας είναι ένα περίπλοκο έργο που απαιτεί χρόνο, υπομονή και προσοχή στις λεπτομέρειες. Με τα κατάλληλα εργαλεία και τη σωστή τους χρήση μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη, με λίγα και πολύ απλά βήματα. Εάν πάλι θες να είσαι ξέγνοιαστος/η τότε η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σου: Ένα μοντέλο φούρνου με πυρόλυση είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Οι ειδικοί του Κωτσόβολου θα σε κατευθύνουν να επιλέξεις τις καλύτερες ηλεκτρικές συσκευές για την κουζίνα σου και θα σου δώσουν κατευθύνσεις για να τις διατηρείς σαν καινούργιες με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για περισσότερα προϊόντα αλλά και συμβουλές αγοράς, περιηγήσου στο kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη