Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η κατάψυξη γίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ και η πόρτα της δεν σταματά ν’ ανοιγοκλείνει αφού χρειαζόμαστε πότε πάγο για τον καφέ και πότε παγωτό. Για να την έχεις πάντα φίλη κι αρωγό στην κουζίνα αρκεί να τη γνωρίσεις καλύτερα και να σεβαστείς τους κανόνες της.
Η κατάψυξη και γενικότερα το ψυγείο είναι η ηλεκτρική συσκευή που μας βοηθά να συντηρούμε τα τρόφιμα από αρκετό έως μεγάλο χρονικό διάστημα μ’ ασφαλή και υγιεινό τρόπο, και να κάνουμε και οικονομία. Έχει, όμως, και κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθείς και μυστικά που θα σου κάνουν τη ζωή ευκολότερη.
Γι’ αρχή μάθε τι είδους τρόφιμα και με ποιο τρόπο πρέπει να τ’ αποθηκεύεις στην κατάψυξη, εκτός από παγάκια, παγοκύστες και το ειδικό μπολ της παγωτομηχανής σου:
- Παγωτά, σεμιφρέντο, γρανίτες και σορμπέ σε ειδικά δοχεία.
- Γλυκά (πάστες και τούρτες κυρίως) που δεν πρόκειται να καταναλώσεις άμεσα μέσα σε καλά κλειστά δοχεία.
- Λαχανικά καθαρισμένα, κομμένα και ζεματισμένα συσκευασμένα, ή μέσα σε σακουλάκια αλλά κι αμπελόφυλλα χωρισμένα λίγα-λίγα σε δεσμίδες, μέσα σε σακουλάκια.
- Ωμά κρέατα και πουλερικά μέσα σε κατάλληλες σακούλες.
- Αλλαντικά ολόκληρα, ή σε φέτες, συσκευασμένα, ή κλεισμένα σε σακουλάκια (λουκάνικα, ζαμπόν, λούζα κλπ).
- Ωμά ψάρια και θαλασσινά μέσα σε κατάλληλες σακούλες.
- Συσκευασμένα προϊόντα ζύμης για παρασκευή φαγητών και γλυκών (φύλλο κρούστας, σφολιάτα, κανταΐφι, ζύμη κουρού, βάση πίτσας), ή πιτοειδή έτοιμα για ψήσιμο.
- Μικρά φρούτα (φρούτα του δάσους), ή μεγαλύτερα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια, μέσα σε σακουλάκια.
- Φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα μέσα σε σακουλάκια, ή σε παγοθήκες μαζί με νερό, ή λάδι.
- Από γαλακτομικά: γάλα σε πλαστικό μπουκάλι, σκληρό τυρί τριμμένο μέσα σε σακουλάκια, στάκα και κρεμώδη τυριά σε μπολ, ή σακουλάκια.
- Ψωμί είτε ολόκληρο το καρβελάκι, ή το φρατζολάκι, είτε κομμένο σε φέτες, έτσι ώστε ν’ αποψύχεις όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.
- Μαγειρεμένο φαγητό σε μερίδες μέσα στα κατάλληλα δοχεία.
- Υπολείμματα τροφών (λαχανικά, κοτσάνια μυρωδικών, κεφάλια και κόκκαλα ψαριών, κομμάτια από κοτόπουλο, κόκκαλα από κρέας) που μπορείς ν’ αξιοποιήσεις κάποια άλλη στιγμή σε σπιτικούς ζωμούς, ή σούπες μέσα σε κατάλληλα σακουλάκια.
- Ασπράδια αυγών μέσα σε μπολ κλεισμένα με καπάκι (αν π.χ. η συνταγή απαιτεί μόνο κρόκους).
- Δυσεύρετα υλικά για έθνικ μαγειρέματα (λέμονγκρας, φύλλα καφίρ, λάιμ, γκάλανγκαλ, πιπερίτσες τσίλι) που αγοράζεις μια στις τόσες από εξειδικευμένα καταστήματα.
10+1 μυστικά που θα σου λύσουν τα χέρια
- Η ψύξη δεν είναι παντού ίδια, γι’ αυτό τα συρτάρια του ψυγείου αναγράφουν απ’ έξω που βάζεις κρέας, πού λαχανικά και πού τα παγάκια σου. Ακολούθα τις οδηγίες.
- Προμηθεύσου τα κατάλληλα μπολ, πλαστική μεμβράνη και σακούλες μιας χρήσης για την κατάψυξη. Οι σακούλες με ζιπ κάνουν πολύ καλή δουλειά.
- Βάλε σε σακούλες και μπολ ταμπέλες που αναγράφουν το περιεχόμενο και την ημερομηνία αποθήκευσης.
- Για το ωμό κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα μυρωδικά, προτίμησε τις σακούλες που δεν πιάνουν πολύ χώρο και μετά την απόψυξη πέταξέ τις για να γλυτώσεις το πλύσιμο.
- Για να καταψύξεις φαγητό που δεν θες να χαλάσει η επιφάνειά του (παστίτσιο, πίτα, τάρτα), κατάψυξέ το αρχικά ακάλυπτο, και στη συνέχεια βάλε το σε πλαστική σακούλα, ή τύλιξέ το με μεμβράνη.
- Όταν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες κρέατος και πουλερικών σε κομμάτια μην τα καταψύχεις όλα μαζί, αλλά χώρισέ τα σε μικρότερα πακέτα για να ξεπαγώνεις όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.
- Στην περίπτωση του κιμά βάλε τον σε σακούλες που θα έχεις πιέσει πρώτα με τα χέρια σου να λεπτύνουν, σαν πλάκα, για να τον ξεπαγώσεις μετά «στο πι και φι».
- Με την ίδια λογική ζύμωσε μπιφτέκια, ή κεφτέδες με φρέσκο κιμά κι αποθήκευσε τα σε σακούλες πάνω σε πλαστική επιφάνεια. Όταν παγώσουν, απόσυρε την επιφάνεια από την κατάψυξη για να μείνουν τα μπιφτέκια στη σακούλα και να έχεις τη δυνατότητα να τα ξεπαγώνεις σε δόσεις, όσα χρειάζεσαι κάθε φορά.
- Αν φτιάξεις μεγάλες ποσότητες από την αγαπημένη σου σάλτσα και την καταψύξεις χωρισμένη σε ειδικά δοχεία φαγητού, μέχρι να την αποψύξεις, βράσε ζυμαρικά, ή ρύζι, κόψε μια σαλάτα και σε 15 λεπτά σέρβιρε το φαγητό.
- Η κατάψυξη δεν είναι για να κρατάς τρόφιμα για πάντα εκεί. Οι 3 μήνες είναι το όριο μεταξύ ενός μαγειρεμένου φαγητού που μπορεί να καταναλωθεί άφοβα χωρίς να σου προκαλέσει στοματικές διαταραχές.
- Ο πιο ασφαλής τρόπος για ν’ αποψύξεις φαγητό είναι στη συντήρηση του ψυγείου, κι όχι στον πάγκο της κουζίνας. Ιδανικά σε πλαστική σακούλα μέσα σε μεγάλο μπολ, στο κάτω ράφι του ψυγείου για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να στάξουν υγρά πάνω σ’ άλλα τρόφιμα.