Νέοι γονείς και τεχνολογία

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Η περίοδος που ξεκινάει με την άφιξη του μωρού στο σπίτι είναι γεμάτη χαρούμενες στιγμές, χωρίς ωστόσο να λείπει το άγχος και η κούραση.

Η βοήθεια που παρέχουν τα κοντινά πρόσωπα στους νέους γονείς είναι πολύτιμη. Τους προσφέρει την απαραίτητη ξεκούραση και δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, μπορεί και η τεχνολογία να συμβάλλει σημαντικά στην ανατροφή του μωρού και στην οικονομία χρόνου και χρημάτων από τους γονείς.

Χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες συσκευές και εφαρμογές τεχνολογίας μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και με πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και άλλες ασχολίες, ενώ θα χρειάζεσαι λιγότερο συχνά -και μόνο για τις έκτακτες περιπτώσεις- τη βοήθεια τρίτων προσώπων.

Εδώ θα βρεις μερικά από τα «εργαλεία» που θα σε βοηθήσουν.

 

Applications

Today’s parent

Καταχωρώντας μια φορά την ημερομηνία γέννησης και το φύλο του παιδιού σου, η εφαρμογή σου δίνει συμβουλές φροντίδας και διατροφής ανάλογα με την ηλικία του. Διαθέτει πρόγραμμα παρακολούθησης της ανάπτυξής του και εργαλείο δημιουργίας άλμπουμ φωτογραφιών.

 

Glow baby

Η καταγραφή των πληροφοριών είναι πάντα χρήσιμη για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Για να έχεις πάντα τον έλεγχο, κατέβασε την εφαρμογή Glow baby και ξεκίνα να καταγράφεις καθημερινά πληροφορίες όπως τον αριθμό των γευμάτων και την ποσότητα, τη συχνότητα και τις ώρες ύπνου, τον αριθμό των κενώσεων κ.λπ. Η εφαρμογή αποθηκεύει τις πληροφορίες, παράγει διαγράμματα για να μπορείς να συγκρίνεις και σου στέλνει καθημερινά χρήσιμες συμβουλές.

 

Sound Sleeper

Η εφαρμογή παράγει ήχους που νανουρίζουν το μωρό, όπως τον ήχο που ακούει το μωρό μέσα στην μήτρα. Ακόμα, αν το μωρό ξυπνήσει, η εφαρμογή παίζει χαλαρωτικούς ήχους που το ξανακοιμίζουν, ενώ παράγει και διαγράμματα για να παρακολουθείς τις συνήθειες ύπνου του μωρού σου και να βγάζεις χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Spotify

Η γνωστή πλατφόρμα μουσικής δημιούργησε μια συλλογή από νανουρίσματα και άλλους χαλαρωτικούς ήχους για βρέφη, από απαλές μελωδίες μέχρι ήχους του νερού και του ανέμου.

 

Milk Maid

Αν θηλάζεις, θα βρεις πολύ χρήσιμη αυτή την εφαρμογή. Σε βοηθάει να καταγράφεις πολύ εύκολα και γρήγορα τη συχνότητα των θηλασμών και του ταΐσματος με γάλα που έχεις εξάγει με θήλαστρο, ενώ τηρεί και αρχείο αποθέματος μητρικού γάλακτος στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

 

WebMD Baby

Η Googling mom, θα βρει ανακούφιση σε αυτή την εφαρμογή. Εδώ, θα βρεις έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες και ιατρικές συμβουλές για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού σου.

 

Συσκευές

Αποστειρωτής

Προτίμησε να αγοράσεις έναν αποστειρωτή με μεγάλη χωρητικότητα που να καλύπτει όλους τους τύπους μπουκαλιών για να μην χρειάζεται να αποστειρώνεις συνέχεια τα μπουκάλια του μωρού σου.

 

Θερμαντήρας μπιμπερό

Πρόκειται για εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή για το ζέσταμα και το ξεπάγωμα του γάλατος. Διατηρεί ζεστό το νερό στο μπουκάλι δίπλα από το κομοδίνο σου ώστε να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα αν προκύψει ανάγκη για έκτακτο νυχτερινό τάισμα.

 

Ψηφιακό θερμόμετρο με υπέρυθρη ακτινοβολία

Με μία συσκευή μπορείς μετρήσεις τη θερμοκρασία του μωρού, του δωματίου, του νερού για το μπανάκι του, του γάλακτος και της στερεάς τροφής. Τα μωράκια ενοχλούνται κατά τη διάρκεια της θερμομέτρησης με το παραδοσιακό θερμόμετρο. Γίνονται ανήσυχα και η θερμομέτρηση είναι αδύνατο να γίνει με ακρίβεια. Με την τεχνολογία  των υπερύθρων, σε ένα δευτερόλεπτο και χωρίς να έρθει το θερμόμετρο σε επαφή με το μωρό θα λάβεις με ακριβή ένδειξη της θερμοκρασίας του.

 

Συσκευή παρακολούθησης (Baby monitor)

Το να βρίσκεται το μωρό σου σε άλλο χώρο από εσένα, ίσως να σου προκαλεί κάποια ανησυχία. Άλλωστε ένα βρέφος χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Μπορείς να ελέγχεις κάθε στιγμή το μωρό σου αλλά να μην είσαι συνέχεια κοντά του. Με ένα baby monitor έχεις την ευκαιρία να ξεκουραστείς και να κάνεις δουλειές σε άλλους χώρους αν χρειαστεί.

Τα σύγχρονα baby monitors, έχουν εμβέλεια ως 300 μέτρα, κρυστάλλινο ήχο χωρίς παρεμβολές. Υπάρχουν και κάποια με οθόνη για να έχεις και οπτική επαφή με το μωρό, ώστε να μπορείς να ελέγχεις αν είναι σκεπασμένο, αν κοιμάται ανήσυχα ή αν έχει ξυπνήσει.

 

Μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ

Μόλις ο παιδίατρος επιτρέψει στο μωρό σου τη στερεά τροφή το μπλέντερ και το ραβδομπλέντερ θα σου λύσουν τα χέρια. Στο μπλέντερ θα αλέσεις φρούτα για να παρασκευάσεις φρέσκιες φρουτόκρεμες. Με το ραβδομπλέντερ μπορείς να πολτοποιήσεις βρασμένα λαχανικά, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να λερώσεις άλλο σκεύος.

 

Ατμομάγειρας

Δεν υπάρχει πιο υγιεινός και απλός τρόπος να μαγειρέψεις το φαγητό του μωρού από τον ατμομάγειρα. Γεμίζεις με νερό τον περιέκτη, τοποθετείς το φαγητό στα δοχεία, ορίζεις τον χρόνο και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνει η συσκευή σου.

 

Αποχυμωτής

Τι πιο θρεπτικό και δυναμωτικό για το μωρό από έναν φρεσκοστυμμένο χυμό από φρούτα και λαχανικά. Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις έναν αποχυμωτή προτίμησε έναν slow juicer που δεν προκαλεί στα τρόφιμα οξείδωση με αποτέλεσμα ο χυμός να διατηρεί όλες τις βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών.

 

Υγραντήρας – Αφυγραντήρας

Η ατμόσφαιρα του δωματίου του μωρού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του. Το αναπνευστικό του σύστημα είναι ακόμα ανώριμο και επηρεάζεται τόσο από την έλλειψη όσο και από την έντονη παρουσία υγρασίας στον χώρο. Γι’ αυτό, αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων, ο αέρας γίνει πολύ ξηρός, στεγνώνουν και οι αεροφόροι οδοί του μωρού. Αυτό του προκαλεί δυσφορία και βήχα. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση υγραντήρα.

Αντίθετα ένα δωμάτιο με πολλή υγρασία δεν μπορεί να θερμανθεί σωστά. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να παρουσιαστεί μούχλα που αν την εισπνεύσει το μωρό θα προκληθούν προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει πολύ στη δημιουργία μιας υγιούς ατμόσφαιρας.

 

Στεγνωτήριο

Η συγκεκριμένη συσκευή σε απαλλάσσει από την αποστείρωση των βρεφικών ρούχων, δηλαδή από το πλύσιμό τους σε υψηλή θερμοκρασία, αλλά και από το σιδέρωμα. Αφενός αποστειρώνει τα ρούχα στο ειδικό πρόγραμμα και αφετέρου πετά το πέρας του προγράμματος τα παραλαμβάνεις απαλά και πουπουλένια χωρίς να έχουν ανάγκη από σιδέρωμα. Έτσι τα ρούχα δεν «μπαίνουν» στο πλύσιμο ενώ εσύ εξοικονομείς τον χρόνο του σιδερώματος.

 

Πρέσα σιδερώματος

Αν δεν διαθέτεις στεγνωτήριο, για την αποστείρωση των βρεφικών ρούχων θα βρεις πολύτιμο σύμμαχο την πρέσα σιδερώματος. Τα ρουχαλάκια του μωρού είναι μικρά και μπορείς να τοποθετείς πολλά μαζί στην επιφάνεια σιδερώματος. Απλά κατεβάζεις την πλάκα και με ένα πάτημα τα αποστειρώνεις. Σε ελάχιστα λεπτά, τα βρεφικά ρούχα θα είναι έτοιμα για φύλαξη.

 

Ατμοκαθαριστής

Γνωρίζεις ήδη ότι στο βρεφικό δωμάτιο απαγορεύεται η χρήση των χημικών καθαριστικών του εμπορίου. Όμως από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τον χώρο του καθαρό. Για να μην ταλαιπωρείσαι καθαρίζοντας, χρησιμοποίησε έναν ατμοκαθαριστή, ώστε να εξοντώσεις με μια κίνηση όλα τα μικρόβια και να αισθάνεσαι σιγουριά για τον χώρο που βρίσκεται το μωρό σου.

Σκούπα ρομπότ – Σφουγγαρίστρα ρομπότ

Οι συσκευές ρομπότ δεν είναι πολυτέλεια. Όταν έχεις νεογέννητο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται να βρίσκεις συνεχώς τρόπους για να εξοικονομείς χρόνο από άλλα πράγματα ώστε να ασχολείσαι με το μωρό σου. Το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα είναι από τις δουλειές που πλέον μπορείς να αποφύγεις. Πήγαινε μια βόλτα το μωράκι σου και άσε στο σπίτι τα ρομπότ να καθαρίζουν αντί για εσένα.

Η τεχνολογία είναι εδώ, για να κάνει την καθημερινότητά σου πιο άνετη. Εφαρμογές και συσκευές γίνονται σύμμαχοί σου για να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε ό,τι αξίζει περισσότερο στην ζωή σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη