Συστήματα ήχου surround 5.1 vs 7.1.

by Admin_

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πολυκαναλικό σύστημα ήχου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία ακρόασης. Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν ένα πλήρες σύστημα ήχου, όπως είναι το home cinema. Το δίλλημα που προκύπτει κατά την επιλογή ενός συστήματος ήχου, είναι αν πρέπει κάποιος να επιλέξει ένα σύστημα ηχείων 5.1 ή 7.1.

Αν εξετάζεις την αγορά ενός ηχοσυστήματος surround το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει να κάνεις την ιδανική επιλογή.

Διαφορά μεταξύ 5.1 και 7.1

Τα συστήματα 5.1 καναλιών αποτελούνται από 4 δορυφορικά ηχεία. Ένα κεντρικό ηχείο και ένα subwoofer ηχείο που έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει συχνότητες από 20 Hz μέχρι τα 200 Hz.

Οι δορυφόροι μπορούν να τοποθετηθούν περιμετρικά του δωματίου για να προσφέρουν μια εμπειρία surround ήχου που μπορείς να ακούσεις και να αισθανθείς. Αν θέλεις να «συνθέσεις» ένα οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας για να απολαμβάνεις ταινίες και παιχνίδια τότε με ένα σύστημα 5.1 καναλιών είναι σίγουρο ότι θα απολαύσεις μια πιο ρεαλιστική εμπειρία ήχου.

Από την άλλη, η διάταξη 7.1 προσφέρει ήχο υψηλής ευκρίνειας. Διαθέτει 2 μπροστινά ηχεία, 1 κεντρικό ηχείο και συνολικά 4 ηχεία surround. Δύο από αυτά τοποθετούνται στο κέντρο του δωματίου και δύο πίσω από το σημείο ακρόασης (π.χ. πίσω από τον καναπέ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάχυση ήχου και εντονότερη εμπειρία surround.

Η χρήση ηχείων πίσω από το σημείο ακρόασης/θέασης μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσθήκη σε μεγαλύτερα σαλόνια. Σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχει επαρκής χώρος για αυτή τη διάταξη ηχείων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ενός συστήματος ήχου, είτε πρόκειται για 5.1 είτε για 7.1. Για παράδειγμα η διάταξη των επίπλων και οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου.

Σε κάθε περίπτωση, η οροφή και το δάπεδο αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες απορροφούν ή αμβλύνουν τον ήχο. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ των ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών. Το σχήμα και ο όγκος του δωματίου μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τον ήχο. Ωστόσο, με ένα σύστημα ήχου 7.1 οι βελτιώσεις στον ήχο είναι σίγουρα πιο αισθητές σε χώρους μεγαλύτερους από 30 τετραγωνικά μέτρα.

 

 

Τεχνολογίες ήχου

Πολλοί δίσκοι Blu-ray δεν έχουν εγγενή υποστήριξη 7.1. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει διακριτό soundtrack για επιπλέον surround ηχεία. Οι πιο σύγχρονες ταινίες Blu-ray ωστόσο είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν 7.1 κανάλια σε μία από τις ακόλουθες μορφές: Dolby True HD, Dolby Digital Plus και DTS-HD Master. Ωστόσο, οι ταινίες που περιλαμβάνουν ήχο 5.1, μπορούν να αναπαράγουν πολυκαναλικό ήχο 7.1. Οι εταιρείες τεχνολογίας ήχου Dolby και DTS μπορούν από ένα soundtrack 5.1 να δημιουργήσουν ένα επιπλέον κανάλι για ήχο 7.1. Για παράδειγμα, οι Dolby Pro Logic IIx και DTS-Neo 6 είναι δύο τεχνολογίες upmixing που μπορούν να μετατρέψουν ένα soundtrack από 5.1 σε 7.1.

 

Ενισχυτές AV για 5.1 ή 7.1 ήχο

Ο ενισχυτής αποτελεί βασικό στοιχείο για να στήσεις το ιδανικό ηχητικό κέντρο. Γι’ αυτό σου συστήνουμε να επιλέξεις έναν ενισχυτή AV που θα υποστηρίζει όλες τις διατάξεις πολυκαναλικού ήχου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορείς να «τροφοδοτήσεις» ένα σύστημα ηχείων 5.1 με ενισχυτή 7.1.

Ορισμένοι ενισχυτές αναγνωρίζουν αυτόματα εάν έχει συνδεθεί ένα σύστημα 5.1 ή 7.1. Σε άλλα μοντέλα, αυτό θα πρέπει να οριστεί μέσα από το σχετικό μενού ρυθμίσεων. Εάν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πρόκειται να αναβαθμίσεις το σύστημα ήχου surround, ίσως να θέλεις να επιλέξεις έναν ενισχυτή 5.1. Οι συγκεκριμένοι είναι συνήθως λιγότερο δαπανηροί – αν και αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε έναν ενισχυτή που υποστηρίζει όλες τις διατάξεις.

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά ενός ενισχυτή περιλαμβάνονται: η δυνατότητα σύνδεσης iPod ή και iPhone, θύρα USB για άμεση σύνδεση και για να φορτίζει ταυτόχρονα την μπαταρία των συσκευών σου, υποστήριξη ήχου HD χωρίς συμπίεση (όπως Dolby True HD) και άλλα.

«Μελέτησε» καλά τον χώρο σου

Πριν καταλήξεις σε κάποιο σύστημα ήχου, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι τα ηχεία τοποθετούνται συμμετρικά μέσα σε ένα δωμάτιο. Το πιο ιδανικό είναι να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο. Τα μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) να αποτελούν τις δύο γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου. Το σημείο ακρόασης θα πρέπει να είναι η τρίτη γωνία. Τα μπροστινά ή τα πίσω και κεντρικά ηχεία surround πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι του ακροατή όταν βρίσκεται καθισμένος.

Εάν το μπροστινό ηχείο είναι τοποθετημένο κεντρικά και πάνω από την τηλεόραση, πρέπει να κατευθύνεται προς το κεφάλι του ακροατή. Τα μπροστινά ηχεία που τοποθετούνται στις γωνίες του δωματίου (αριστερά και δεξιά), μπορείς να τα γύρεις προς το σημείο ακρόασης για ακόμα καλύτερη διάχυση ήχου. Τα πίσω ηχεία θα πρέπει να τοποθετούνται μερικά εκατοστά πάνω από το κεφάλι του ακροατή και να κατευθύνονται στο σημείο ακρόασης. Όσον αφορά στο subwoofer, το ιδανικό σημείο τοποθέτησης του είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο ακρόασης.

 

 

Συμπερασματικά λοιπόν, τα συστήματα ήχου 5.1 είναι το πρότυπο για ήχο surround σε μικρούς και μεγάλους χώρους. Τα συστήματα 7.1 χρησιμοποιούν δύο επιπλέον ηχεία για καλύτερη ατμόσφαιρα και είναι ιδανική λύση για χώρους πάνω από 30 τετραγωνικά.

Είδαμε επίσης ότι ακόμα κι αν οι συσκευές υποστηρίζουν ήχο surround, ο πολυκαναλικός ήχος δεν είναι πάντα διαθέσιμος. Με τεχνολογίες όπως το Dolby Pro Logic IIx, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης. Και, τέλος, για να λειτουργήσει ένα σύστημα ήχου 7.1, απαιτείται συμβατός ενισχυτής AV.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη