Ψηφιακή Μέριμνα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς PC, laptop ή tablet

by K-Admin 1

 

«Άνοιξε» από τις 5 Απριλίου η πλατφόρμα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων του Voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα του «Ψηφιακή Μέριμνα» δέχεται αιτήσεις από οικογένειες που έχουν λάβει το επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020 στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Από τις 5 Μαΐου, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για να λάβουν το Voucher, χωρίς να έχει εγκριθεί για αυτούς το επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι να στηριχθούν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-24 ετών, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ώστε να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Έτσι, για να αποκτήσουν μαθητές και φοιτητές νέα ψηφιακά εργαλεία, το Voucher μπορεί να εξαργυρωθεί για την προμήθεια καινούριου desktop PC, laptop ή tablet.

Στον Κωτσόβολο, θα βρεις προϊόντα από όλες τις κατηγορίες τεχνολογικού εξοπλισμού οι οποίες επιδοτούνται μέσω του «Ψηφιακή Μέριμνα». Επομένως, μπορείς να επιλέξεις από μία μεγάλη γκάμα συσκευών, εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.

 

Παρακάτω, θα βρεις ποιες είναι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα.

 

 

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Οικογένειες με Ισοδύναμο Οικογενειακό Εισόδημα έως 6.000 ευρώ και παιδιά 4-24 ετών, τα οποία φοιτούν στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δικαίωμα απόκτησης του Voucher έχουν επίσης όσοι έχουν παιδιά 18-24 ετών, τα οποία φοιτούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ή Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Ισοδύναμο Οικογενειακό Εισόδημα προκύπτει από το μεικτό οικογενειακό εισόδημα, σε συνδυασμό με μία σειρά κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. αριθμός τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες). Ενδεικτικά, για μία οικογένεια με ένα παιδί, το πλαφόν των 6.000 ευρώ ισοδυναμεί με μεικτό εισόδημα έως 10.500 ευρώ, ενώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί «μεταφράζεται» σε μεικτό εισόδημα έως 9.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε οικογένεια δικαιούται ένα voucher για κάθε ωφελούμενο τέκνο της, δηλαδή για κάθε παιδί της το οποίο πληροί τα κριτήρια συμμετοχής.

 

 

Ποιες αγορές «καλύπτει» το Voucher

Tablet με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως π.χ. με οθόνη από 9,6 ίντσες και χωρητικότητα από 32GB. Επίσης, laptop και των τριών διαθέσιμων λειτουργικών συστημάτων (Windows 10, ChromeOS, macOS).

Αν προσανατολίζεσαι σε σταθερό υπολογιστή desktop, το Voucher καλύπτει και την προμήθεια των περιφερειακών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του, δηλαδή οθόνης, πληκτρολογίου, mouse, κάμερας, ηχείων και ακουστικών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός μοντέλου all-in-one.

Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που η τιμή ενός προϊόντος υπερβαίνει την τιμή του Voucher, η διαφορά καλύπτεται από τον δικαιούχο. Επίσης, με ένα voucher δεν μπορεί να αγορασθούν πάνω από μία συσκευές, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να αγοράσει π.χ. δύο tablet αξίας 100 ευρώ το καθένα.

Από την άλλη πλευρά, μπορούν να συνδυαστούν έως και 3 Voucher για την αγορά μίας μόνο συσκευής. Επομένως, αν μία οικογένεια έχει 3 ή παραπάνω ωφελούμενα τέκνα, μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της επιδότησης για να προμηθευτεί ένα μόνο προϊόν, με τιμή τουλάχιστον 600 ευρώ.

 

 

Οι διορίες υποβολής αιτήσεων

Η «πρεμιέρα» έγινε στις 5 Απριλίου, με την έναρξη υποδοχής αιτήσεων από τις οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020.  Για την πρώτη αυτή κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνεται η πλειονότητα των δικαιούχων, η διορία υποβολής λήγει με τη λήξη του προγράμματος, στις 30 Ιουλίου 2021.

Ο δεύτερος κύκλος ξεκινά στις 5 Μαΐου και αφορά όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, ακόμα και αν δεν είναι εγκεκριμένοι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ. Η προθεσμία υποβολής και για αυτούς ολοκληρώνεται με τη λήξη του «Ψηφιακή Μέριμνα».

 

 

Η διαδικασία υποβολής

Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα μέλη της. Η αίτηση κατατίθεται από οποιονδήποτε από τους δύο γονείς, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει προσωπικούς κωδικούς στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet) και έχει υποβάλει ως δικαιούχος ή σύζυγος δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 (δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2020).

Στην περίπτωση των εγκεκριμένων δικαιούχων επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ του 2020, η αίτηση πρέπει να κατατεθεί από τον γονέα που υπέβαλε και την αίτηση για το επίδομα ή τον (την) σύζυγο που είχε δηλωθεί στην ίδια αίτηση. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, μάλιστα, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά της ώρας, καθώς σχεδόν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. τα ωφελούμενα τέκνα) θα εμφανίζονται αυτόματα στην αίτηση.

 

 

Πώς γίνεται η αγορά του εξοπλισμού

Με την έγκριση της αίτησης, ο δικαιούχος ζητά να εκδοθούν τα vouchers που του αναλογούν, τα οποία αποθηκεύονται στη θυρίδα του στην πλατφόρμα του προγράμματος. Η εξαργύρωση των voucher θα πραγματοποιηθεί με την αγορά των προϊόντων, η οποία μπορεί να γίνει είτε σε φυσικό κατάστημα, είτε μέσω online ή τηλεφωνικής παραγγελίας.

Μπορείς να δεις ακόμη