Super Mario RPG – Όλοι ενωμένοι για τη σωτηρία του Mushroom Kingdom

by Manos Kavvalos

Το Super Mario RPG είναι το remaster του Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars που κυκλοφόρησε το 1996 και ήταν το τελευταίο παιχνίδι Mario για το Super Nintendo Entertainment System. Επίσης ήταν το πρώτο παιχνίδι Mario με ισομετρικά, τρισδιάστατα γραφικά, κάτι που επέτρεψε τότε στους developers να προσφέρουν στους παίκτες ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση και να προσθέσουν νέους μηχανισμούς platforming. Ο τίτλος είναι διαθέσιμος για το Nintendo Switch και σε προσκαλεί για μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια στο Mushroom Kingdom.

 

Σενάριο

Είναι μια μάλλον συνηθισμένη ημέρα στο Mushroom Kingdom. Για ακόμα μια φορά, ο Mario αναλαμβάνει την αποστολή να σώσει την Princess Peach που είναι εγκλωβισμένη στο κάστρο του King Bowser. Όμως κατά τη διάρκεια της μάχης τους συμβαίνει κάτι εντελώς απροσδόκητο. Ένα τεράστιο, “ζωντανό” σπαθί, το Exor πέφτει από τον ουρανό, διαπερνάει το Star Road και συντρίβεται στο κάστρο του Bowser. Το αποτέλεσμα είναι ο Mario, η Princess και ο Bowser να πετάξουν προς αντίθετες κατευθύνσεις και να διασκορπιστούν τα επτά κομμάτια του Star Road. Ναι μεν ο Mario προσπαθεί να επιστρέψει στο κάστρο για να σώσει την Peach, όμως το Exor διαλύει τη γέφυρα και του κόβει το μοναδικό σημείο πρόσβασης.

Τα πράγματα στο Mushroom Kingdom έχουν πάρει επίσης μια πολύ άσχημη τροπή. Τα μέλη της Smithy Gang, βρίσκονται πλέον παντού, απειλώντας την ειρηνική ζωή των κατοίκων. Ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Mario, που αρχικά βρίσκει βοήθεια από ένα “tadpole” που ονομάζεται Mallow. Πρώτα πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλεια του Mushroom Kingdom, για αυτό και ξεκινάνε από το κάστρο, όπου ο αρχηγός της σπείρας, ο Mack, έχει κρύψει το πρώτο Star Piece. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Μένουν άλλα έξι κομμάτια και το κυριότερο, η αναζήτηση για την Princess Peach, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται μετά την εμφάνιση του Exor. Το μυστήριο πίσω από τα πρωτοφανή γεγονότα είναι τεράστιο και όσο περνάει η ώρα επεκτείνεται προς πολλές κατευθύνσεις. Όλοι ζητάνε απαντήσεις, ανεξαιρέτως.

Gameplay

 

Οι δύο βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί το gameplay του Super Mario RPG είναι οι μάχες τύπου turn based και η εξερεύνηση. Όλοι οι εχθροί είναι ορατοί, οπότε δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες συγκρούσεις και αν οι ήρωες το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν κάποιες από αυτές. Κάθε μάχη ξεκινάει μόνο όταν ο Mario έρθει σε επαφή με κάποιον από τους εχθρούς. Ο δημοφιλής υδραυλικός είναι αρχικά μόνος και στη συνέχεια το party είναι δυνατό να “γεμίσει” με συνολικά πέντε χαρακτήρες. Από αυτούς, κάθε φορά οι τρείς είναι ενεργοί για μάχες και η εναλλαγή μεταξύ τους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των περιόδων της εξερεύνησης. Δεν μπορείς δηλαδή να τους αλλάζεις όσο βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια μάχη. Εκεί που θα πρέπει να βάλεις λίγο το μυαλό σου να δουλέψει είναι στην εύρεση του καλύτερο κάθε φορά συνδυασμού ηρώων για τη βέλτιστη σύνθεση της ομάδας. Ο καθένας έχεις τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες και δυνάμεις, είτε αμυντικές, είτε επιθετικές, με βάση τις οποίες προσαρμόζεται και το στυλ του gameplay. Για παράδειγμα, ο Mario προτιμάει περισσότερο τη δράση, ενώ ο Mallow ειδικεύεται στο να θεραπεύει τις πληγές των συντρόφων του, επαναφέροντας την υγεία τους στο αρχικό της επίπεδο.

Αν και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, το Super Mario RPG έχει ένα άνω του μέσου επίπεδο δυσκολίας, όχι για να σε ταλαιπωρήσει δίχως λόγο, αλλά για να σε προτρέψει να διερευνάς νέους τρόπους για να το απολαμβάνεις. Το μυστικό είναι η συνεχής “εκπαίδευση” και η αναβάθμιση των στατιστικών των χαρακτήρων. Για να το επιτύχεις αυτό θα χρειαστεί να επαναλάβεις κάποιες μάχες, προκειμένου να αυξήσεις τα στατιστικά της ομάδας. Για κάθε ήρωα που ανεβαίνει επίπεδο, μπορείς να επιλέξεις αν θα του δώσεις περισσότερα HP, δηλαδή να αυξήσεις το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να δεχτεί μέχρι να βρεθεί εκτός μάχης ή περισσότερες φυσικές και μαγικές του ικανότητες. Οι διαφορετικές επιλογές θα οδηγήσουν και σε διαφορετικές στρατηγικές, όμως κάθε φορά στο μυαλό σου θα υπάρχει η απορία, “να επικεντρωθώ αρχικά στον πιο ισχυρό ή στον πιο αδύναμο αντίπαλο;”. Ακόμα, μην νομίζεις ότι οι αντίπαλοι απλά κάνουν επιθέσεις και τίποτα άλλο. Έχουν και αυτοί πολλά κρυμμένα μυστικά και κόλπα, γι’ αυτό και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή. Στο τέλος κάθε μάχης, όλο και κάτι θα κερδίσεις, που δεν αποκλείεται να αλλάξει εντελώς το προγραμματισμό σου για τη συνέχεια.

Οι δυνατότητες για εξερεύνηση ενισχύονται από τον χάρτη του κόσμου, στον οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το τι σε περιμένει και που. Κάθε περιοχή είναι χωρισμένη σε μικρότερα τμήματα, προσβάσιμα μέσω διαφορετικών μονοπατιών και απλά πατώντας στο πλήκτρο Α μεταφέρεσαι στο σημείο που επέλεξες. Όταν επικρατεί ηρεμία, η ομάδα θα απολαμβάνει συζητήσεις μικρής διάρκειας ή θα επισκέπτεται τα κατά τόπους καταστήματα για ανανέωση των προμηθειών. Παλιοί και νέοι γνώριμοι θα τους καλωσορίζουν, καθώς οι στιγμές είναι δύσκολες και τους βλέπουν ως τους ήρωες που μπορούν να τους δώσουν πίσω την ειρηνική ζωή τους. Όσο περισσότερο βυθίζεσαι στον κόσμο, τόσο πιο συναρπαστικές οι καταστάσεις και τόσο μεγαλύτερες οι εκπλήξεις. Για να αποφεύγεις τα χειρότερα η πρόοδός σου αποθηκεύεται συνεχώς και αυτόματα. Όσο για τις μετακινήσεις ανάμεσα σε σημεία που έχεις επισκεφτεί, χάρη στον μηχανισμό fast travel μεταφέρεσαι άμεσα από το ένα στο άλλο, αποφεύγοντας πολλαπλές επαναλήψεις των ίδιων διαδρομών. Έτσι, θα μπορείς γρήγορα να βρίσκεσαι στο κατώφλι του καταστήματος που θέλεις, ακόμα και αν βρισκόσουν στην άλλη άκρη του χάρτη.

 

Τεχνικός τομέας

Το Super Mario RPG δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει από τα υψηλά standards που έχει θέσει η Nintendo για τα παιχνίδια της. Από τεχνικής άποψης δεν θα συναντήσεις το παραμικρό πρόβλημα. Τα γραφικά έχουν ανανεωθεί πλήρως. Οι όμορφα σχεδιασμένοι κόσμοι και τα εξαιρετικά μοντέλα των χαρακτήρων αποτελούν αφορμή για να κολλήσεις επί ώρες μπροστά από την οθόνη, σε συνδυασμό βεβαίως με το εθιστικό gameplay. Τα υψηλής ποιότητας animations, μαζί με τη μοναδική χρωματική παλέτα της Nintendo, συμπληρώνουν ένα “οπτικό puzzle” που θα μαγέψει τα μάτια σου, όμως την ίδια στιγμή θα ταξιδέψει νοερά τους μεγαλύτερους σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, στο Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. Κάτι πολύ σημαντικό, που αξίζει αναφοράς, είναι το User Interface, το οποίο είναι άκρως φιλικό προς τους παίκτες και δεν τους αναγκάζει να περιφέρονται σε ολόκληρα μενού για να βρουν που βρίσκεται η επιλογή που θέλουν.

 

Γιατί να το προσθέσεις στη συλλογή σου

Αν θέλεις κάτι διαφορετικό από τα κλασσικά Super Mario games, το Super Mario RPG είναι η κατάλληλη επιλογή. Το ενδιαφέρον σενάριο, η συναρπαστική δράση, οι πολλές δυνατότητες για εξερεύνηση, η προσαρμογή του gameplay στο διαφορετικό στυλ κάθε παίκτη, ο πανέμορφος κόσμος, η μουσική που χαϊδεύει τα αυτιά, δημιουργούν ένα μοναδικό κράμα διασκέδασης, ώστε να παραμείνεις απασχολημένος ευχάριστα για πολλές ώρες. Με λίγα λόγια, είναι ένα ακόμα από εκείνα τα παιχνίδια που μόνο η Nintendo ξέρει να φτιάχνει.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series SPC. 

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη