Starlink: Η SpaceX έθεσε σε τροχιά τους πρώτους 60 δορυφόρους για το παγκόσμιο δίκτυο Internet

H αμερικανική ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, με ιδρυτή τον Έλον Μασκ, έθεσε σε τροχιά τους πρώτους 60 δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Internet Starlink.

H εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX αποτελεί ρεκόρ για την εταιρεία. Mετέφερε στο διάστημα περισσότερους δορυφόρους με μία εκτόξευση από οποιαδήποτε άλλη φορά. Οι δορυφόροι, βάρους 227 κιλών ο καθένας, που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων, προορίζονται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο δορυφορικού Internet υψηλής ταχύτητας. Αυτό θα βοηθήσει τις απομακρυσμένες και απομονωμένες αγροτικές περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το δίκτυο της Starlink μπορεί τελικά να φθάσει τους 12.000 μικροδορυφόρους. Αλλά για να λειτουργήσει, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εκτοξεύσεις δορυφόρων. Συγκεκριμένα, θα χρειαστούν 60 δορυφόροι κάθε φορά (ή συνολικά 1.000 έως 2.000 ετησίως).

Σύμφωνα με την SpaceX, οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς μπορούν να παρέχουν ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο. Το σήμα δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις ως τη Γη. Αντίθετα, οι γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε ύψος έως 42.000 χιλιομέτρων

Άλλες εταιρείες έχουν παρόμοια σχέδια, όπως η βρετανική OneWeb, η οποία εκτόξευσε τους πρώτους έξι δορυφόρους της τον Φεβρουάριο, η αμερικανική Amazon (σχέδιο Kuiper για 3.200 δορυφόρους) και η καναδική Telesat.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη