Smartphones για συναρπαστικές εμπειρίες gaming

by Aggeliki Tsoukana

 

Με τα smartphones να γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά σε επιδόσεις, έχουμε δει ιδιαίτερα δημοφιλή παιχνίδια κονσόλας να μεταφέρονται με απόλυτη επιτυχία στα smartphones αλλά και πολλούς τίτλους οι οποίοι αναπτύσσονται αποκλειστικά για iOS και Android, να προσφέρουν εξαιρετικά γραφικά.

Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσεις ότι το επόμενο smartphone σου θα μπορεί ν’ αναπαράγει με πλήρη πιστότητα όλους τους ΑΑΑ τίτλους που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα 2-3  χρόνια. Ας δούμε ποια είναι τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις.

 

 

Επιδόσεις

Επεξεργαστής

Το πλήθος πυρήνων επεξεργαστή καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις ενός smartphone. Όσο πιο απαιτητικό είναι το mobile gaming, τόσο λιγότεροι και οι συμβιβασμοί που θα κάνεις σε ό,τι αφορά στην επιλογή επεξεργαστή. Με ποιο απλά λόγια, εάν θέλεις gaming επιπέδου κονσόλας από το smartphone σου στοχεύεις σε κινητά με εξαπύρηνο ή, ακόμα καλύτερα, με οκταπύρηνο επεξεργαστή. Επιπρόσθετα, οι προηγμένοι επεξεργαστές, συνδυάζονται με εντυπωσιακές mobile GPUs, ή αλλιώς τα “γραφικά” ενός smartphone.

Ενδεικτικά, το Apple iPhone 12 διαθέτει τον προηγμένο επεξεργαστή A14 Bionic, ο οποίος έρχεται με επεξεργαστή γραφικών (GPU) και μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας για μηχανική εκμάθηση, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.ά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορείς να αξιοποιήσεις την κάμερα του κινητού για να απολαμβάνεις τίτλους όπως το Pokemon Go, το Jurassic World Alive και πολλά άλλα εντυπωσιακά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας.

Μνήμη RAM

Ένα smartphone με τετραπύρηνο επεξεργαστή και μνήμη RAM 4GB θα προσφέρει ομαλή εμπειρία στο casual gaming. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ένα κινητό δεν προορίζεται μόνο για gaming. Συνεπώς, σου προτείνουμε να στοχεύσεις σε προτάσεις με εξαπύρηνο επεξεργαστή με μνήμη RAM από 6GB και πάνω. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσεις άνετη πλοήγηση στο ίντερνετ, chatting και gaming χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις.

Αυτονομία

Στην καθημερινότητά σου, χρειάζεσαι ένα τηλέφωνο που μπορεί να διαρκέσει. Πόσο μάλλον όταν το χρειάζεσαι για απαιτητικές δραστηριότητες όπως είναι το mobile gaming. Έτσι, λοιπόν, ένα smartphone με μπαταρία από 4.000mAh και πάνω, όπως το εξαιρετικά προσιτό Samsung Galaxy A51 Black Dual Sim Κινητό Smartphone, θα σου δώσει την ισχύ που χρειάζεσαι. Και αν σου τελειώνει κάποια στιγμή η μπαταρία, φρόντισε να υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση, ώστε να σπαταλάς ελάχιστο χρόνο στη φόρτιση και περισσότερο χρόνο στη διασκέδαση.

 

 

Οθόνη

Διαστάσεις

Τα smartphones με ισχυρές επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία συνήθως διαθέτουν και τις ανάλογες διαστάσεις οθόνης, που μετρώνται σε ίντσες. Η αλήθεια είναι πως άλλη χάρη έχει να παίζεις Fortnite, Super Mario Run ή ακόμα και Candy Crush σε μια επιβλητική οθόνη 6.9 ιντσών και άλλη όταν παίζεις τα ίδια παιχνίδια σε μια πολύ μικρότερη οθόνη. Επειδή, έτσι κι αλλιώς, το mobile gaming είναι σχεδόν συνώνυμο με παιχνίδι σε μικρή οθόνη, τουλάχιστον φρόντισε να απολαμβάνεις όλες τις λεπτομέρειες και τα εντυπωσιακά χρώματα που προσφέρουν οι παραπάνω τίτλοι.

Εάν οι 4.6 ίντσες σου φαίνονται το άκρως αντίθετο των 6.7 ιντσών, ίσως να βρεις τη χρυσή τομή σε ένα κινητό με οθόνη 6.1 ιντσών. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα σύγχρονα smartphones είναι σχεδιασμένα με γνώμονα την εργονομία. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα κι ένα μοντέλο 6.3’’+ είναι ιδανικό για χρήση με το ένα χέρι.

 

 

Ανάλυση

Η ανάλυση είναι ο αριθμός των pixel (εικονοστοιχείων) που εμφανίζονται σε κάθε διάσταση της οθόνης. Ένα εικονοστοιχείο είναι ουσιαστικά ένα φωτισμένο τετράγωνο που παράγει ένα συγκεκριμένο χρώμα. Όσο περισσότερα εικονοστοιχεία υπάρχουν στην οθόνη, τόσο πιο λεπτομερείς θα εμφανίζονται οι εικόνες. Και, σίγουρα, όταν θέλεις να απολαμβάνεις mobile gaming με όσο γίνεται αψεγάδιαστη εικόνα, πρέπει να δώσεις βάση.

Ανάλογα τις διαστάσεις ή και τεχνολογία οθόνης, θα συναντήσεις πολλές διαφορετικές αναλύσεις. Σε γενικές γραμμές, ενώ η ανάλυση 2560 x 1440 pixels είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της ανάλυσης Full HD και της Ultra HD, η ανάλυση 3480 x 2160 pixels (ή αλλιώς 4Κ) είναι η κορυφή. Βέβαια, εκτός από την ανάλυση, ο αριθμός πίξελ ανά ίντσα (ppi) σου επιτρέπει να γνωρίζεις πόσο «καθαρά» θα φαίνεται η εικόνα στην οθόνη σου, ανεξάρτητα το εύρος της.

 

Τεχνολογία Οθόνης

Οι διαστάσεις οθόνης πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την τεχνολογία οθόνης. Οι τεχνολογίες όπως Super Amoled, Amoled Plus ή η Super Retina των iPhone ξεχωρίζουν για την υψηλή ευκρίνεια και την εντυπωσιακή αντίθεση που προσφέρουν. Από την άλλη, η τεχνολογία IPS LCD διακρίνεται για τις βελτιωμένες γωνίες θέασης ενώ οι οθόνες LCD τείνουν να είναι πιο φωτεινές και να αποδίδουν καλύτερα κάτω από το φως του ήλιου.

Επιπρόσθετα, ο ρυθμός ανανέωσης και η απόκριση της οθόνης είναι ακόμα δύο στοιχεία που πρέπει να προσέξεις. Το πρώτο μετριέται σε Ηz και, όπως με τα monitor και τις τηλεοράσεις, αναφέρεται στο πόσες φορές το δευτερόλεπτο ανανεώνεται ή, αλλιώς, «σαρώνεται» η εικόνα. Η απόκριση, από την άλλη, έχει να κάνει με το πόσο άμεσα αποκρίνεται η οθόνη σε κάθε “taping”.

Ενδεικτικά, το ROG Phone 5 διαθέτει οθόνη AMOLED, η οποία προσφέρει μέγιστο ρυθμό ανανέωσης 144Hz και χρόνο απόκρισης 1ms. Το panel υποστηρίζει ρυθμό δειγματοληψίας αφής (Touch-sampling rate) στα 300Hz, μειώνοντας έτσι δραματικά τον χρόνο απόκρισης της αφής στα 24,3ms, προσφέροντάς σου την πιο άμεση εμπειρία gaming με ακαριαία απόκριση στους χειρισμούς σου.

 

 

Ήχος

Αν κάνεις τώρα τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο του mobile gaming, θα εντυπωσιαστείς από τα απίστευτα soundtracks και εφέ που θα ακούσεις. Μάλιστα, πολλά παιχνίδια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες εκδόσεις για κονσόλες ή και υπολογιστές. Για να μπορείς, λοιπόν, να απολαύσεις στο έπακρο όλα όσα έχουν να σου προσφέρουν οι παραγωγοί κάθε τίτλου που θα παίξεις, φρόντισε το κινητό που θα πάρεις να προσφέρει και τις κατάλληλες τεχνολογίες ήχου. Ενδεικτικά, ακόμα και ένα midrange κατηγορίας κινητό, όπως το Nord N10 της One Plus, είναι ικανό για να προσφέρει μια συναρπαστική στερεοφωνική εμπειρία. Επομένως, δε θα δυσκολευτείς να κάνεις την κατάλληλη επιλογή. Ιδανικά, μπορείς να συνδυάσεις την αγορά κινητού με την αγορά ενός σετ premium ηχείων όπως τα Bowers & Wilkins PX7 Wireless Headphones

 

 

Συνδεσιμότητα

Τα multiplayer games έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεχή και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό, σου προτείνουμε να επιλέξεις συσκευή που να υποστηρίζει την πιο πρόσφατη τεχνολογία ασύρματων δικτύων, που δεν είναι άλλη από το 5G.

Επίσης, σχεδόν όλα τα σύγχρονα smartphones έρχονται με λειτουργία Wi-Fi+, που επιτρέπει την εναλλαγή μεταξύ Wi-Fi και δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το smartphone μεταβαίνει αυτόματα στο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χάνεις ποτέ τη σύνδεσή σου στο διαδίκτυο και θα έχεις πάντα άψογο σήμα.

Στο kotsovolos.gr, θα βρεις μια μεγάλη γκάμα σε smartphones με εξαιρετική συνδεσιμότητα 5G και Wi-Fi 6 για να μπορείς να απολαμβάνεις ταχύτατο streaming 4K βίντεο αλλά και cloud gaming υψηλής ανάλυσης.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη