Απλοί τρόποι για να γίνεις home barista!

by Aggeliki Tsoukana

Χάρη στις σύγχρονες καφετιέρες και μηχανές καφέ, μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε καθημερινά περισσότερες ποικιλίες και γεύσεις καφέ μέσα στην άνεση του σπιτιού μας όποτε και όπως το επιθυμούμε. Το να πετύχει κανείς τον τέλειο espresso ή έναν άψογο σε γεύση και άρωμα γαλλικό καφέ, δεν είναι πλέον δύσκολο. Γιατί με την κατάλληλη καφετιέρα μπορείς να γίνεις κι εσύ ένας home barista!

 

 

Όλα ξεκινούν από τον φρεσκοαλεσμένο καφέ

Χρησιμοποιώντας φρεσκοαλεσμένο καφέ κάθε σου ρόφημα θα παρασκευάζεται με όλη τη γεύση και τα αρώματα της ποικιλίας καφέ που έχεις επιλέξει. Επιπλέον, θα μπορείς να φέρεις απολύτως στα μέτρα σου τη «δύναμη» του καφέ που πίνεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με περισσότερες ποικιλίες από αυτές που θα βρεις στις συσκευασίες με προ-αλεσμένους κόκκους.

Ακόμη κι αν δεν έχεις καμία ιδέα για το πώς πρέπει να αλέθεται σωστά ο καφές, ένας ηλεκτρικός καφεκόπτης, ή και μια μηχανή με ενσωματωμένο μύλο άλεσης, θα αναλάβει τη διαδικασία για λογαριασμό σου. Με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού προετοιμάζει κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Υπάρχουν κι αρκετά μοντέλα που πάλι με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνουν επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τον βαθμό άλεσης. Έτσι θα μπορείς να την προσαρμόσεις στην ποικιλία καφέ που χρησιμοποιείς ή στις γευστικές σου προτιμήσεις.

 

 

Εμπειρία καφέ με μία πλήρως αυτόματη μηχανή

Είσαι λάτρης του καλού espresso ή και θέλεις εσύ και οι αγαπημένοι σου να απολαμβάνετε όλες τις παραλλαγές του. Μάθε, λοιπόν, ότι μπορείς να τα έχεις όλα με μία μόνο καφετιέρα και με τέλεια αποτελέσματα κάθε φορά.

Με μια πλήρως αυτόματη μηχανή espresso δεν θα αγχωθείς αν θα πετύχεις την κατάλληλη γεύση και υφή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις ένα κουμπί. Αυτό σημαίνει ότι το άλεσμα των κόκκων, το σωστό πάτημα του καφέ, η ακριβής έναρξη/παύση εκχύλισης, η παρασκευή ενός άψογου αφρογάλακτος, μέχρι και το καθάρισμα της μηχανής γίνονται από τον προσωπικό σου home barista, δηλαδή την καφετιέρα σου. Έτσι, μπορείς να δημιουργήσεις μια πληθώρα συνταγών καφέ που δεν μπορούσες μέχρι σήμερα να παρασκευάσεις.

 

 

Για να απολαμβάνεις άψογο «γαλλικό» με το πάτημα ενός κουμπιού

Για πολλούς λάτρεις του καφέ, ο κλασικός καφές φίλτρου είναι η πρώτη επιλογή. Οι μηχανές φίλτρου διαθέτουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μεγιστοποιούν την απόλαυση μιας κούπας καφέ. Διακρίνονται για την ευκολία στη χρήση και τον καθαρισμό. Πολλές προτάσεις έρχονται με θερμαινόμενη βάση κανάτας που διατηρεί ζεστό τον καφέ και αυτόματη παύση λειτουργίας. Σε πιο εξελιγμένα μοντέλα θα συναντήσεις προηγμένες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φλιτζάνι.

 

 

Καφές και ροφήματα για όλα τα γούστα

Οι πολυκαφετιέρες έρχονται να απαντήσουν στο δίλλημα «γαλλικός ή espresso». Γιατί όχι και τα δύο, λοιπόν; Σε μια πολυκαφετιέρα μπορείς να φτιάξεις έναν πλούσιο και δυνατό espresso, έναν λαχταριστό  cappuccino ή έναν αρωματικό καφέ φίλτρου. Κι όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Λειτουργούν με ηλεκτρική αντλία νερού, προσφέροντας ευκολία στη χρήση και διαθέτουν ακροφύσιο ατμού για να φτιάχνεις αφρόγαλα.

Με μία Fully Automated Μηχανή Espresso με λειτουργία personalization, όλοι στο σπίτι θα μπορούν να απολαμβάνουν πάντα δημιουργίες καφέ και όλα τα υπόλοιπα ροφήματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Μπορείς εύκολα να αποθηκεύσεις το μέγεθος οποιουδήποτε ροφήματος καφέ και γάλακτος, ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο και μάλιστα σε διαφορετικά προφίλ για κάθε χρήστη ξεχωριστά.

 

Για να είναι πάντα η μηχανή σου σε φόρμα

Ο σωστός barista γνωρίζει ότι το τακτικό καθάρισμα της μηχανής εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα καφέ σε κάθε φλιτζάνι, αλλά και σωστή λειτουργία της μηχανής για πολλά χρόνια. Ακόμα κι οι μηχανές με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού χρειάζονται τη συντήρησή τους.

Φρόντισε να καθαρίζεις το ακροφύσιο του ατμού μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας πάντα καθαρή πετσέτα. Η μηχανή του espresso, το γκρουπ, τα φίλτρα και γενικότερα όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά με κατάλληλα καθαριστικά που δρουν χωρίς να αφήνουν μυρωδιές χημικού και σαπουνιού και πάντα να ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό όλες τις επιφάνειες της καφετιέρας σου.

Μην ξεχνάς και το δοχείο του νερού. Καλό είναι να το καθαρίζεις πιο συχνά χρησιμοποιώντας αποσκληρυντικά και αφαλατωτές, καθώς τα άλατα που συσσωρεύονται στη μηχανή επηρεάζουν σημαντικά, τόσο τη λειτουργία της συσκευής όσο και τη γεύση του καφέ. Γι’ αυτό συνίσταται η χρήση φιλτραρισμένου ή εμφιαλωμένου νερού.

Και να θυμάσαι, η καφετιέρα αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο για να ανακαλύψεις τον barista που κρύβεις μέσα σου!

Μπορείς να δεις ακόμη