Προετοίμασε σωστά τη νέα σου φωτογραφική μηχανή!

by Aggeliki Tsoukana

Αποφάσισες να κάνεις το ποιοτικό άλμα στον θαυμαστό κόσμο της φωτογραφίας αποκτώντας μία φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless. Σίγουρα θα είσαι ενθουσιασμένος. Αν και τα παρεχόμενα αξεσουάρ φωτογραφικής μηχανής και οι διάφορες οδηγίες για βέλτιστη χρήση που συνοδεύουν τη νέα σου μηχανή ενδέχεται να σε μπερδέψουν παρά να σε βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να μην είσαι σίγουρος από πού πρέπει να ξεκινήσεις.

Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις σωστά τη νέα φωτογραφική μηχανή σου, έτσι ώστε να είσαι καθόλα έτοιμος για να ξεκινήσεις νέους δημιουργικούς πειραματισμούς.

 

 

Η πρώτη φόρτιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν ενεργοποιήσεις τη μηχανή σου είναι να φορτίσεις πλήρως τη μπαταρία της. Αυτό συνήθως απαιτεί την τοποθέτηση της μπαταρίας στο εσωτερικό του παρεχόμενου φορτιστή, παρόλο που πολλά μοντέλα φορτίζουν μέσω θύρας USB, με την μπαταρία μέσα στη μηχανή. Αυτό μπορείς να το ελέγξεις διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης της μηχανής σου. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση, λογικά θα υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη όπως π.χ. πράσινο LED.

 

Η πρώτη ενεργοποίηση

Ήρθε η στιγμή να ενεργοποιήσεις για πρώτη φορά τη μηχανή σου. Ενδέχεται να σου ζητηθεί να ορίσεις την ώρα και την ημερομηνία. Εάν δεν βλέπεις αυτήν την επιλογή, μπορείς να τη βρεις μέσα από το μενού ρυθμίσεων της μηχανής – συνήθως βρίσκεται προς το τέλος και συχνά εμφανίζεται με τη μορφή εικονιδίου γρανάζι ή κλειδί ή απλά ονομάζεται Ρυθμίσεις.

Ρυθμίζοντας την ώρα/ημερομηνία σωστά σημαίνει ότι θα μπορείς να επιστρέφεις στις αποθηκευμένες εικόνες και να ελέγχεις ακριβώς πότε καταγράφηκαν, οπότε φρόντισε να μην προσπεράσεις αυτή τη ρύθμιση.

 

Διαμόρφωση κάρτας μνήμης

Απενεργοποίησε τη φωτογραφική μηχανή και βρες την υποδοχή της κάρτας μνήμης SD. Συνήθως υπάρχει ετικέτα ή σήμανση που σε καθοδηγεί ως προς τη σωστή μέθοδο εισαγωγής. Διαφορετικά, βεβαιώσου ότι τοποθετείς την κάρτα με τη σωστή φορά. Εάν αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε αντίσταση, αφαίρεσε την κάρτα και γύρισέ την πριν την εισάγεις ξανά.

Στη συνέχεια, ενεργοποίησε τη φωτογραφική σου μηχανή. Τώρα μπορεί να σου ζητηθεί να διαμορφώσεις την κάρτα μνήμης (format), έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι απαραίτητοι φάκελοι για την αποθήκευση όλων των εικόνων και βίντεο. Πάτησε ΟΚ και περίμενε λίγα λεπτά. Και σε αυτήν την περίπτωση, αν δεν σου ζητηθεί να διαμορφώσεις την κάρτα, εντόπισε την επιλογή “Format” στο μενού και ακολούθησε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

 

 

Ξεκίνα με αυτές τις ρυθμίσεις εικόνας

Οι μηχανές με δυνατότητα χειροκίνητων ρυθμίσεων προσφέρουν ακόμη περισσότερες δημιουργικές ευκαιρίες. Για κάποιον αρχάριο, ωστόσο, τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα όταν έρχεται η στιγμή να «πειράξει» τις ρυθμίσεις της μηχανής. Έτσι, πριν φτάσεις στο σημείο να πειραματιστείς με την πλήρως χειροκίνητη λειτουργία, σου συστήνουμε να ξεκινήσεις με τις ημι-αυτόματες επιλογές της μηχανής.

 

Κλείστρο και διάφραγμα

Ρύθμισε τον επιλογέα λειτουργείας στη ρύθμιση «με προτεραιότητα κλείστρου ή διαφράγματος», ώστε να αφήσεις τη φωτογραφική μηχανή να προσαρμόσει αυτόματα το διάφραγμα για την καλύτερη δυνατή έκθεση. Όταν νιώσεις έτοιμος να ρυθμίσεις μόνος σου την έκθεση και το βάθος πεδίου, πειραματίσου με την -επίσης ημι-αυτόματη- ρύθμιση “P” ή Program. Η συγκεκριμένη επιλογή σου επιτρέπει να αποφασίσεις τη βέλτιστη ρύθμιση ISO, μεταξύ άλλων επιλογών.

Μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να δοκιμάσεις αμέσως όλα όσα αναφέρονται στο εγχειρίδιο της μηχανής σου. Είναι προτιμότερο να μάθεις πρώτα καλά τις βασικές ρυθμίσεις της μηχανής σου από το να «βουτήξεις» αμέσως στα δύσκολα. Κι αν οι παραπάνω ημι-αυτόματες ρυθμίσεις εξακολουθούν να σου φαίνονται περίπλοκες, ρύθμισε τον επιλογέα σε πλήρως αυτόματη λειτουργία και πειραματίσου με λειτουργίες όπως ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού και φωτισμού.

 

 

Επιλογή format εικόνας

Εφόσον μιλάμε για μια φωτογραφική μηχανή επαγγελματικού επιπέδου, σίγουρα θα υποστηρίζει λήψη σε RAW format. Το αρχείο εικόνας RAW αποθηκεύεται στη φωτογραφική σου μηχανή «ασυμπίεστο», διασώζοντας και αποθηκεύοντας τη μέγιστη δυνατή πληροφορία για κάθε λήψη. Γι’ αυτό και το RAW format προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις λεπτομέρειες μιας φωτογραφίας.

Η έκθεση, ο κορεσμός και η ισορροπία λευκού είναι πολύ πιο ακριβή και μπορείς να τα προσαρμόζεις ανάλογα κατά τη λήψη, αντί να αντιμετωπίζεις διάφορες ανακρίβειες κατά την τελική επεξεργασία της εικόνας στο αντίστοιχο λογισμικό στον υπολογιστή σου. Επιπλέον, ό,τι κι αν ρυθμίσεις στην εμφάνιση μιας εικόνας RAW, είναι προσωρινό και αναστρέψιμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το επαναφέρεις στην αρχική του κατάσταση χωρίς απώλειες σε ποιότητα.

 

Ρύθμισε την αυτόματη εστίαση

Βεβαιώσου ότι είναι ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης εστίασης (AF). Θα πρέπει να υπάρχει ένας μικρός διακόπτης στην πλευρά του φακού σου, ή στο σώμα της μηχανής σου, ή ακόμα και στο μενού της κάμερας. Αυτό θα σε βοηθήσει να εστιάσεις τα θέματά σου γρήγορα και με ακρίβεια. Στη συνέχεια, βρες την επιλογή αλλαγής της περιοχής εστίασης. Η προ-επιλεγμένη λειτουργία αυτόματης εστίασης είναι ιδανική για γενικές καθημερινές λήψεις.

 

Έλεγξε τη σταθεροποίηση εικόνας

Για να δημιουργείς ακόμα πιο καθαρές εικόνες, βεβαιώσου ότι λειτουργεί η σταθεροποίηση εικόνας ή το σύστημα μείωσης κραδασμός (Vibration Reduction). Και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει ένας μικρός διακόπτης στον φακό ή στη μηχανή.

 

 

Εύχρηστες δημιουργικές λειτουργίες με μία φωτογραφική μηχανή Wi-Fi

Σε όλες τις μηχανές με συνδεσιμότητα Wi-Fi θα βρεις εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις τις εικόνες σου οπουδήποτε χρειαστείς. Οπότε φρόντισε να συνδέσεις άμεσα τη φωτογραφική μηχανή στο δίκτυό σου και ξεκίνα τους πειραματισμούς. Εξασφάλισε περισσότερους τρόπους να δημιουργείς και να διαμοιράζεσαι άμεσα τις καθημερινές στιγμές σου. Καλές λήψεις!

Μπορείς να δεις ακόμη