Οι λεπτές τηλεοράσεις μπορεί να είναι αισθητικά πολύ ελκυστικές, όμως το αδυνάτισμά τους δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα. Η σημαντικότερη έκπτωση που δημιουργείται με τη συμπίεση όλων των εξαρτημάτων σε ένα λεπτό πλαίσιο βρίσκεται αναμφίβολα στη ποιότητα του ήχου.
Σε μια εποχή που προσπαθούμε τα πάντα να είναι όσο μινιμαλιστικά γίνεται, επινοούμε συνεχώς νέες ιδέες για να κρατήσουμε υψηλά τις επιδόσεις και παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις διαστάσεις όσο μικρότερες γίνεται. Μια λεπτή τηλεόραση δεν έχει τον απαραίτητο χώρο για να στριμώξει ένα τετρακάναλο ηχοσύστημα. Πόσο μάλλον ένα Subwoofer που από μόνο του απαιτεί ένα αρκετά κυβικά εκατοστά χώρου για να λειτουργήσει ιδανικά.
Φυσικά υπάρχουν ηχεία που δεν απαιτούν πολύ χώρο και γενικά αποδίδουν ικανοποιητικά για τη χρήση τους. Η ομιλία είναι αποδεκτά καθαρή και ίσως να κάνουν καλή δουλειά και στη μουσική. Τέτοια ηχεία βρίσκουμε στις επίπεδες τηλεοράσεις. Όμως, το ότι απλά μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους δεν σημαίνει ότι συνεισφέρουν σε μια ευχάριστη εμπειρία που είναι και το ζητούμενο τις περισσότερες φορές.
Ενσωματωμένες λύσεις και ιδέες
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας κατασκευαστής θα είναι να φτιάξει κάποια “έξυπνα” χαρακτηριστικά και να τα χαρίσει στα ηχεία του. Οι περισσότερες Smart TV έχουν στο λογισμικό τους κάποια λειτουργία που κάνει τον ήχο να ακούγεται καλύτερα. Μπορεί να διαβάσει την αντανάκλαση του ήχου και να τον μετασχηματίσει ώστε να ακούγεται στο δικό σου χώρο, όσο καλύτερα γίνεται.
Τηλεοράσεις που έχουν ενσωματωμένο κάποιο μικρόφωνο είτε στο ίδιο το Panel τους ή στο Smart Remote, μπορούν να ακούσουν τον εαυτό τους και να υπολογίσουν την παραμόρφωση του ήχου στο δωμάτιό σου. Τότε καταλαβαίνουν πως να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ηχείων για να μειώσουν αυτή την παραμόρφωση.
Η LG είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της έξυπνης τακτικής. Με το Magic Remote μπορείς να μελετήσεις την ακουστική του δωματίου σου αφήνοντας την τηλεόραση να παίζει και κρατώντας το Magic Remote στο χέρι σου. Το μικρόφωνο που έχει το χειριστήριο πιάνει τον ήχο ακριβώς όπως φτάνει σε εσένα. Κάθεσαι λοιπόν στην αγαπημένη σου θέση και ξεκινάς την εφαρμογή από το menu της τηλεόρασης. Κρατάς το χειριστήριο στα χέρια σου ώστε να μετρηθεί ο ήχος και η παραμόρφωσή του ακριβώς όπως φτάνει σε εσένα, και όχι σε κάποιο άλλο τυχαίο σημείο του χώρου. Σε δευτερόλεπτα η τηλεόραση προσαρμόζεται και ο ήχος είναι πολύ καθαρότερος. Όσες τηλεοράσεις έχουν αυτό ή αντίστοιχο χαρακτηριστικό δίνουν ένα 60% βελτίωσης στην ομιλία και τη μουσική.
Τί γίνεται όμως αν είσαι πιο απαιτητικός; Αν το 60% δεν σε ικανοποιεί και θέλεις να απολαύσεις τον ήχο ακριβώς όπως έχει γραφτεί στην ταινία;
Πέρα από μια TV
Στα πρώτα χρόνια του Home Cinema έβρισκες μαζί με κάθε τηλεόραση και ένα ξεχωριστό ηχοσύστημα. Δύο ηχεία και ένα woofer ήταν το απλούστερο setup που θα συναντούσες. Ο τετρακάναλος ήχος ήταν (και παραμένει) η καλύτερη επιλογή. Το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον πολυκάναλο ήχο και την επένδυση σε χρήματα και χώρο.
Κάθε Home Cinema ήθελε το δικό του δωμάτιο για να χωρέσει. Απασχολούσε τουλάχιστον το μισό σαλόνι και γέμιζε τον χώρο με καλώδια, ενισχυτές και χειριστήρια. Για να ξεκινήσεις να βλέπεις μια ταινία έπρεπε να ανοίξεις την τηλεόραση, τα ηχεία, τον ενισχυτή και το DVD Player. Αυτό έρχονται να το αλλάξουν οι Soundbars. Μερικές Soundbars χρειάζονται μόνο το τροφοδοτικό τους και ένα καλώδιο HDMI. Και δρομολογούν τα πάντα μέσα από εκεί. Δεν χρειάζεται να τις σβήσεις ποτέ γιατί μπαίνουν σε δικό τους stand-by mode.
Αν έχεις το παλιό setup εγκατεστημένο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και τώρα. Αν το έχεις κρατήσει από εκείνη την εποχή και το έχεις συνηθίσει ίσως να μην θέλεις να το αποχωριστείς. Είναι όμως καιρός να απλοποιήσεις τη ζωή σου. Λιγότερα ηχεία, λιγότερος μπελάς, γρηγορότερη απόλαυση.
Ένα Compact Sound System
Οι Soundbars λοιπόν είναι η φυσική συνέχεια εκείνων των τεράστιων εγκαταστάσεων του Home Cinema. Η Soundbar ακολουθεί την λογική των μικρότερων διαστάσεων για να ταιριάζουν με την αισθητική του σύγχρονου σπιτιού.
Με μία ματιά
Θα παρατηρήσεις αμέσως πως μια Soundbar χωράει άνετα στο ίδιο έπιπλο με την Smart Tv. Χωράει κάτω ακριβώς από την τηλεόραση ή ακριβώς μπροστά της. Άρα συνδέεται με την TV χωρίς μεγάλα καλώδια, καλώδια που δε χρειάζεται να κρύψεις κάτω από το χαλί ή πίσω από έπιπλα.
Στην πρόσοψή τους θα δεις αρκετά ηχεία να εμφανίζονται. Μπορείς λοιπόν να έχεις πολυκάναλο ήχο και σε μια soundbar.
Υπάρχουν δύο είδη Soundbar ανάλογα με την κατασκευή τους. Και οι δύο εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη και με τον ίδιο τρόπο. Οι Soundbars τοποθετούνται μπροστά από την τηλεόραση. Οι Soundbases γίνονται βάση για να ακουμπήσεις επάνω τους την τηλεόραση. Μια καθαρά πρακτική διαφοροποίηση αλλά η ουσία είναι κοινή.
Άλλο σχήμα – άλλος ήχος;
Οι soundbars υπόσχονται καθαρό ήχο και μερικές προσφέρουν και δυνατότητες 3D ήχου. Από το σχήμα τους όμως παρατηρείς πως όλα τα ηχεία βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Στην ίδια ευθεία. Στην πρόσοψη της. Πως μπορείς να έχεις κατευθηντικό ήχο (3D) χωρίς να υπάρχουν ηχεία σε κάθε γωνία του χώρου;
Εδώ ξεκινούν οι αλχημείες. Τα κόλπα που θα δώσουν την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου ήχου βάζοντας τα ηχεία σε διαφορετικές γωνίες, στήνοντάς τα με διαφορετικά υλικά και παίζοντας με την τοποθέτησή τους στην επάνω ή στην πίσω πλευρά της Soundbar. Μερικοί drivers (ηχεία) έχουν ελαφριά κλίση προς κάποια συγκεκριμένη γωνία έτσι ώστε να στρέφουν τον ήχο προς κάποιο τοίχο και να φτάνει στα αυτιά σου η αντανάκλασή του. Έτσι πετυχαίνουν μια καλή προσέγγιση του 3D ήχου.
Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να παίξεις και με το λογισμικό της Smart TV και να προσαρμόσεις την εκπομπή του ήχου σε συνάρτηση με το δωμάτιο. Με λίγη υπομονή θα πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα ξεπεράσουν σε αρκετές περιπτώσεις και το κλασσικό σου setup.
Βλέπεις τώρα γιατί έχουν τόσο ενδιαφέρον. Οι Soundbars είναι μπάρες ήχου που έχουν όλα τα απαραίτητα ηχεία (συνήθως) σε μια σειρά. Ο χώρος είναι περιορισμένος σε σχέση με το πλήρες παλαιό σου sound system. Αναβαθμίζεις όμως την εμπειρία σου σε σχέση με τον ενσωματωμένο ήχο της τηλεόρασης σου.
Γιατί να αλλάξω το ηχοσύστημά μου;
Αν δεν είχες επενδύσει πραγματικά πολλά χρήματα στο παλιό σου sound system τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως μια καλή Soundbar θα παίζει καλύτερα στον χώρο σου. Και οι λόγοι είναι περισσότεροι από όσοι φαντάζεσαι.
Τεχνολογίες Ηχείων
Τίποτα δεν είναι στατικό στον χώρο της τεχνολογίας. Πόσο μάλλον στο χώρο του ήχου. Ένα τυπικό σύστημα ήχου αρκετών ετών βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής των ηχείων. Σκέψου πως δεν είναι απαραίτητη πιά η χρήση του Subwoofer και πως τα παλιά 2.1 έχουν αντικατασταθεί από απλά στερεοφωνικά ηχεία. Ηχεία που βγάζουν το ίδιο μπάσο (αν όχι καλύτερο) από ένα απλό 2.1 του παρελθόντος.
Τα υλικά έχουν γίνει ανθεκτικότερα και με μεγαλύτερη ευαισθησία. Μία κατασκευή που κοστίζει 100 ευρώ δημιουργεί καθαρότερο ήχο από μια ίδια που κάποτε είχε το τριπλάσιο κόστος.
Αυτά φυσικά είναι πράγματα που δεν αφορούν τον απαιτητικό audiophile. Τον χρήστη που έχει αφιερώσει στο σαλόνι του χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει ένα μικρό αυτοκίνητο. Δεν συζητάμε για τον σχεδόν επαγγελματία που προσέχει τα καλώδιά του να έχουν επίχρυσους ακροδέκτες. Αυτή είναι μια άλλη κατηγόρια που θα συζητηθεί μια άλλη φορά. Τώρα κοιτάμε για τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Αυτού που θέλει να κερδίσει τα περισσότερα χαρακτηριστικά με τα λιγότερα χρήματα στον προσωπικό του χώρο.
Soundbars με στοιχεία Home Cinema
Οι πρώτες soundbars ήταν απλές και ίσως και πειραματικές δημιουργίες. Ήρθαν για να καλύψουν την ανάγκη για απλούστερα setup και λιγότερα καλώδια. Ο ήχος τους ήταν όντως υποδεέστερος ενός Home Cinema Sound System. Το πείραμα έκανε τον κύκλο του και μάθαμε πως να φτιάχνουμε αποδοτικές soundbars. Τώρα περνάμε στο επόμενο επίπεδο.
Δεύτερη γενιά Soundbars
Τώρα είναι ο καιρός να προσθέσουμε και άλλες τεχνολογίες στα ηχεία μας και να κάνουμε τις soundbar να ξεχωρίσουν. Αποτελούν τώρα ένα διαφορετικό προϊόν που δεν αντιγράφει τα παλιά μας sound systems αλλά προσφέρει κάτι εντελώς καινούριο.
Οι τελευταίες Soundbars έχουν ξεχωριστό χώρο για subwoofer και μάλιστα το έχουν τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που να μοιράζει τον ήχο ομοιόμορφα. Συνήθως το μικρό Subwoofer βρίσκεται στο κέντρο της soundbar. Δίπλα του μπορεί να υπάρχει και ένα ξεχωριστό ηχείο για την ομιλία. Θυμίζει το κεντρικό speaker που είχαμε στο Home Cinema και ήταν δύσκολο να βρεις θέση να το τοποθετήσεις.
Σκέψου λοιπόν τι θα γίνει αν συνδυάσεις αυτά τα χαρακτηριστικά με τα εργαλεία λογισμικού των περισσοτέρων Smart TV. Καλύτερα υλικά, καθαρότερος ήχος με πανεύκολο setup, όλα τα χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε από το Home Cinema και software παραμετροποίηση του ήχου.
Χωρίς να χρειάζεσαι ξεχωριστό ενισχυτή, ούτε κάποιο πανάκριβο και δύστροπο equalizer, η τηλεόρασή σου βρίσκει μόνη της όλες τις παραμορφώσεις του ήχου και τον αλλάζει για να παίζει ιδανικά στο δικό σου δωμάτιο.
Setup σε 15 λεπτά
Κάτι που ποτέ δεν σκέφτεσαι όταν αγοράζεις ένα ηχοσύστημα είναι η μεταφορά του και ο καθαρισμός του. Το παλιό σου setup δεν τολμάς να το μετακινήσεις. Ξέρεις πως αν το πάρεις απόφαση θα σου απασχολήσει ένα ολόκληρο απόγευμα. Ειδικά αν θέλεις να κάνεις μια γρήγορη μεταφορά του στο εξοχικό, τότε μπλέκεις σε μια ατελείωτη εκστρατεία. Έχεις κάπου τα κουτιά της συσκευασίας; Χωράνε όλα τα καλώδια κάπου; Πόσα πολύμπριζα θα χρειαστείς;
Με μια Soundbar δεν χρειάζεται παρά να βγάλεις το ρεύμα και το HDMI. Είναι πανάλαφρη και μπορείς άνετα να καθαρίσεις και το έπιπλο της τηλεόρασης χωρίς κόπο.