Πώς να αξιοποιήσω το μπαγιάτικο ψωμί;

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το φρεσκοψημένο, μοσχομυριστό ψωμί όλοι το αγαπούν. Το χτεσινό και το προχτεσινό, πάλι, θεωρείται μπαγιάτικο από τους περισσότερους. Είναι κρίμα όμως να το πετάς καθώς υπάρχουν τόσοι τρόποι να το αξιοποιήσεις

 

Πριν φτάσεις στο σημείο να χαρακτηρίσεις μπαγιάτικο ένα ψωμί και να το αξιοποιήσεις με κάποιο τρόπο, μάθε πρώτα πώς να το κρατήσεις φρέσκο για περισσότερο καιρό:

  • Αν ξέρεις πως δεν μπορείς να καταναλώσεις ολόκληρο το καρβελάκι, ή τη φρατζόλα που προμηθεύτηκες, κόψε τη σε μικρότερα μέρη και διατήρησε τα κομμάτια στην κατάψυξη μέσα σε σακούλες, ή σελοφάν. Όταν θελήσεις ψωμί, απλώς βγάλε το λίγη ώρα πριν από την κατάψυξη κι άφησέ το να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το χτεσινό και το προχτεσινό ψωμί, αν βρέξεις με νερό την κόρα του και το περάσεις για λίγο από ζεστό φούρνο γίνεται ξανά «της ώρας» και –μάλιστα- πολύ κρατσανιστό!

Δες εδώ αρτοπαρασκευαστές.

 

Και τώρα είναι η ώρα να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στο μπαγιάτικο ψωμί.

Πώς; Με 7+1 –τουλάχιστον- τρόπους:

  1. Βάλε το στους κεφτέδες για ν’ αφρατέψεις τον κιμά. Προηγουμένως θα χρειαστεί να του αφαιρέσεις την κόρα, να το κόψεις σε χοντρές φέτες, να το μουλιάσεις σε νερό και να το στύψεις με το χέρι. Όχι εντελώς, λίγο νεράκι το χρειάζεται.

  2. Φτιάξε αλείμματα. Η σκορδαλιά, η ταραμοσαλάτα, η ρεγκοσαλάτα κι η μαϊντανοσαλάτα είναι τα πιο δημοφιλή. Όπως στους κεφτέδες, έτσι κι εδώ χρησιμοποίησε την κόρα βρεγμένη και στυμμένη.
  3. Φτιάξε μπρουσκέτες. Κόψε το ψωμί σε φέτες, ράντισέ το με σταγόνες από ελαιόλαδο και ψήσε το ελαφρά στο φούρνο. Πρόσθεσε από πάνω κάποιο άλειμμα, λεπτές φέτες από λαχανικά, ψιλοκομμένα αλλαντικά, τριμμένο τυρί και ψήσε το λίγο ακόμα πριν το σερβίρεις ως μεζέ, ή πρώτο πιάτο.

  4. Φτιάξε κρουτόν για τις σαλάτες σου. Κόψε το ψωμί πρώτα σε φέτες, αφαίρεσε την κόρα και κόψε το σε κυβάκια. Ύστερα ράντισέ τα με σταγόνες από ελαιόλαδο και ψήσε τα στους 180οC να πάρουν λίγο χρώμα.
  5. Φτιάξε σκορδόψωμο. Κόψε τη φρατζόλα σε φέτες ίσου πάχους χωρίς να φτάσεις μέχρι κάτω το μαχαίρι ώστε να μείνει ενωμένη η φρατζόλα. Ανακάτεψε βούτυρο με λίγο λιωμένο σκόρδο κι άλειψε εσωτερικά τις φέτες του ψωμιού. Πασπάλισε με λίγη ρίγανη ξερή και τριμμένη γραβιέρα, τύλιξε όλη τη φρατζόλα σε αλουμινόχαρτο και βάλε τη για 30 λεπτά στο φούρνο στους 200 °C. Αν δεν θες να την ψήσεις αμέσως, διατήρησέ τη στην κατάψυξη με το αλουμινόχαρτο και ψήσε την κάποια άλλη στιγμή κατευθείαν από την κατάψυξη υπολογίζοντας επιπλέον χρόνο.
  6. Φτιάξε τα δικά σου παξιμάδια. Απλώς κόψε το ψωμί σε φέτες και ψήσε το για 40 λεπτά στους 100 °C.
  7. Φτιάξε τη δική σου γαλέτα: Κόψε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια και πέρασέ το από το μούλτι και κάνε το ψίχουλα, με τα οποία θα πανάρεις ό,τι επιθυμείς.
  8. Φτιάξε αυγοφέτες. Κόψε το ψωμί σε φέτες, πέρασέ τες από μείγμα αυγού-γάλακτος και τηγάνισέ τες σε βούτυρο, ή σε λίγο λάδι. Σέρβιρε τις αυγοφέτες με μέλι, ή μαρμελάδα αλλά ακόμη και με τριμμένο τυρί σε μια αλμυρή παραλλαγή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη