Συνδυασμοί τροφίμων που αδυνατίζουν!

by K Admin

Στην προσπάθεια σου να είσαι υγιής, πέρα από την άθληση και τη μείωση του άγχους, τεράστιο ρόλο διαδραματίζει και η διατροφή. Προφανώς, δεν έχει μόνο σημασία το τι τρως, πότε, και σε τι ποσότητα, αλλά τεράστιο ρόλο διαδραματίζει κι ο τρόπος που συνδυάζεις τις τροφές αυτές. Δηλαδή, δεν φτάνει μόνο να καταναλώνεις υγιεινές και βιολογικές τροφές χωρίς ζάχαρη, πρόσθετα και τυχόν επεξεργασία. Πρέπει και να τις συνδυάζεις σωστά ώστε να ενισχύουν το μεταβολισμό σου, ν’ απορροφάς περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τελικά να μην σε παχαίνουν, ή ακόμα καλύτερα… να σε αδυνατίζουν. Ειδικά το τελευταίο είναι σημαντικότατο αφού όλο και κάποια «παρασπονδία» θα γίνει, για παράδειγμα με την κατανάλωση ενός γλυκού. Γι’ αυτό, στη συνέχεια, θα δεις τους καλύτερους συνδυασμούς για να πετύχεις και να δεις το μέγιστο αποτέλεσμα στο σώμα και την υγεία σου.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

Πολύ γνωστός κι απολαυστικός συνδυασμός που σε βοηθά ν’ αδυνατίσεις και να διατηρήσεις ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Ενισχύει την απορρόφηση των πολύτιμων κατεχινών, προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες του οργανισμού κι ενισχύει το μεταβολισμό. Προφανώς το πράσινο τσάι σου μπορεί να συνοδευτεί και με πορτοκάλι, με γκρέιπφρουτ, ή λάιμ που αποτελούν εξίσου καλές πηγές βιταμίνης C.

 

Χυμός πορτοκάλι με αυγό

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του συνδυασμού είναι η καλύτερη απορρόφηση πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό, τους μύες και για ένα σφριγηλό νεανικό δέρμα. Αναλυτικότερα, τα αυγά περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες δύο αμινοξέα που συμμετέχουν στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενώ γενικώς τα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα ακτινίδια, ακόμη και οι πιπεριές, ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου καθώς η βιταμίνη C δρα ως συνένζυμο στη διαδικασία αυτή.

 

Ντομάτες με ελαιόλαδο

Η ντομάτα περιέχει α-καροτένιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο μαζί με αντιοξειδωτικά (βιταμίνες C και Ε) που ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μάλιστα, η κατανάλωση ελαιόλαδου (που είναι πλούσιο σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά) ενισχύει την απορρόφηση αυτών των πολύτιμων συστατικών. Έτσι, αυτός ο κλασικός μεσογειακός συνδυασμός προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά κι έχει διαπιστωμένη αντικαρκινική δράση.

 

Γιαούρτι με κουάκερ βρώμης

Το γιαούρτι (ειδικά αυτό στο πήλινο) είναι γεμάτο με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, και γι’ αυτό ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και περιορίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο γαστρεντερικό. Γενικότερα, ρυθμίζει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κι έτσι ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Όμως, τα προβιοτικά στο γιαούρτι δρουν πολύ καλύτερα συνδυαστικά με τα προβιοτικά από τα δημητριακά ολικής άλεσης, διότι τα τελευταία ενισχύουν την αποικία των πρώτων. Ο συνδυασμός αυτός επεκτείνεται και βελτιώνεται με τη χρήση μελιού, ή φρούτων.

 

Γιαούρτι με μπανάνα, μύρτιλλο ή μούρα

Ο συνδυασμός φρούτων με γιαούρτι είναι μια συνήθεια πολλών, εδώ κι αιώνες. Όπως αναφέρθηκε πριν, τα προβιοτικά του γιαουρτιού ενισχύονται και συνδυάζονται μ’ άλλες τροφές. Συνεπώς, τα φρούτα που είναι πλούσια σε ίνες και βιταμίνες αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή. Ειδικότερα όμως, φρούτα όπως η μπανάνα, το μύρτιλλο και ειδικά τα μούρα βελτιώνουν τα επίπεδα ασβεστίου, την πέψη κι ενισχύουν το μεταβολισμό. Άλλωστε το μύρτιλλο και τα μούρα –συγκεκριμένα- περιέχουν το αντιοξειδωτικό ανθοκυάνη, μαζί με πολυφαινόλες κι άλλες χρήσιμες ουσίες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων στο σώμα και ταυτόχρονα να εμποδίζουν τη δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων.

 

Σκόρδο και κρεμμύδι

Αγαπημένα υλικά και δημοφιλής συνδυασμός της μεσογειακής κουζίνας, βοηθούν το καρδιαγγειακό και προστατεύουν τις αρτηρίες από την αθηρωματική πλάκα, ενώ εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες. Μπορεί η μυρωδιά τους να ξενίζει σε μερικούς, όμως η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια.

 

Τόνος με τζίντζερ

Ομολογουμένως ο συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να φαίνεται παράξενος έως κι εξωτικός, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αποτελεσματικός στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στο κάψιμο του λίπους. Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι το τζίντζερ επιταχύνει τη γαστρική κένωση, μειώνει τη φουσκωμένη κοιλιά κι επίσης αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ενώ ο τόνος είναι -με τη σειρά του- πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν επίσης στην απώλεια βάρους.

Φακές με κόκκινες πιπεριές

Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (όπως είναι οι φακές) δεν απορροφάται από το σώμα στον ίδιο βαθμό με το σίδηρο που παίρνεις από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρέας. Όμως ο συνδυασμός με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως είναι οι πιπεριές και τα εσπεριδοειδή, αυξάνει κι ενισχύει αυτή τη διαδικασία απορρόφησης. Έτσι, ο συγκεκριμένος συνδυασμός τονώνει το ανοσοποιητικό και δυναμώνει τον οργανισμό σου.

 

Βερίκοκα με αμύγδαλα

Ένας μοναδικός καλοκαιρινός συνδυασμός για καρδιαγγειακή υγεία. Αυτός ο συνδυασμός προλαμβάνει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, διότι -σύμφωνα με μελέτες- ουσίες που εμπεριέχονται στα αμύγδαλα αντιδρούν με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C (που συναντάμε στα βερίκοκα) κι ενισχύουν την απορρόφησή τους.

 

Πράσινα λαχανικά με αβοκάντο

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός με ελάχιστες θερμίδες που αγαπά την επιδερμίδα. Αναλυτικότερα, το αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενισχύει συνδυαστικά τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών. Μάλιστα, με τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά του ενισχύει και την απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών από τις σαλάτες (με σπανάκι, μαρούλι κτλ). Γενικότερα, αυτός ο συνδυασμός είναι πλούσιος και σε φυτικές ίνες, με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων, κι έτσι βοηθά στο να «πέσει» η κοιλιά.

Καφές με κανέλα

Ίσως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την επόμενη φορά που θα πιεις καφέ να τον συνδυάσεις με αρωματική κανέλα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως αυτό το μπαχαρικό δεν έχει θερμίδες, προσδίδει ωραία γεύση, αλλά κυρίως περιέχει αντιοξειδωτικά, που βοηθάνε στη μείωση του συσσωρευμένου κοιλιακού λίπους. Αυτό μαζί με την ιδιότητα του καφέ να καταστέλλει την όρεξη βοηθά στο να ελέγξεις το βάρος σου και την όρεξή σου.

Γενικές Συμβουλές

Συνετό θα ήταν να έχεις κατά νου σου και τα εξής:

  • Να μην συνδυάζεις ψωμί με λαδερά φαγητά, με πατάτες, ή με ρύζι διότι η υπερκατανάλωση υδατανθράκων σ’ ένα γεύμα οδηγεί στην πιο εύκολη αποθήκευσή τους στο σώμα σου ως λίπος.
  • Να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου πίνοντας αρκετά ποτήρια νερό, γιατί ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά και το γαστρεντερολογικό σύστημα.
  • Αν βράζεις λαχανικά είναι προτιμότερο να το κάνεις στον ατμό και για λίγη ώρα ώστε να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
  • Πρέπει να γεμίζεις το πιάτο με πολλά και διαφορετικού χρώματος λαχανικά. Έτσι αυξάνεται η αντιοξειδωτική τους δράση.
  • Προσοχή: οι πατάτες με τα φρούτα, το μήλο με το αχλάδι και τη μπανάνα, η μελιτζάνα με το αβοκάντο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, καθώς και τα κολοκυθάκια με τη ντομάτα δεν συνδυάζονται καλά, αλλά –συνήθως- προκαλούν δυσπεψία και τα συστατικά τους δρουν ανταγωνιστικά!

Συμπερασματικά, οι υγιεινές τροφές είναι και νόστιμες και μπορούν να συνδυαστούν γευστικά με ιδιαίτερο τρόπο μεταξύ τους. Δοκίμασε τις συμβουλές που προαναφέρθηκαν και θα δεις το θετικό αποτέλεσμα σύντομα στο σώμα σου. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να τηρήσεις μερικούς απλούς κανόνες, ή να δοκιμάσεις τροφές όπως το γιαούρτι με φρούτα που σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια αντί για ένα κλασικό γλυκό που είναι γεμάτο ζάχαρη.

 

Μπορείς να δεις ακόμη