|  | 

Κουζίνα

Όσα πρέπει να προσέχεις με το φαγητό στις καλοκαιρινές διακοπές

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε έξω πιο συχνά από ποτέ, οπότε συνήθως επιλέγουμε την εύκολη λύση για το φαγητό. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής επιταχύνουν τη δημιουργία μικροοργανισμών. Αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία μας. Έτσι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι επιλέγουμε, από πού το προμηθευόμαστε και πώς το καταναλώνουμε.

 

Στο mini market, το περίπτερο, το ψιλικατζίδικο

  • Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων. Το πιο σημαντικό είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Δεν επιλέγουμε προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης αν έχουμε υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7οC και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18οC (δηλαδή -19-20οC, κλπ).
  • Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και τα βασικά χαρακτηριστικά τους: χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία.
  • Τα καταναλώνουμε άμεσα ή τα τοποθετούμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν.
  • Δεν επιλέγουμε τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη, κλπ.
  • Το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά αν δεν είναι στο ψυγείο, πρέπει να διατηρούνται σε σκιερό μέρος.

 

 

Στην καντίνα, το snack bar, το fast food, την ταβέρνα και το εστιατόριο

  • Δεν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν περίεργο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
  • Τα έτοιμα σάντουιτς που δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ιδανικά σε θερμοκρασία μεταξύ 1– 5οC, γιατί σε μεγαλύτερες ξεκινούν να αναπτύσσονται μικροοργανισμοί.
  • Τα έτοιμα γεύματα που σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50οC.
  • Οι σαλάτες στο salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη (θερμοκρασία από 1οC – 5οC) και να είναι προφυλαγμένες από έντομα και σκόνη.
  • Τα χύμα παγωτά πρέπει να έχουν κατάλληλη κατάψυξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα και σκόνη και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
  • Αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των κρεάτων που προμηθεύεται το κατάστημα και επιλέξουμε κάτι της ώρας, ζητάμε το κρέας να είναι καλοψημένο.
  • Δεν καταναλώνουμε λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά. Αν δεν είμαστε σίγουροι προτιμούμε βραστή σαλάτα από ωμή.
  • Ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα πρέπει να είναι καλοψημένα.
  • Έτοιμα φαγητά τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν συντηρούνται στο ψυγείο, δυστυχώς, πρέπει να απορρίπτονται.

 

 

Δείτε ακόμη