Τα απαραίτητα είδη για τη σχολική τσάντα του παιδιού σου

by Zikou Stella

Η πιο μεγάλη μέρα του Σεπτεμβρίου καταφτάνει. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τις οικογενειακές αποδράσεις, το παιδί σου επιστρέφει στα θρανία γεμάτο όνειρα και χαρά για την επανένωση με τους φίλους του.

Όσο δύσκολη κι αν (ενδεχομένως) είναι η προσαρμογή, είτε φοιτά στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο ή το Λύκειο, η σωστή προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός για τη νέα του σχολική χρονιά.

Μην περιμένεις να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι προκειμένου να σπεύσεις με άγχος και τρέξιμο για να προμηθευτείς τα απαραίτητα είδη που θα χρειαστεί το παιδί σου εν όψει του νέου εκπαιδευτικού έτους. «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο. Με προγραμματισμό, ψυχραιμία και σε συνεννόηση με τον μαθητή θα βρεις τα must σχολικά είδη που θα του χρειαστούν και θα αποτελέσουν τα πρώτα υλικά εφόδια για το σχολείο.

 

Aς ξεκινήσουμε με την τσάντα

Το πρώτο και βασικό μέλημα είναι η επιλογή της σχολικής τσάντας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την τάξη που πηγαίνει, θα διαλέξεις την πιο κατάλληλη. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει μία ευρεία γκάμα από τσάντες πλάτης για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μία all time classic επιλογή. Υπάρχουν τσάντες μονόχρωμες αλλά και άλλες, με διάφορες θεματικές: σούπερ ήρωες, αθλητικές, gaming. Διάλεξε αυτή που θα βολέψει καλύτερα το παιδί ανάλογα και με τον χώρο που χρειάζεται. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προσέξεις να φέρει κεντρικές θήκες για μεταφορά laptop ή τάμπλετ, να διαθέτει τσέπες, ενισχυμένο χερούλι για πιο σταθερό κράτημα και ξεκούραστη μεταφορά.

Επειδή όμως μάθηση είναι «βαριά» υπόθεση και ο όγκος των βιβλίων μεγάλος, προτείνεται και η λύση για τις τσάντες-τρόλεϊ, ιδιαίτερα για τις πιο μικρές ηλικίες. Το σακίδιο/τρόλεϊ με χερούλι μεταφοράς και βάση με σκληρά στηρίγματα προσφέρει σταθερότητα και ισορροπία, ώστε το βάρος να μην είναι ασήκωτο. Μία ιδανική λύση για να πηγαίνει ο μαθητής με άνεση και στυλ στο σχολείο.

 

Τέλος για τα νήπια μπορείς να επιλέξεις τσάντες φαγητού. Το παιδικό τσαντάκι μεταφοράς φαγητού μεταφέρεται και καθαρίζεται εύκολα. Διαθέτει χειρολαβή και ενισχυμένο ιμάντα ώμου, ενώ κάποια φέρουν και ισοθερμική αδιάβροχη επένδυση, για να διατηρείται σταθερή για περισσότερο η θερμοκρασία των φαγητών.

Επίσης το φαγητοδοχείο είναι ιδανικό για μεταφορά σνακ στο σχολείο και όχι μόνο. Ιδανικό για γλυκό, για σαλάτα ή για γιαούρτι. Προστατεύει το φαγητό από τις διαρροές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς το καπάκι. Είναι εύκολο στο πλύσιμο καθώς μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων.

 

Αν θέλεις έξτρα tips…

Για το Νηπιαγωγείο θα χρειαστεί μία τσάντα με θήκες για την γραφική ύλη (μαρκαδόρους κτλ) για το παγουρίνο ή συνδυαστικά με τσάντα φαγητού για να χωράει και το κολατσιό σε ταπεράκι.

Για το Δημοτικό μια τσάντα με ροδάκια είναι μια safe λύση, καθώς δεν επιβαρύνει την πλάτη του παιδιού με το μεγάλο συνήθως βάρος των βιβλίων, αρκεί το σχολικό συγκρότημα να μην έχει πολλά σκαλοπάτια.

Για το Γυμνάσιο/Λύκειο η εμφάνιση της τσάντας στην σκέψη των εφήβων μετρά περισσότερο από την πρακτικότητα. Η τσάντα ωστόσο πρέπει να είναι ανθεκτική και ευρύχωρη, αλλά συνήθως τα παιδιά προτιμούν τις μονόχρωμες με τους ιμάντες πλάτης.

 

Οργάνωση

Η κασετίνα (βαρελάκι, οβάλ, ορθογώνια, τετράγωνη) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει στη σχολική τσάντα. Σκέψου τόσα μολύβια, στυλό, γόμες, συνδετήρες, ξύστρες να είναι διασκορπισμένα μέσα στην νέα τσάντα του παιδιού σου… Εφιάλτης ο οποίος θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς θα πρέπει να την πλένεις κάθε εβδομάδα. Έχεις ευρεία γκάμα επιλογών, ανάλογα με το μέγεθος της, το φύλο του παιδιού (π.χ.Unicorn, Barbie για κορίτσια, Paw Patrol, football) και την ηλικία (π.χ. για μεγαλύτερα παιδιά ενδείκνυνται οι μονές), που θα σου προσφέρει την οργάνωση που θες (π.χ με θήκες και θηλάκια).

Δεν υπάρχει οργάνωση στην τσάντα, χωρίς ντοσιέ, κλάσερ διαφάνειες και φακέλους. Για το παιδί σου που πάει στο Δημοτικό ο Κωτσόβολος διαθέτει μια ευρεία γκάμα από χαριτωμένους φακέλους με παραστάσεις που θα γεμίσουν με χαρά τον μικρό μαθητή.

 

Απόκτησε επίσης από νωρίς τα απαραίτητα βιβλία (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) σε ένα βολικό πακέτο ώστε να είναι έτοιμο το παιδί για την νέα σχολική χρονιά.

Μπορείς να διαλέξεις μαζί του μέσα από πληθώρα επιλογών τα κλασικά τετράδια, μονόχρωμα ή με θεματικά, από ανακυκλώσιμο υλικό, χωρίς χλώριο και κάδμιο, φιλικά για το περιβάλλον, με πλαστικό ανάγλυφο εξώφυλλο. Τα τετράδια αποτελούν από τα πρώτα είδη που θα μπουν στη σχολική τσάντα.

 

Γραφική ύλη

Από την σχολική τσάντα, λοιπόν, δεν πρέπει να λείπουν τα πρώτα εφόδια, δηλαδή η γραφική ύλη όπως μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, διορθωτικά, μαρκαδόροι, αυτοκόλλητα.

Έχεις να διαλέξεις από μία πλούσια γκάμα από μολύβια. Είτε μηχανικά 2 σε 1, με μεταλλική μύτη, αντιολισθιτική λαβή από λάστιχο και μεγάλη τηλεσκοπική γόμα. Είτε τα κλασικά για σταθερό κράτημα και εργονομικό τριγωνικό σχήμα.

Μία γρήγορη λύση αποτελούν και τα έτοιμα σχολικά σετ της διαχρονικής Faber Castell που περιλαμβάνουν τα εργονομικά μολύβια Grip με ανάγλυφη επιφάνεια για ξεκούραστη γραφή. Η μεγάλη γόμα Grip σβήνει τέλεια χωρίς μουτζούρες. Η ξύστρα Grip με αποθηκευτικό δοχείο διαθέτει 3 υποδοχές, για μολύβια συμβατικά ή Jumbo και για ξυλομπογιές.

Μολύβι και ξύστρα πάνε πακέτο. Επίλεξε από την απλή, μεταλλική μέχρι την πιο στιλάτη, με θέμα, που χώρα άνετα στην κασετίνα.

Εξίσου απαραίτητα είναι και τα στυλό (δες εδώ αμέτρητες επιλογές). Μπορείς να επιλέξεις rollerball με καπάκι ασφαλείας και αδιάβροχο μελάνι, ένα μοντέρνο στυλό με τεχνολογία μύτης Synergy Tip που προσφέρει ομοιόμορφη και συνεχόμενη ροή μελανιού για μαλακή γραφή, ένα στυλό διαρκείας με διαφανές σώμα για να παρακολουθείς το επίπεδο του μελανιού που απομένει ή τέλος ένα στυλό gel, με κουμπί, κλιπ και λαβή από λάστιχο.

Από την κασετίνα μην ξεχάσεις τη γόμα σε διάφορα σχέδια, από απλές μέχρι με παραστάσεις Harry Potter, που αφήνει ενιαίο υπόλειμμα και όχι ψήγματα. Σβήνει τέλεια χωρίς μουτζούρες, δεν κόβεται και δεν σπάει. Απαραίτητα ειδικά για τις πιο μικρές ηλικίες που χρησιμοποιούν συνεχώς τα μολύβια για εργασίες στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Επειδή τα λάθη είναι… ανθρώπινα, σκέψου πόσες φορές κι εσύ ως μαθητής/μαθήτρια έκανες λαθάκια και χρειάστηκες διορθωτικό υγρό. Γιατί να μην το έχει το παιδί σου, θα το χρειαστεί. Βρες τα πιο χρηστικά διορθωτικά όπως το κλασικό με πινελάκι ή την διορθωτική ταινία σε ρόλερ, η οποία προσφέρει  στέγνωμα σε χρόνο d/t κι έτσι ο μαθητής μπορεί να γράψει αμέσως.

 

Πώς θα σημειώνει τα highlights κατά τη διάρκεια της μελέτης ή του μαθήματος; Μα φυσικά με τον κίτρινο μαρκαδόρο υπογράμμισης. Η λοξή μύτη προσφέρει ακρίβεια στην υπογράμμιση. Κατάλληλος για χαρτί και φωτοτυπίες, που σίγουρα θα έχει σε αφθονία ο μαθητής.

Τέλος, μην ξεχάσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για το μάθημα της ζωγραφικής όπως ακουαρέλες και της χειροτεχνίας.

Είτε το παιδί σου τα αγαπά ή όχι, τα μαθηματικά είναι ένα μάθημα που θα συντροφεύει το παιδί σου καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Θα πρέπει λοιπόν να το εξοπλίσεις με τα αναγκαία αντικείμενα, για να κάνεις τη ζωή του ευκολότερη. Στη γεωμετρία θα χρειαστεί χάρακες, τρίγωνα, διαβήτες και άλλα όργανα σχεδίασης.

Εάν είναι ακόμη στο δημοτικό, εξασφάλισέ του ένα όμορφο, οικονομικό σετ σε μπλε ή ροζ χρώμα ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Back to school λοιπόν με όλα είδη που σου προσφέρει ο Κωτσόβολος για μία αξέχαστη σχολική χρονιά για την οποία ευχόμαστε καλή αρχή και δύναμη!

Μπορείς να δεις ακόμη