10 Μυστικά για… πρωτοετείς μάγειρες

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Προτάσεις και συμβουλές για το πώς ένα νέο παιδί που μέχρι χτες δεν ήξερε να μαγειρεύει μπορεί να μπει στην κουζίνα να ετοιμάσει εύκολα θρεπτικά γεύματα.

Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές μας. Το μαγείρεμα ενός υγιεινού και νόστιμου γεύματος δεν είναι τόσο δύσκολο, φτάνει να θέλεις και να είσαι σωστά προετοιμασμένος με τον κατάλληλο εξοπλισμό και φυσικά τα υλικά της κάθε συνταγής που θα θελήσεις να φτιάξεις.

 

 

  1. Σκεύη και συσκευές

Επειδή τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα, ιδού τα πλέον απαραίτητα σκεύη για να φτιάξεις τα πρώτα σου φαγητά: Μαχαίρι κοφτερό σε διάφορα μεγέθη, επιφάνεια κοπής, τρίφτης με διαφορετικές πλευρές, μπολ ανάμειξης σε 2-3 μεγέθη, τηγάνι αντικολλητικό για αυγά και ψητά, κατσαρόλα μέτριου μεγέθους για μακαρονάδες και σούπες, κατσαρολάκι με χέρι για σάλτσες και βράσιμο ρυζιού, μπρίκι μεγάλο για καφέ ή βράσιμο αυγών, σουρωτήρι για μακαρόνια, σπάτουλα και κουτάλα ξύλινη, ταψάκι φούρνου, αποφλοιωτής, χαρτί ψησίματος, αλουμινόχαρτο, κουτάλες και σπάτουλες σερβιρίσματος. Κι από ηλεκτρικές συσκευές: ψυγείο, κουζίνα ηλεκτρική ή εστίες και φούρνο, απορροφητήρα, φριτέζα αέρος για εύκολο και υγιεινό ψήσιμο, μπλεντεράκι για ψιλοκόψιμο υλικών και σμούθις, τοστιέρα.

 

  1. Ψώνια

Για να μπορέσεις να μαγειρέψεις, χρειάζεσαι κάποια πασπαρτού υλικά που καλό είναι να μην λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας σου: Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ρίγανη, ξερός δυόσμος, σάλτσα ντομάτας, κάποιο ζυμαρικό, ρύζι καρολίνα ή νυχάκι, μουστάρδα, παξιμάδια ή φρυγανιές. Καλό είναι να έχεις επίσης λίγα κρεμμύδια και σκόρδο. Στο ψυγείο καλό είναι να έχεις αυγά, βούτυρο, κάποιο τυρί, γιαούρτι και φυσικά λίγα φρέσκα σαλατικά και φρούτα.

 

  1. Μακαρόνια

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πρώτα φαγητά που θα φτιάξεις. Το σπαγγέτι, οι πένες, τα φιογκάκια και τα ριγατόνι είναι τα πιο συνηθισμένα. Να θυμάσαι ότι η ποσότητα του νερού που χρειάζεσαι για κάθε 100γρ. ωμού ζυμαρικού είναι 1 λίτρο, πως πρέπει να περιμένεις να πάρει βράση το νερό πριν αλατίσεις και ρίξεις μέσα τα ζυμαρικά σου, πως στην αρχή πρέπει να ανακατεύεις πολύ καλά για να μην κολλήσουν και πως όλες οι συσκευασίες, έχουν προτεινόμενο χρόνο βρασίματος. Ύστερα πρέπει να τα στραγγίσεις στο σουρωτήρι, χωρίς να τα ξεβγάλεις και να τα επιστρέψεις στην κατσαρόλα. Μπορείς να τα περιχύσεις με λίγο ελαιόλαδο και να τα ανακατέψεις για να μην κολλήσουν.

 

  1. Σάλτσα

Την πιο εύκολη και νόστιμη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια, στραπατσάδα και πίτσα θα τη φτιάξεις βράζοντας σε ένα τηγάνι το περιεχόμενο μιας συσκευασίας ντοματάκια κονκασέ μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μισό κουταλάκι ζάχαρη. Στο τέλος μπορείς να αρωματίσεις με μερικά φυλλαράκια βασιλικού.

 

 

  1. Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο θα ανακαλύψεις πως θα γίνουν τα πλέον πολυσύχναστα λαχανικά στην κουζίνα και τα φαγητά σου. Καλό είναι να τα έχεις πάντα στο σπίτι και να τα διατηρείς σε δροσερό σκιερό μέρος, αλλά ποτέ στο ψυγείο. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα ψιλοκόψεις είναι με το μπλεντεράκι πολυκόφτη. Πρώτα αφαιρείς την εξωτερική φλούδα τους, μετά τα κόβεις σε μικρότερα κομμάτια και τέλος τα ρίχνεις στον πολυκόφτη.

 

  1. Ρύζι

Το ρύζι χρειάζεται πλύσιμο (μέσα σε μπολ με άφθονο νερό που θα αφήσεις να τρέξει λιγάκι) και καλό στράγγισμα πριν το μαγείρεμα. Η συσκευασία συνήθως αναγράφει τον τρόπο μαγειρέματος, όμως σε γενικές γραμμές, ο όγκος του απαιτούμενου νερού είναι δύο ή διόμιση φορές ο όγκος του ρυζιού. Άρα, για κάθε φλιτζάνι ρυζιού, χρειαζόμαστε από 2 έως 2,5 φλιτζάνια νερό.

 

  1. Ψάρι

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις ψάρι στο σπίτι, είναι να ζητήσεις από τον ψαροπώλη να σου το καθαρίσει από εντόσθια και λέπια. Αυτό που θα κάνεις εσύ στο σπίτι, είναι να το αλατίσεις καλά μέσα έξω, να το αλείψεις με λάδι, να το τυλίξεις σε λίγο χαρτί ψησίματος και να το ψήσεις στο αέρα στους 220οC. Με αυτόν τον τρόπο το ψάρι θα ψηθεί τέλεια χωρίς να μυρίσει καθόλου η κουζίνα σου.

 

  1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο ψήνεται πιο εύκολα και γρήγορα τεμαχισμένο. Οπότε ζήτα από τον χασάπη να στο κόψει σε μερίδες ή παϊδάκια ή αγόρασε μόνο μπούτια. Απλώς τοποθετείς τα κομμάτια σε ταψί που τα χωρά με άνεση, αλατοπιπερώνεις και πασπαλίζειςμε ρίγανη και από τις δυο πλευρές, ραντίζεις με ελαιόλαδο, αλείφεις με μουστάρδα και ψήνεις το κοτόπουλο σκεπασμένο με χαρτί ψησίματος κι αλουμινόχαρτο για μία ώρα. Μετά αφαιρείς το χαρτί και ψήνεις επιπλέον χρόνο μέχρι να πάρει χρώμα. Ενδιάμεσα στο ταψί μπορείς να τοποθετήσεις πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια.

 

 

  1. Σαλάτα

Οι σαλάτες και τα λαχανικά χρειάζονται καλό πλύσιμο και στέγνωμα πριν τα κόψουμε σαλάτα. Είναι μια δουλειά της τελευταίας στιγμής και ένα μέρος του κάθε γεύματος που καλό είναι να μην παραλείπουμε. Στην τελική υπάρχουν σαλάτες πλυμένες και κομμένες έτοιμες για κατανάλωση.

 

  1. Αυγά

Τα αυγά μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους, όμως το πρώτο πράγμα που έχεις να μάθεις είναι πώς να βράσεις ένα αυγό. Βάζεις λοιπόν ένα μικρό δοχείο με νερό στη φωτιά να πάρει βράση. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού τοποθετείς μέσα του το ή τα αυγά σου και από εκείνη τη στιγμή και μετά βράζεις για 6-7 λεπτά. Ύστερα τα στραγγίζεις, τα κρυώνεις και τα ξεφλουδίζεις πριν τα κόψεις, τα αλατίζεις και τα σερβίρεις.

Μπορείς να δεις ακόμη