Πόση RAM χρειάζομαι στον υπολογιστή μου;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η μνήμη RAM μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την απόδοση ενός υπολογιστή. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσεις αρκετούς παράγοντες, πριν αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου. Ας δούμε, παρακάτω, τι πρέπει να έχεις υπόψη σου.

 

Ο ρόλος της μνήμης RAM

Η μνήμη RAM, γνωστή επίσης ως μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory), αποτελεί βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία ενός υπολογιστή. Αποθηκεύει προσωρινά πληροφορίες και δεδομένα για να υποστούν επεξεργασία. Συνεπώς, περισσότερη μνήμη RAM σημαίνει μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης και ομαλότερη εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων.

Συνήθως η μνήμη RAM στους υπολογιστές, desktop και laptop, ξεκινάει από τα 4GB. Καλό είναι αυτό να αποτελεί το μικρότερο όριο στην επιλογή σου, καθώς οι εργασίες με απαιτητικές εφαρμογές ή με ανοιχτά πολλά παράθυρα ταυτόχρονα, απαιτούν περισσότερη μνήμη RAM. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με τουλάχιστον 8GB μνήμης RAM.

 

Μνήμη RAM σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υποσυστήματα ενός υπολογιστή

Ασφαλώς, η μνήμη RAM δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει εάν ο υπολογιστή σου μπορεί να υποστηρίξει τα παιχνίδια που θέλεις να παίξεις. Υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικά στοιχεία που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση ενός παιχνιδιού. Αυτά είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.

Ξεκινώντας από τον επεξεργαστή, σε συνδυασμό με τη μνήμη RAM, είναι το υποσύστημα που καθορίζει εάν ο υπολογιστής σου μπορεί να αναπαράγει άνετα ακόμα και τις πιο «βαριές» εφαρμογές. Μπορεί από τη μνήμη RAM να περνάνε πολλά δεδομένα. Ωστόσο, η ταχύτητα του επεξεργαστή είναι αυτή που καθορίζει πόσο γρήγορα θα ανταπεξέλθει ο υπολογιστής στις εντολές που του δίνεις.

Σε ό,τι αφορά στα γραφικά, σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο επιβαρύνεται η μνήμη RAM παίζει εάν ο υπολογιστής διαθέτει ενσωματωμένη ή διακριτή κάρτα γραφικών. Οι υπολογιστές με ενσωματωμένα γραφικά στον επεξεργαστή χρησιμοποιούν τη μνήμη RAM του συστήματος για διαφορετικές εργασίες (κοινόχρηστη μνήμη συστήματος). Έτσι, η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών θα χρησιμοποιεί περισσότερη μνήμη RAM όταν κάνεις πολλαπλές εργασίες ή όταν παίζεις video games.

Αντίθετα, μια ανεξάρτητη κάρτα γραφικών έχει τη δική της μνήμη (VRAM) για την υποστήριξη πολλών εργασιών, που έχουν να κάνουν με γραφικά. Συνεπώς, ένας υπολογιστής με ξεχωριστή GPU μπορεί να παράγει πιο ομαλά γραφικά, χρησιμοποιώντας λιγότερη μνήμη RAM από ένα παρόμοιο σύστημα με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

 

Είναι τόσο απλό;

Πρακτικά, το τεχνικό κομμάτι του θέματος δεν είναι τόσο απλό. Όταν, όμως, λάβεις υπόψη τις πραγματικές σου ανάγκες, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, λίγη RAM πολύ πιθανό να σημαίνει «λιγότερη από όση χρειάζεσαι». Είναι δύσκολο να ορίσεις μια χωρητικότητα που θα ήταν αντικειμενικά λίγη. Πάντως είναι κοινή αποδοχή πως τα 4GB RAM είναι πλέον η ελάχιστη ποσότητα για ικανοποιητική τυπική χρήση, που ξεπερνά κατά πολύ το «θέλω έναν υπολογιστή για να browsing και εργασίες γραφείου».

Η βάση για ένα desktop ή laptop για πιο απαιτητικές εργασίες όπως το gaming είναι τα 8GB μνήμης RAM. Με 16 GB μνήμης RAM και πάνω, θα μπορείς να «τρέχεις» απαιτητικές εφαρμογές και να εργάζεσαι με πολλαπλά παράθυρα χωρίς συμβιβασμούς ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις περισσότερη άνεση και στο κομμάτι του gaming. Για παράδειγμα, θα έχεις αρκετή μνήμη για να έχεις ταυτόχρονα ανοικτές εφαρμογές για επικοινωνία με άλλους παίκτες όπως το Discord και πολλές καρτέλες στον browser σου.

Οι υπολογιστές με 32 GB RAM απευθύνονται σε ακόμη πιο απαιτητικούς χρήστες. Οι συγκεκριμένες προτάσεις κοστίζουν ακριβότερα. Δεν είναι τόσο η μνήμη RAM που ανεβάζει το κόστος, όσο τα υποσυστήματα που τη συνοδεύουν. Για παράδειγμα, ρίξε μια ματιά στα αντίστοιχα gaming desktop της σειράς Infinity Gear Model 8 και Model 8S. Συνδυάζουν πανίσχυρο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών, για να τρέχεις άνετα απαιτητικές εφαρμογές όπως Photoshop ή και gaming σε υπερ-υψηλές αναλύσεις.

 

Επεκτασιμότητα μνήμης RAM

Ένα από τα πλεονεκτήματα στα desktop PCs, είναι ότι ακόμα κι αν αγοράσεις ένα έτοιμο σύστημα με μνήμη 8 GB RAM, μπορείς αργότερα να αναβαθμίσεις τη μνήμη σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν gaming PCs που μπορούν να υποστηρίξουν έως και 128 GB RAM. Ωστόσο θα ήταν αρκετά δαπανηρό να εγκαταστήσεις αυτή την ποσότητα μνήμης RAM στον υπολογιστή σου, αν δεν έχεις σκοπό να την αξιοποιήσεις για 3D rendering ή προηγμένη επεξεργασία βίντεο. Θα πρέπει, επίσης, να αγοράσεις σύστημα με συμβατή μητρική πλακέτα για τον σκοπό αυτό, η οποία θα είναι ικανή να υποστηρίζει αυτή τη ποσότητα μνήμης και να την αξιοποιεί στο έπακρο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε υπολογιστή με μητρική που προσφέρει τουλάχιστον 4 θύρες μνήμης RAM. Ευτυχώς, στη σελίδα προϊόντος, σε κάθε desktop της Infinity Gear, θα δεις αναλυτικά όλα τα specs του υπολογιστή στον οποίο ενδιαφέρεσαι να επενδύσεις. Με άλλα λόγια, γνωρίζεις εκ των προτέρων τις δυνατότητες επέκτασης που προσφέρει η μητρική κάρτα, αλλά και τις δυνατότητες επέκτασης που προσφέρει το κουτί στο οποίο στεγάζονται τα υποσυστήματα του υπολογιστή.

Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση μνήμης RAM σε ένα laptop, μπορεί να είναι πιο δαπανηρή και ίσως υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί σε ό,τι αφορά στο πόση μνήμη μπορεί να υποστηρίξει ένας φορητός υπολογιστής.

 

Άφησέ το στους ειδικούς

Σε περίπτωση που εξετάζεις να αναβαθμίσεις τη μνήμη RAM του υπολογιστή σου, αλλά δεν έχεις τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, μπορείς πάντα να απευθυνθείς στους ειδικούς του Κωτσόβολου. Επιλέγοντας την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης Fix&Go, εξασφαλίζεις εγγυημένη αναβάθμιση μνήμης RAM στο σταθερό ή στο φορητό υπολογιστή σου χωρίς ασυμβατότητες και άλλα ζητήματα.

Εναλλακτικά, η επένδυση σε ένα Infinity Gear desktop PC έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι θα αποκτήσεις έναν υπολογιστή που έχει τον βέλτιστο συνδυασμό υποσυστημάτων. Σε έναν κόσμο ποικίλων DIY και build to order συνθέσεων είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός, οι πολύωρες δοκιμές και η χωρίς συμβιβασμούς επιλογή των υποσυστημάτων, που εγγυώνται την εμπειρία χρήσης που αναζητάς.

Μπες στο kotsovolos.gr και βρες όλα τα πανίσχυρα desktop με την υπογραφή της Infinity Gear.

Μπορείς να δεις ακόμη