Smartphones που διευκολύνουν την τρίτη ηλικία

by k-Admin 3



Η εξέλιξη των smartphones τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή και, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πρόοδο της τεχνολογίας, υπάρχει πλέον μια τεράστια ποικιλία επιλογών που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε καταναλωτής ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το κινητό του. Για παράδειγμα, οι νεαροί χρήστες εστιάζουν περισσότερο σε smartphones που διαθέτουν κάμερες υψηλής ανάλυσης (με έμφαση στις selfies), υψηλής ποιότητας ήχο και λογισμικό με πολλές δυνατότητες.

Από την άλλη, τα άτομα της τρίτης ηλικίας προτιμούν τηλέφωνα που έχουν ευανάγνωστη οθόνη και είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστα. Σήμερα, ακόμα και το πιο “απλό” smartphone διαθέτει πολλές έξυπνες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Αν εξετάζεις την αγορά ενός smartphone για εσένα ή για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μεγάλης ηλικίας, παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα πιο σημαντικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις, έτσι ώστε να κάνεις την ιδανική επιλογή.


Απλό περιβάλλον χρήσης

Λόγω του ότι τα smartphones προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με τα κινητά απλής χρήσης, μπορεί να φαίνονται πολύπλοκα στη χρήση. Γι’ αυτό προτίμησε smartphone με φιλικό στο χρήστη γραφικό περιβάλλον. Πολλές γνωστές εταιρείες όπως MLS, Xiaomi, Huawei, προσφέρουν smartphones με γραφικό περιβάλλον που είναι σχεδιασμένο για γρήγορη και εύκολη χρήση.

Οι χρήστες με προβλήματα όρασης και οι λιγότερο έμπειροι στα smartphones θα εκτιμήσουν ένα κινητό τηλέφωνο με απλό και “καθαρό” γραφικό περιβάλλον, όπως το MLS Easy TS, με μεγάλες ενδείξεις επιπέδου μπαταρίας και ισχύος σήματος, επιλογές χρωμάτων κ.λπ. Η διάταξη εικονιδίων και τα κουμπιά θα πρέπει να προσφέρουν εύκολη λειτουργία, ώστε με ένα μόνο πάτημα, να ενεργοποιείται η σωστή λειτουργία.

Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι αναζητούν κινητά τηλέφωνα με πληκτρολόγιο, καθώς δυσκολεύονται με τις οθόνες αφής. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, είτε γιατί έχουν προβλήματα όρασης ή/ και κινητικά προβλήματα ή απλά, έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν κινητό με φυσικό πληκτρολόγιο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός smartphone με φυσικό πληκτρολόγιο, όπως το MLS Easy S, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα και ευανάγνωστα πλήκτρα, ώστε να είναι εύκολη και ξεκούραστη η εισαγωγή κειμένου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση διαθέτει και οθόνη αφής για γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της συσκευής. Έτσι, ο ηλικιωμένος μπορεί να εξοικειωθεί πιο εύκολα στην οθόνη αφής.

Ευανάγνωστη οθόνη

Το εύχρηστο γραφικό περιβάλλον θα πρέπει να συνδυάζεται με ευανάγνωστη οθόνη. Όχι μόνο για να είναι πιο καθαρά και ευανάγνωστα τα γράμματα και τα εικονίδια στην οθόνη, αλλά γιατί και οι ηλικιωμένοι θέλουν να απολαμβάνουν φωτογραφίες ή βιντεοκλήσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και σίγουρα θέλουν να τα βλέπουν καθαρά. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όλα τα smartphones διαθέτουν κάμερες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπειρία προβολής αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Εάν η οθόνη είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή ή δυσδιάκριτη στο φως του ήλιου, η χρήση γίνεται κουραστική.
Όπως και στις τηλεοράσεις, η συνολική ποιότητα της οθόνης ενός smartphone δεν κρίνεται μόνο με το μέγεθος και την ανάλυση. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος οθόνης. Για παράδειγμα, η Retina οθόνη στο σχετικά μικρό iPhone SE είναι πιο φωτεινή και πιο ευκρινής από εκείνη ορισμένων μεγαλύτερων smartphone. Όπως επίσης, η οθόνη του εξαιρετικά οικονομικού MLS Color Mini 4G προσφέρει μεγάλες γωνίες θέασης, μεγάλη φωτεινότητα και αυξημένα επίπεδα αντίθεσης. Όλα λοιπόν, είναι θέμα χρηστικότητας.


Λειτουργίες και εφαρμογές

Σχεδόν όλα τα κινητά, ακόμα και τα κινητά απλής χρήσης, διαθέτουν ημερολόγιο, ξυπνητήρι, ραδιόφωνο και φακό, λειτουργίες που αν στο μέσο χρήστη φαίνονται απλά πρακτικές, ο ηλικιωμένος χρήστης θα τις εκτιμήσει δεόντως. Για παράδειγμα, με το φακό θα μπορεί εύκολα να βρει σε σκοτάδι την κλειδαριά του σπιτιού, ενώ το ραδιόφωνο θα του κρατάει συντροφιά τις ώρες που είναι μόνος στο σπίτι. Προτίμησε smartphone με ραδιοφωνικό δέκτη που να λειτουργεί χωρίς την προσθήκη hands free.

Εκτός από τις παραπάνω βασικές λειτουργίες, εξέτασε και άλλες ευκολίες όπως υποστήριξη GPS όπου, με την κατάλληλη εφαρμογή, το smartphone μπορεί να λειτουργήσει και ως συσκευή εντοπισμού η οποία ενημερώνει ένα αγαπημένο πρόσωπο για την ακριβή θέση του ηλικιωμένου. Για παράδειγμα, μπορείς να στείλεις SMS σε αυτό το κινητό και λαμβάνεις άμεσα απαντητικό SMS με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο άνθρωπός σου. Επιπλέον, πολλά smartphones για ηλικιωμένους διαθέτουν φυσικό πλήκτρο έκτακτης ανάγκης (SOS) που καλεί 3, ή παραπάνω, επιλεγμένους αριθμούς που έχεις προγραμματίσει από πριν, για τις περιπτώσεις που ο άνθρωπός σου χρειάζεται άμεση βοήθεια όπου και όποτε τη χρειαστεί. Όταν πατηθεί, το τηλέφωνο θα αρχίσει αυτόματα να καλεί προεπιλεγμένους αριθμούς και να στέλνει μηνύματα έκτακτης ανάγκης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά χαρίζουν στον ηλικιωμένο άνθρωπο σιγουριά και ασφάλεια κίνησης, ενώ παράλληλα απαλλάσσουν εσένα από το καθημερινό άγχος για τις κινήσεις του αγαπημένου σου προσώπου.

Επίσης, σχεδόν όλα τα smartphones υποστηρίζουν φωνητικές εντολές (φωνητική αναζήτηση επαφών, φωνητική κλήση κ.λπ.), ενώ ορισμένες προτάσεις προσφέρουν και ψηφιακό προσωπικό βοηθό, όπως η Siri της Apple, η Bixby της Samsung και το Google Now. Εάν αναζητάς smartphone με πλήρη υποστήριξη φωνητικών εντολών στα ελληνικά, οι συσκευές της MLS είναι η καλύτερη επιλογή.

Συγκεκριμένα, η MLS διαθέτει την MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), μέσω της οποίας μπορείς να διαχειριστείς όλες τις εφαρμογές της συσκευής. Από φωνητικές κλήσεις και μηνύματα, μέχρι φωνητική αναζήτηση στο διαδίκτυο και ανάγνωση κειμένων (όλα στα ελληνικά), με την MAIC μπορείς να αξιοποιήσεις όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο κινητό σου.


Ήχος

Όλα τα smartphones παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης στους ήχους κλήσης και στο μεγάφωνο ώστε να είναι πολύ δυνατοί, βοηθώντας τους έχοντες προβλήματα ακοής. Ωστόσο υπάρχουν smartphones όπως το Xiaomi Mi A1 που είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία ενίσχυσης ήχου και λειτουργία μείωσης θορύβου για καθαρότερες κλήσεις ακόμα και σε περιβάλλον με υψηλό θόρυβο. Μάλιστα, ορισμένες high end προτάσεις, όπως το Samsung Galaxy S9 και τα Apple iPhone, πάνε ένα βήμα παραπέρα και λειτουργούν επίσης με ειδικά ακουστικά βοηθήματα για τους χρήστες με προβλήματα ακοής που θέλουν να απολαμβάνουν κρυστάλλινο ήχο απευθείας από το τηλέφωνό τους.


Απόδοση

Μόνο και μόνο επειδή τα smartphones παρέχουν τόσες πολλές δυνατότητες, ο ισχυρός επεξεργαστής και η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Μάλιστα, όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνδυάζονται και με καθαρή εμπειρία Android, που σημαίνει λειτουργικό χωρίς skins και περιττές εφαρμογές, τότε το κινητό είναι ακόμα πιο αποδοτικό και εύχρηστο. Smartphones όπως το ZTE Blade A520 και το Asus ZenFone 3 Max 5.2″ ταιριάζουν με αυτά τα κριτήρια, και μάλιστα βρίσκονται ανάμεσα στα πιο οικονομικά της αγοράς.


Εργονομία

Πολλοί ηλικιωμένοι, ειδικά οι άνω των 65, δεν έχουν την άνεση να χρησιμοποιούν πλατιά smartphones με μεγάλη οθόνη. Ένα μεγάλο smartphone μπορεί να εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη, αλλά αν είναι βαρύ και δεν “κάθεται” καλά στο χέρι, μπορεί να κουράσει το χρήστη. Προτίμησε ένα smartphone με βάρος έως 150-180 γραμμάρια και με διαγώνιο οθόνης έως 4.5-5 ίντσες, ώστε να μπορείς να το πιάνεις άνετα στο χέρι και να μπορείς με τον αντίχειρα να κάνεις όλες τις βασικές λειτουργίες.

To Redmi 4A της Xiaomi αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εργονομικού design. Για τους απρόσεχτους χρήστες υπάρχουν πιο σκληροτράχηλα smartphones με ανθεκτικό σασί και ενισχυμένη οθόνη αφής για να αντέχουν τις κακουχίες: σκόνη, νερό, πτώσεις και άλλα ατυχήματα. Αν ψάχνεις κάτι τέτοιο, ρίξε μια ματιά στο Cat S30. Το smartphone τις Caterpillar είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε γρατσουνιές και νερό, αδιαπέραστο από τη σκόνη και ανθεκτικό σε πτώσεις από ύψος 1.8 μέτρα. Επιπλέον, συνδυάζει φυσικά πλήκτρα με οθόνη αφής Corning Gorilla Glass. Ιδανική λύση για εκείνους που εξοικειώνονται για πρώτη φορά με ένα smartphone.

Απλές ρυθμίσεις για ακόμα πιο “φιλικό” Android smartphone προς τους ηλικιωμένους χρήστες

Παρ` όλο που τα smartphones γίνονται ολοένα και πιο εύχρηστα, μερικές φορές τα ηλικιωμένα αγαπημένα μας πρόσωπα χρειάζονται μια μικρή βοήθεια για να ενισχύσουν την εμπειρία του smartphone τους. Δες τι μπορείς να κάνεις για να δώσεις μια χείρα βοηθείας στη γιαγιά ή στον παππού που θέλει να απολαύσει στο έπακρο το πρώτο του Android smartphone:

Δεν διαθέτουν όλα τα smartphones μεγάλα γράμματα, με αποτέλεσμα το κείμενο να φαίνεται πολύ μικρό στα άτομα με προβλήματα όρασης. Ευτυχώς, όλα τα Android smartphones σου παρέχουν τη δυνατότητα να αυξήσεις το μέγεθος της γραμματοσειράς του τηλεφώνου. Για να αλλάξεις το μέγεθος της γραμματοσειράς, θα μεταβείς στο κύριο μενού προσβασιμότητας του Android, που διαφοροποιείται ανάλογα με το UI της συσκευής, και θα επιλέξεις Εμφάνιση (ή Οθόνη) > Μέγεθος γραμματοσειράς. Από εκεί, έχεις την επιλογή να επιλέξεις μικρό, κανονικό, μεγάλο ή τεράστιο (μέγεθος γραμματοσειράς). Οι επιλογές μεγέθους κειμένου ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο.

Πολλά Android smartphones γνωστών εταιρειών, όπως π.χ. η σειρά Sony Xperia Z, στις Ρυθμίσεις, διαθέτουν μια επιλογή που ονομάζεται “απλή λειτουργία” ή “απλή αρχική”, η οποία μετατρέπει τη συσκευή σε ένα εύκολο Android smartphone. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να αντικαταστήσεις την προεπιλεγμένη εμφάνιση της αρχικής οθόνης με την εγκατάσταση ενός εξατομικευμένου launcher, όπως είναι η αρχική οθόνη Necta launcher. Ο συγκεκριμένος launcher έχει σχεδιαστεί για ηλικιωμένους και αρχάριους χρήστες που θέλουν ένα απλό και γρήγορο γραφικό περιβάλλον, με μεγάλες γραμματοσειρές και μεγάλα κουμπιά που βοηθάνε στην εύκολη χρήση τους χωρίς λάθος αγγίγματα. Το Necta launcher προσφέρει πολλές άλλες ευκολίες, από δημιουργία πλήκτρου SOS και εύκολες κλήσεις και SMS, μέχρι και δημιουργία ιατρικού ID για να υπενθυμίζει στο χρήστη πότε πρέπει να παίρνει τα φάρμακά του.

Το επόμενο βήμα είναι να αυξήσεις την ένταση ήχου για τα μηνύματα κειμένου και τις εισερχόμενες κλήσεις. Για να το κάνεις αυτό, πήγαινε στην επιλογή Ρυθμίσεις > Ήχος (ή Ήχος και ειδοποιήσεις). Από εκεί μπορείς να αυξήσεις την ένταση ήχου κλήσης και να περιηγηθείς σε διαφορετικούς ήχους ειδοποίησης, με δυνατότητα προεπισκόπησης μέχρι να βρεις τον ήχο που σου αρέσει καλύτερα. Στη συνέχεια, μπορείς να επιλέξεις τον ήχο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις για τις ειδοποιήσεις σου.

Έπειτα, από τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας της συσκευής μπορείς να ενεργοποιήσεις διάφορες λειτουργίες για χρήστες με προβλήματα ακοής ή/ και όρασης. Για παράδειγμα, αν ο ηλικιωμένος χρήστης έχει προβλήματα ακοής, μπορείς να ρυθμίσεις τη φωτεινή ένδειξη ειδοποίησης έτσι ώστε να ειδοποιείται από τη λυχνία LED ή το φλας της κάμερας (ανάλογα τη συσκευή Android) όταν έχει εισερχόμενο μήνυμα. Αντίστοιχα, στα προβλήματα όρασης, θα μπορεί να ειδοποιείται με αναφώνηση από τη συσκευή ότι έχει εισερχόμενη κλήση.

Μπορείς να δεις ακόμη