Smart Home: Η λύση για να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος

by Aggeliki Tsoukana

Πάρε τη σωστή απόφαση και κάνε το σπίτι σου… έξυπνο!

 

Πώς το έξυπνο σπίτι οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας;

Το smart home δεν είναι νέα ανακάλυψη. Σήμερα όμως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ αφού διαμορφώνει τις τιμές των συσκευών σε πολύ πιο λογικά επίπεδα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός έξυπνου σπιτιού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και η μείωση του κόστους των λογαριασμών. Ένα σπίτι με «νοημοσύνη» σου λύνει τα χέρια, αφού παρέχει τον απόλυτο έλεγχο από όπου κι αν βρίσκεσαι εξασφαλίζοντας τη μέγιστη εξοικονόμηση. Τελικά η λύση για να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος του σπιτιού σου κρύβεται στο ίδιο το σπίτι!

Τώρα έχεις εσύ τον έλεγχο σε συστήματα θέρμανσης, φωτισμού αλλά και γενικότερα όλων των ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο σπίτι. Τέρμα πια οι ανησυχίες για το αν ξέχασες το φως του μπάνιου ανοιχτό ή αν άφησες το κλιματιστικό στην πρίζα με αποτέλεσμα να σου κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Οι smart τεχνολογίες «φτιάχτηκαν» για να καλύπτουν τις ανάγκες σου πετυχαίνοντας σημαντική μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρου του σπιτιού σου.

 

Πώς τα έξυπνα συστήματα παρέχουν ευέλικτες λύσεις που περιορίζουν τη σπατάλη ενέργειας;

 

Θέρμανση

Η θέρμανση του σπιτιού παύει να σε απασχολεί πλέον χάρη στους έξυπνους θερμοστάτες. Ο έξυπνος θερμοστάτης ρυθμίζει συνεχώς τη θερμοκρασία του σπιτιού σου αλλά και κάθε δωματίου ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειές σου. Αναλύει διάφορα δεδομένα, όπως το επίπεδο υγρασίας, για να σου παρέχει μέγιστη άνεση. Ο θερμοστάτης προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής σου και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις θέρμανσης ανάλογα με το πότε μπαίνεις ή βγαίνεις από το σπίτι. Χάρη στο σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, η θερμοκρασία μειώνεται όταν φεύγεις από το σπίτι και αυξάνεται όταν επιστρέφεις. Χρησιμοποίησε την Alexa και τον φωνητικό βοηθό Google Assistant ή την υπηρεσία IFTTT για να πεις στον έξυπνο θερμοστάτη τι θερμοκρασία θέλεις στο σαλόνι σου.

 

 

Φωτισμός

Όλοι αναρωτιόμαστε αν έχουμε θυμηθεί να κλείσουμε τα φώτα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού μας φοβούμενοι πως ο λογαριασμός θα έρθει φουσκωμένος. Το τέλος στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν οι ειδικές smart λάμπες, οι οποίες κάνουν και monitoring την κατανάλωση ενέργειας (Wiz), καθώς και οι ανιχνευτές κίνησης Xiaomi. Έτσι, η κατανάλωσή σου μειώνεται δραστικά και το κέρδος είναι μεγάλο.

 

 

 

Smart λάμπες LED

Ο πιο εύκολος τρόπος για να γλιτώσεις χρήματα και ενέργεια στο σπίτι είναι να «βιδώσεις» μια έξυπνη λάμπα LED. Μειώνουν την κατανάλωση έως και 75% και έχουν τη διπλάσια αντοχή στον χρόνο. Τώρα μπορείς να ελέγχεις τις smart λάμπες LED μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή του κινητού ή του tablet σου για να λειτουργούν πάντα ακριβώς όσο χρειάζεσαι, ρυθμίζοντας παράλληλα και την ένταση της φωτεινότητας πέρα από τις ώρες λειτουργίας τους.

 

Αυτοματισμός

Φωτισμός, ηλεκτρικά ρολά, θέρμανση… όλα αυτά μπορείς να τα διαχειριστείς από ένα κεντρικό σημείο. Η εξ αποστάσεως διαχείριση όλων των λειτουργιών του σπιτιού με μία μόνο κίνηση σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου βελτιστοποιεί την άνεση στο σπίτι σου και εξοικονομεί ταυτόχρονα ενέργεια: διασφαλίζεις ότι δεν ξέχασες τα φώτα αναμμένα ή τη θερμοκρασία στους 20°C ενώ λείπεις. Όσες πιο πολλές smart λύσεις και αυτοματισμούς ενσωματώσεις στο σπίτι σου, τόσες πιο πολλές συσκευές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους διαμορφώνοντας τις ιδανικές συνθήκες.

 

 

Συσκευές Standby

Οι συσκευές που αφήνονται σε standby λειτουργία συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσεις την καφετιέρα, την TV ή τον υπολογιστή μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και επομένως και στην εξοικονόμηση του κόστους του ρεύματος. Τώρα μπορείς να κάνεις όλες αυτές τις συσκευές σου έξυπνες και να χρησιμοποιήσεις τις έξυπνες πρίζες. Τα λεγόμενα smart plugs τοποθετούνται ανάμεσα στην πρίζα και το καλώδιο τροφοδοσίας μιας συσκευής ενώ υποστηρίζουν Wi-Fi. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις όποια συσκευή θέλεις από το smartphone σου. Τέλος στις άσκοπες σπατάλες από συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμη κι αν είναι σε λειτουργία standby.

Εσύ ακόμη να μετατρέψεις το σπίτι σου σε smart;

Μπορείς να δεις ακόμη