Tips για εντυπωσιακές πτήσεις με drone το καλοκαίρι

 

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να «πετάξεις» ψηλά με το αγαπημένο σου drone. Οι ηλιόλουστες μέρες κι ο καθαρός ουρανός θα σου επιτρέψουν να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να έχεις μια πιο απολαυστική εμπειρία πτήσης. Εάν κάνεις τώρα τα πρώτα σου βήματα στον θαυμαστό κόσμο των drones, οι παρακάτω συμβουλές θα σου επιτρέψουν να χειρίζεσαι με ασφάλεια το drone σου και να ενισχύσεις τις δεξιότητές σου σε ελάχιστο χρόνο.

 

Κανόνες πτήσης και ασφάλειας

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας. Οπότε πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά τους κανόνες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τα συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Γενικά, θα πρέπει να υπολογίζεις πάνω απ’ όλα την ασφάλεια όλων. Γι’ αυτό μην πραγματοποιείς πτήσεις πάνω από τα πλήθη, βεβαιώσου ότι όσοι σε συνοδεύουν γνωρίζουν καλά τους κινδύνους και στέκονται σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή που πετάει το drone. Να θυμάσαι ότι μπορεί να γίνει ένα πολύ απειλητικό gadget όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Σε περίπτωση που σκοπεύεις να αξιοποιήσεις το drone σου για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να το δηλώσεις στην ΥΠΑ. Διαφορετικά, ένα drone για ψυχαγωγική χρήση δηλώνεται για κάθε πτήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλεις «σχέδιο πτήσης» στο DAGR (Drone Aware GR).

 

Έλεγξε αν είναι όλα στη θέση τους

Θα πρέπει πάντα πριν από κάθε πτήση να ελέγχεις αν λειτουργούν σωστά οι έλικες, αν υπάρχουν χαλαρά τμήματα, ή λείπουν βίδες. Επίσης, βεβαιώσου ότι όλες οι μπαταρίες είναι φορτισμένες και έχουν τοποθετηθεί σωστά.

 

 

Εξοπλίσου με τα κατάλληλα αξεσουάρ

Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου τα απαραίτητα ανταλλακτικά, όπως επιπλέον έλικες. Δεν θα ήθελες να τελειώσει άδοξα η πτήση σου εξαιτίας ενός κατεστραμμένου έλικα. Οι εφεδρικές μπαταρίες είναι επίσης ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Οι περισσότερες μπαταρίες πτήσης έχουν διάρκεια ζωής το περισσότερο 20-25 λεπτά και διαρκεί πολλή ώρα η φόρτισή τους. Κι όταν πετάς, δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει η ώρα.

Ανάλογα το μοντέλο που χρησιμοποιείς, μπορείς να αναβαθμίσεις την μπαταρία του drone σου με μία που θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία και που θα ενσωματώνει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες που σου επιτρέπουν να γνωρίζεις την κατάσταση της μπαταρίας σου σε πραγματικό χρόνο. Έτσι θα γνωρίζεις πάντα πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να συνεχίσει να πετά και πότε πρέπει να το φορτίσεις.

 

Διάλεξε το σωστό σημείο πτήσης

Έλεγξε την περιοχή που θα πετάξεις το drone σου χρησιμοποιώντας κάποια εφαρμογή όπως το Google Earth για να πάρεις μια ιδέα για το περιβάλλον πτήσης. Χαρτογράφησε όλα τα δέντρα, ηλεκτρικά καλώδια και εμπόδια. Γενικά, προτίμησε μεγάλες ανοικτές περιοχές με όσο λιγότερα δέντρα γίνεται, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο, όπου δε θα υπάρχουν άνθρωποι και ηλεκτροφόρα καλώδια.

 

Αυτόματη ή χειροκίνητη λειτουργία;

Τα σύγχρονα drones διαθέτουν πολλές λειτουργίες που καθιστούν τον χειρισμό τους πολύ εύκολο ακόμη και για τον πιο αρχάριο. Εάν εξετάζεις την αγορά ενός drone για να κάνεις εντυπωσιακές φιγούρες στον αέρα, επίλεξε ένα compact drone με αυτόματες λειτουργίες όπως το Archos Video Capture ή το Dji Ryze Tech Tello. Βέβαια, εκτός από τα εντυπωσιακά ακροβατικά στον αέρα, οι αυτόματες λειτουργίες είναι ιδανικές και για όσους ασχολούνται με την αεροφωτογράφιση. Θα βρεις πολλές προτάσεις σε drones με κάμερα, που εξασφαλίζουν εντυπωσιακά πλάνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καινοτόμες λειτουργίες πτήσης στα drones της DJI, όπως π.χ. τα QuickShot και ActiveTrack.

Μετά από μερικές πτήσεις, θα νιώσεις ότι ήρθε η στιγμή να δοκιμάσεις να περάσεις στη χειροκίνητη λειτουργία. Κάνε εξάσκηση με σύντομες πτήσεις, σε χαμηλό υψόμετρο. Ξεκίνα, για παράδειγμα, από 1.5 μέτρα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αυξάνεις σταδιακά ανά 1.5 μέτρα. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις σημεία προσγείωσης στο έδαφος για να μάθεις να προσγειώνεις και να απογειώνεις με ακρίβεια το drone σου. Έτσι, σταδιακά, θ’ αρχίσεις να κατανοείς τη χειροκίνητη λειτουργία και, στη συνέχεια, θα μπορείς να πηγαίνεις ψηλότερα ή πιο μακριά.

 

Μην υπερβαίνεις τον χρόνο πτήσης

Εάν το drone βρίσκεται πολύ ψηλά και αρκετά μακριά από τη ζώνη προσγείωσης, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να εξαντληθεί η μπαταρία. Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να χρησιμοποιείς μέχρι και τη τελευταία ρανίδα της μπαταρίας, αλλά αυτά τα 4-5 επιπλέον λεπτά χρόνου πτήσης δεν αξίζουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τόσο στην μπαταρία όσο και στο ίδιο το drone.

Μην αγνοείς την ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας, καθώς, από τη μία μειώνεται το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, από την άλλη ίσως να μην προλάβεις να το προσγειώσεις. Γι’ αυτό λοιπόν είναι σοφότερο να προσγειώνεις το drone σου ακόμα και πριν εμφανιστεί η ειδοποίηση χαμηλής στάθμης μπαταρίας. Άλλωστε, μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου εφεδρικές μπαταρίες.

 

Η ζέστη κάνει κακό στην μπαταρία του drone σου

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας. Οι μπαταρίες πολυμερών λιθίου (ή αλλιώς LiPo) που συναντάμε στα περισσότερα drones είναι ευαίσθητες στην υπερθέρμανση. Έτσι, η φόρτιση της μπαταρίας σε περίοδο καύσωνα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της. Επομένως θα πρέπει να τη φορτίζεις σε δροσερό περιβάλλον.

Ιδανικά, απόφυγε τη φόρτιση της μπαταρίας αμέσως μετά τη χρήση και φρόντισε να τη φορτίζεις σε θερμοκρασία δωματίου. Από τη στιγμή που πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη χρήση, μέχρι να επανέλθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Όταν δεν χρησιμοποιείται, φρόντισε να την αποθηκεύεις σε ξηρό, δροσερό σημείο και ποτέ σε μέρη που θα τη «βλέπει» ο ήλιος.

 

Εντυπωσιακές λήψεις με σύμμαχο τον καιρό

Εκτός από κάποιες εξειδικευμένες ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στην κάμερα, βοηθάει πολύ το να επιλέγεις τις κατάλληλες ώρες, όπως αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος έχει πιο κόκκινο χρώμα και είναι ηπιότερος σε σύγκριση με την υπερέκθεση που έχει το μεσημέρι. Επίσης τα σύννεφα και ο νεφελώδης ουρανός μπορούν να σε βοηθήσουν δημιουργικά με τα δικά σου βίντεο και θα πετύχεις πιο εκφραστικές λήψεις. Στην περίπτωση που υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια, η χρήση κάποιου φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας ND θα δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα εικόνας.

 

Η πτήση γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστική όταν έχεις παρέα

Μια καλή παρέα και ένα drone είναι ο καλύτερος συνδυασμός για μια ευχάριστη καλοκαιρινή περιπέτεια. Θα έχεις δίπλα σου έναν παρατηρητή, ο οποίος θα παρακολουθεί συνεχώς το πού βρίσκεται το drone σου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έτσι, σε περίπτωση που χάσεις τον προσανατολισμό σου, ο παρατηρητής θα σε βοηθήσει να το εντοπίσεις. Ένας έμπειρος χειριστής drone μπορεί να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον χειρισμό, ή για τις ρυθμίσεις της κάμερας που θα σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμη καλύτερος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη