eEuro 2021: Συνέντευξη Δημήτρη Κεφαλίδη

by K-Admin 1

 

Αν παρακολουθείς ποδόσφαιρο θα ξέρεις σίγουρα το Euro. Γνωρίζεις όμως ότι υπάρχει και το αντίστοιχο πρωτάθλημα σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα με δυνατή ελληνική παρουσία; Εμείς μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κεφαλίδη, έναν εκ των δύο Ελλήνων που θα εκπροσωπήσουν φέτος τη χώρα μας στο eEuro 2021.

 

Καλησπέρα Δημήτρη θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια για τον εαυτό σου και την ενασχόλησή σου με τα video games;

Φυσικά. Είμαι ο Δημήτρης Κεφαλίδης, το ψευδώνυμό μου στο gaming είναι Acker7, είμαι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της Νομικής, και αυτή τη στιγμή εργάζομαι στον Κωτσόβολο από τον Οκτώβρη. Με τα video games ασχολούμαι από 8 χρονών. Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν το PRO Evolution Soccer (ISS Pro 98 το 1998 που ξεκίνησα) το οποίο εξακολουθώ να παίζω μέχρι σήμερα, ενώ επαγγελματικά άρχισα να ασχολούμαι από το 2010.

 

 

Η κουβέντα μας γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή σου στο eEuro 2021. Επειδή είμαι σίγουρος ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι, θα ήθελες να μας πεις τι εστί eEuro 2021 και πως μπορεί κάποιος να φτάσει να συμμετέχει;

To eEuro είναι το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το Euro και διοργανώνεται κανονικά από την UEFA στην πλατφόρμα του PlayStation 4 με τους παίκτες να διαγωνίζονται φέτος στο PES 2021 της Konami. Όπως στο κανονικό Euro συμμετέχουν οι 55 εθνικές ομάδες. Οι ομάδες χωρίζονται σε 10 ομίλους των 5 ή 6 ομάδων και από τον κάθε όμιλο περνάει η πρώτη ομάδα, ενώ η δεύτερη αγωνίζεται σε μπαράζ για να περάσει στην επόμενη φάση. Κάθε χώρα, έχει δύο έως τέσσερις εκπροσώπους (παίκτες). Εμείς στην Ελλάδα έχουμε δύο εκπροσώπους. Για να διεκδικήσει κάποιος μία από αυτές τις θέσεις έπρεπε να πάρει μέρος στα αντίστοιχα τουρνουά. Φέτος έγιναν δύο τουρνουά από τα οποία περνούσαν στην επόμενη φάση (στη φάση των 8) οι τέσσερις πρώτοι και από εκεί στα τελικά της χώρας για να διεκδικήσουν μία από τις δύο θέσεις της εκπροσώπησης. Εγώ πέρασα ως πρώτος. Να σημειώσω εδώ ότι η συμμετοχή σε αυτά τα τουρνουά είναι ανοιχτή σε όλους τους παίκτες άνω των 16. Φέτος είχαμε πραγματικά πολλές συμμετοχές και η διαδικασία της πρόκρισης ήταν πολύ δύσκολη.

 

Tα eSports λοιπόν βλέπουμε ότι ανεβαίνουν, υπάρχουν πολλές σοβαρές διοργανώσεις όπως το eEuro, τα νεότερα παιδιά θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται. Η ερώτηση είναι πόσο χρόνο ή πόση προσπάθεια χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος για να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και πότε κατάλαβες εσύ ότι μπορείς να παίξεις Pro σε υψηλό επίπεδο;

Δεν υπάρχει μία απάντηση.  Θα έλεγα καταρχάς ότι όλα εξαρτώνται από το παιχνίδι, αλλά και από τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Για αρχή θα πρέπει να βρεις ένα παιχνίδι που να σου ταιριάζει και να το αγαπάς. Το Pro τώρα, όπως είναι στην τωρινή του μορφή, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε κάποιο παίκτη που θα αφιερώσει λιγότερες ώρες να παίξει σε αγωνιστικό επίπεδο. Πριν το ’14 το Pro απαιτούσε πολύ προσπάθεια, ικανότητα και κατ’ επέκταση χρόνο για να μπορέσει να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Εγώ κατάλαβα ότι μπορώ να παίξω σε υψηλότερο επίπεδο όταν ήμουν 15-16 χρονών. Σε εκείνη την ηλικία όταν έπαιζα με τους φίλους μου δεν αντιμετώπιζα κάποια πρόκληση, δεν είχα ανταγωνισμό. Οπότε άρχισα να δοκιμάζω τον εαυτό μου online. Βέβαια το online τότε (2005-2006) δεν είχε καμία σχέση με το online σήμερα. Οι ταχύτητες ήταν πολύ χαμηλές και οι παίκτες λιγότεροι. Σε κάθε περίπτωση ξεκινώντας τους online αγώνες άρχισα να εξελίσσομαι σαν παίκτης, γιατί όπως καταλαβαίνεις όταν αντιμετωπίζεις καλύτερους παίκτες από εσένα αρχίζεις και εσύ να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι.  Η πρώτη μου συμμετοχή σε τουρνουά ήταν το 2010 και ανάμεσα σε 600 παίκτες βγήκα πρώτος και πήρα το έπαθλο που ήταν τότε μία τηλεόραση Sony Bravia. Μάλιστα δεν περίμενα καν ότι θα έβγαινα πρώτος, γιατί ότι είχε κυκλοφορήσει το PES 2010 και είχα παίξει μόνο μια εβδομάδα. Άλλα ήταν ένα Pro που μου ταίριαζε πάρα πάρα πολύ.

 

 

Άρα λοιπόν η συμβουλή σου είναι όταν κάποιος ξεπεράσει τους φίλους του, να αρχίσει να δοκιμάζει τον εαυτό του online και να ξεκινήσει να παίρνει μέρος και σε ό,τι τουρνουά μπορεί;

Εννοείται. Το online πλέον είναι δεδομένο. Αν δεν δοκιμάσεις τον εαυτό σου online δεν έχει νόημα να πας σε τουρνουά, γιατί δεν θα έχεις καμία εικόνα για το πoιο θα είναι το επίπεδο που θα αντιμετωπίσεις. Και φυσικά όπου βλέπουμε ότι δεν είμαστε καλοί, θα πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, να εξελίξουμε την τεχνική μας. Αλλά αυτό έρχεται μόνο αν παίξουμε με καλύτερους παίκτες από εμάς που θα μας ωθήσουν να βελτιωθούμε. Φυσικά όταν φτάσεις να πάρεις μέρος σε κάποιο τουρνουά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι τις πρώτες φορές θα αποκλειστείς. Αλλά μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα αποκτήσεις εμπειρία και σιγά σιγά αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάς ότι τις πρώτες φορές παίζει μεγάλο ρόλο και το άγχος, η ψυχολογία. Θα παίξεις με αντιπάλους που είναι πιο έμπειροι, πιο εξοικειωμένοι από εσένα και μπορεί να σε κερδίσουν μόνο και μόνο χάρη σε αυτή τους την άνεση.

Έστω λοιπόν ότι κάποιος βρήκε το παιχνίδι που αγαπάει, έχει αρχίσει να διαγωνίζεται και ενδεχομένως να κερδίζει και έπαθλα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνει αυτό καριέρα στην Ελλάδα και να ζει μόνο από αυτό (χορηγίες, έπαθλα, streaming); Εσύ μου είπες ότι έχεις και πρωινή δουλειά.

Και πάλι αυτό εξαρτάται από το παιχνίδι. Για παράδειγμα στο LoL (League of Legends) τα έπαθλα είναι πιο υψηλά, το κοινό του streaming είναι πιο μεγάλο, ενώ υπάρχουν και επαγγελματικές ομάδες οπότε είναι πιο εύκολο να έχεις ένα εισόδημα και να έχεις και χορηγούς. Σε ότι αφορά το Pro που ασχολούμαι εγώ, δυστυχώς οι Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έχουν φτιάξει τα αντίστοιχα eSports τμήματα, ώστε να απασχολούν παίκτες επί πληρωμή. Στο εξωτερικό η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Εκεί οι παίκτες αγωνίζονται για ομάδες, έχουν συμβόλαια με τις μεγάλες ομάδες (την Manchester United, την Arsenal, την Barcelona, την Bayern Μονάχου και ούτω καθεξής), οπότε όπως καταλαβαίνεις το επίπεδο είναι πολύ διαφορετικό.
Παρ’ όλ αυτά βλέπεις ότι αν κάποιος έχει την ικανότητα όλα γίνονται. Εμείς (εγώ με τον συμπαίκτη μου τον Θοδωρή τον Κοτίδη) περάσαμε ως πρώτοι στον όμιλο. Σκέψου ότι στον όμιλό μας είχαμε την Ολλανδία, που ήταν το πρώτο φαβορί, καθώς οι παίκτες της είναι καθαρά επαγγελματίες. Ο ένας είναι ο αρχηγός της Manchester United και ο άλλος παίζει στην Arsenal. Οπότε όπως καταλαβαίνεις το να παίξεις απέναντι με τέτοιους παίκτες και να τους αποκλίσεις, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά αυτό δείχνει τι επίπεδο παικτών έχουμε σαν χώρα και τι επίπεδο θα μπορούσαμε να έχουμε, αν είχαμε υποστήριξη και οργάνωση αντίστοιχη του εξωτερικού.

 

Το eEuro 2021 τι έπαθλα έχει;

Αν δεν κάνω λάθος ο πρώτος κερδίζει €40.000, ο δεύτερος €20.000, ο τρίτος 5.000, ο τέταρτος €3.000, ο όγδοος €1.500 και από κει και κάτω €750. Δηλαδή όποιος συμμετέχει θα φύγει κατ’ ελάχιστο με €750.

 

Και τώρα θέλω να μου πεις FIFA ή Pro;

Θα σου πω. Μέχρι το 2013 το Pro ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και σε πωλήσεις και σε gameplay. Από το 2014 και μετά οι ισορροπίες άλλαξαν. Το Pro άλλαξε engine, ενώ παράλληλα το FIFA άρχισε να βελτιώνει τους τομείς στους οποίους υστερούσε. Εγώ έπαιζα και τα δύο παιχνίδια, αλλά το FIFA δεν μου ταίριαζε, δεν μου άρεσε μέχρι το 2013. Ήθελα αυτό που σκέφτομαι στο μυαλό μου να μπορώ να το αποτυπώσω στο γήπεδο. Στο FIFA δεν μπορούσες να το κάνεις αυτό. Δεν μπορούσες να σκοράσεις με όποιο τρόπο ήθελες. Στο Pro μπορούσες να σκοράρεις με ό,τι τρόπο ήθελες, να παίξεις άμυνα με ό,τι τρόπο ήθελες. Aν είχες το skill μπορούσες να πάρεις ένα παίκτη, να τριπλάρεις όλη την αντίπαλη ομάδα και να βάλεις γκολ. Για παράδειγμα στο PES 2010 με τον Eto’o ή με τον Ronaldo μπορούσα να περάσω όλη την ομάδα. Τώρα πια δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Ακόμα και ένας παίκτης που δεν έχει ξαναπιάσει το παιχνίδι μπορεί να σε κόψει. Πλέον είναι το FIFA που το έχει εξελίξει αυτό και για αυτό και έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Αλλά σε ότι αφορά την Ελλάδα νομίζω ότι το Pro ήταν και είναι το ποδοσφαιράκι που έχει μεγαλώσει τους παίκτες.

 

 

Εκτός από το Pro παίζεις κάτι άλλο; Επίσης σε ποια πλατφόρμα παίζεις παιχνίδια;

Παίζω στο PS4. Είχα ξεκινήσει στο PS One, το 2002 πέρασα στο PS2, 2008 PS3 και από τότε που βγήκε το PS4, PS4. Σε ότι αφορά τα παιχνίδια είχα κάνει ένα διάλειμμά από το Pro, μετά το 2013. Να σου πω ότι το 2013 είχα βγει κυπελλούχος Ελλάδος στην PS League η οποία μάλιστα διοργανωνόταν κατά σύμπτωση από τον Κωτσόβολο. Το 2013 λοιπόν είχα πάρει το κύπελλο και είχα βγει και Player of the Year.  Από το 2014 και μετά άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ, με το NBA 2K. Μάλιστα στο Xbox Arena του 2017 που έγινε και ένα τουρνουά είχα βγει πρωταθλητής. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος παίκτης το έχει κάνει αυτό. Να παίξει σε top level σε δύο παιχνίδια, και μάλιστα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οπότε όπως καταλαβαίνεις Pro και NBA 2K είναι τα αγαπημένα μου eSports παιχνίδια.

 

Πότε είναι ο τελικός του eEuro 2021 και που μπορεί να τον παρακολουθήσει κάποιος;

Η τελική φάση γίνεται 3-4 Ιουλίου, μαζί με τον τελικό του Euro στο Wembley. Μάλιστα αν δεν ήταν η κατάσταση με την πανδημία ήταν να πάμε και εμείς στο Λονδίνο. Το πλάνο ήταν να γίνει μία φανταστική διοργάνωση σε μία τεράστια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο γήπεδο, με φανταστικούς sportscasters, αλλά δυστυχώς θα γίνει ηλεκτρονικά και φέτος. Τους αγώνες μπορεί να τους παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί μέσα από το επίσημο YouTube κανάλι της UEFA.

 

Να ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία και ελπίζουμε να γυρίσεις με την κούπα.

Ευχαριστώ πολύ. Για την κούπα δεν ξέρω. Είναι κάτι πολύ δύσκολο. Ο στόχος ήταν η πρόκριση και από κει και πέρα ό,τι καλύτερη θέση μπορούμε να φέρουμε. Και εγώ και ο συμπαίκτης μου (ο Θοδωρής Κοτίδης) θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη