Splatoon 3: Η Γη βάφτηκε με μελάνι

by Aggeliki Tsoukana

Σχεδόν όλες οι επιτυχίες του Wii U μεταφέρθηκαν στο Nintendo Switch. Τόσο το Super Mario 3D World, όσο το Mario Kart 8 και το Captain Toad: Treasure Tracker, ήρθαν στη νεότερη κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας ανανεωμένα, απλά με την προσθήκη νέου περιεχομένου. Όμως, με το Splatoon η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική. Το φιλικό προς την οικογένεια shooter, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε όσους προτιμού να παίζουν online, έχει όμως και single player mode, γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Wii U, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 5 εκ. αντίτυπα. Αντί για μια απλή μεταφορά, η Nintendo λανσάρισε έναν πραγματικά άξιο διάδοχο, το Splatoon 2 το 2017 και τώρα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις το Splatoon 3.

To online multiplayer παραμένει για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο, σημειώνουμε όμως ότι αυτή τη φορά έχει προστεθεί ένα εκτεταμένο single player mode, με το οποίο θα διασκεδάσεις για πολλές ώρες. Ο πυρήνας του gameplay παραμένει ο ίδιος. Στα Turf Wars, ομάδες με όπλα που εκτοξεύουν μελάνι διαφορετικού χρώματος, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερεις παίκτες η καθεμία, προσπαθούν μέσα σε τρία λεπτά να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια στον χάρτη. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορείς να βγάλεις εκτός μάχης τους αντιπάλους σου, αλλά αυτό δεν είναι ο σκοπός στο Splatoon 3. Προσφέρει απλά ένα πλεονέκτημα μιας και το χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει, στον χάρτη υπάρχει μια απειλή λιγότερη τη στιγμή που απλώνεις το χρώμα της ομάδας σου.

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα όπλα, τα οποία ξεκλειδώνουν σταδιακά, όσο ανεβαίνεις επίπεδο και θα μπορέσεις να τα προμηθευτείς από το κατάστημα του Seldon, με δυνατότητα δοκιμής πριν πάρεις την τελική σου απόφαση. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, αυτή τη φορά δεν θα πληρώνει με νομίσματα που κερδίζεις όσο παίζεις, αλλά με κουπόνια, που έρχονται στην κατοχή σου όσο ο χαρακτήρας σου ανεβαίνει επίπεδο. Μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η εξής. Εάν έχεις save file από το Splatoon 2, μπορείς να το εισάγεις στο παιχνίδι και να λάβεις ως δώρο τρία χρυσά τέτοια κουπόνια. Με αυτά θα μπορέσεις να αγοράσεις ισχυρά όπλα που κανονικά προορίζονται για παίκτες μεγαλύτερου επίπεδου από το εκάστοτε δικό σου, άρα θα αποκτήσεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Επίσης δεν θα χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο 10 για να μετέχεις στα λεγόμενα Ranked Battles, αλλά η πρόσβαση σε αυτά θα ξεκλειδώσει εξ’ αρχής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες όπλων, η κάθε μία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εσύ θα βρεις σιγά σιγά αυτό που ταιριάζει στο δικό σου στυλ και θα προσπαθήσεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητές του. Κάθε όπλο συνοδεύεται από ένα δευτερεύον, που δεν είναι κατ’ επιλογής σου και μπορεί να είναι βόμβες, ασπίδες από μελάνι και πολλά άλλα, ενώ υπάρχει και ένα Special που ενεργοποιείται όταν απλώσεις συγκεκριμένη ποσότητα μελανιού και για λίγη ώρα αποκτάς μεγάλη δύναμη πυρός.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από ρούχα, παπούτσια και άλλα αξεσουάρ, που σε βοηθούν να προσαρμόσεις ακόμα περισσότερο το gameplay στις δικές σου απαιτήσεις. Κάποια από αυτά βοηθούν να κάνει οικονομία στο μελάνι, άλλα να κινείσαι ταχύτερα, άλλα να επανέρχεσαι γρηγορότερα στη μάχη, άλλα μειώνουν τον χρόνο επαναχρησιμοποίησης του Special όπλου και πολλά άλλα. Όμως αυτό που πάνω απ’ όλα μετράει είναι οι ικανότητές σου, αλλά και ένα καλό matchmaking, ώστε να τύχεις σε μια ομάδα με έμπειρους και όχι με αρχάριους παίκτες. Δυστυχώς, σε αντίθεση με το παρελθόν δεν έχεις διαθέσιμη την πληροφορία σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοί σου.

Εκτός από τα Turf Wars – στα οποία μπορείς να μετέχεις και με φίλους, είναι επίσης δυνατό να δημιουργήσεις ένα ιδιωτικό lobby, ενώ υπάρχουν και άλλα game modes. Ένα από αυτά είναι τα Anarchy Battles, γνωστά και ως Ranked Battles, όπου η νικήτρια ομάδα αποφασίζεται έπειτα από μια σειρά πέντε αγώνων. Επιπλέον υπάρχει και Salmon Run mode, όπου μαζί με άλλους τρεις παίκτες θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ορδές σολομών. Σκοπός εδώ είναι να επιστρέψεις στη βάση σου έναν συγκεκριμένο αριθμό από χρυσά αυγά. Η αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι και ο λόγος δεν είναι μόνο ένας. Καταρχάς, κάθε match αποτελείται από τρεις γύρους κλιμακούμενης δυσκολίας και δεν έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ποιο όπλο θα χρησιμοποιήσεις, αλλά η ανάθεση γίνεται αυτομάτως. Αν επιβιώσεις περνάς στον επόμενο γύρο και κάθε φορά, πέρα από ολόκληρες στρατιές σολομών, στον χάρτη εμφανίζονται γιγαντιαία, παντοδύναμα bosses. Θα βρεις έντεκα διαφορετικά είδη bosses και η αντιμετώπιση του καθενός απαιτεί εντελώς διαφορετική στρατηγική. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μαθήματα και πριν ριχτείς στη φωτιά της μάχης θα διδαχτείς όλες τις απαραίτητες τεχνικές.

To Story mode είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του Splatoon 3 και από μόνο του αποτελεί λόγο αγοράς του παιχνιδιού. Η δράση μεταφέρεται στην παγωμένη Alterna, η οποία είναι χωρισμένη σε νησίδες. Ένα μεγάλο μέρος καθεμιάς έχει καλυφθεί από μια σκοτεινή, άμορφη μάζα. Ολοκληρώνοντας αποστολές, θα αποκτάς τα απαραίτητα χρήματα για να ενισχύεις το Smartfly που θα σε συνοδεύει και στη συνέχεια αυτό θα εξαφανίζει την ύλη από συγκεκριμένες περιοχές. Μέχρι να φτάσεις στο τέλος κάθε νησίδας, όπου θα σε περιμένει ένα υψηλής δυσκολίας boss fight. Από εκεί και πέρα, η Alterna είναι γεμάτη μυστικά, που θα σε βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσεις σταδιακά τους λόγους για τους οποίους εξαφανίστηκε η ανθρωπότητα. Δεν λείπουν βεβαίως οι αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, που θα διευκολύνουν το ταξίδι σου, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

 

 

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το Splatoon 3 να ξεχωρίζει είναι η ποικιλία χαρτών που προσφέρει στους παίκτες. Κάθε δύο ώρες γίνονται διαθέσιμοι δύο νέοι χάρτες στο Turf Wars και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα άλλα δύο modes. Αντίθετα από το παρελθόν, μπορείς να παρακάμψεις την παρουσίαση των νέων επιπέδων, όμως για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, διακόπτεται η δράση και πρέπει να αποσυνδεθείς από το lobby. Τα Splatfests συνεχίζουν να διοργανώνονται και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ανανεώνεται το ενδιαφέρον για το παιχνίδι. Οι αντίπαλες παρατάξεις είναι πλέον όχι δύο αλλά τρεις και πριν ξεκινήσεις να μετέχεις, θα πρέπει απλά να δηλώσεις εκείνη της αρεσκείας σου. Κάθε Splatfest διαρκεί 48 ώρες και νικήτρια είναι η παράταξη που θα έχει αφήσει το δικό της χρώμα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια. Το πρώτο event διοργανώθηκε το διήμερο 24- 25 Σεπτεμβρίου 2022, με τεράστιο αριθμό συμμετοχών.

Τα γραφικά του Splatoon 3 βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, παρόλα αυτά ο ρυθμός της δράσης είναι τέτοιος που αναγκαστικά περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το soundtrack, που περιλαμβάνει μερικά νέα μουσικά κομμάτια, που με τη σειρά τους χτίζουν σταδιακά την ένταση και ανεβάζουν το ποσοστό αδρεναλίνης κατά τη διάρκεια των matches. Με δεδομένο ότι θα περάσεις τον περισσότερο χρόνο ενασχόλησής σου με το παχνίδι σε επίπεδο online, θα πρέπει να φροντίσεις η σύνδεσή σου στο Internet να είναι, τουλάχιστον, σταθερή. Προς το παρόν υπάρχουν προβλήματα με αποσυνδέσεις, όμως είναι βέβαιο ότι με τον καιρό θα βελτιωθούν οι διαδικτυακές υποδομές του τίτλου.

Κλείνοντας, το Splatoon 3 είναι το ιδανικό multiplayer game για να παίξεις online, δίχως να είσαι υποχρεωμένος να ανεχτείς τους λεγόμενους hardcore gamers, για τον λόγο αυτό η Nintendo διστάζει ακόμα να προσθέσει in game chat, λειτουργία που είναι κανονικά must για παιχνίδια του είδους. Αξίζει και με το παραπάνω να το προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή φτάσεις στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Απαραίτητο συνοδευτικό η ύπαρξη ενεργούς συνδρομής στην υπηρεσία Nintendo Switch Online.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Nintendo Switch.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη