Από την Ιωάννα Σταμούλου
Σαλάτα δεν είναι μόνο η χωριάτικη και η μαρουλοσαλάτα, αφού όλα τα λαχανικά αν συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να γίνουν ένα άκρως υγιεινό πιάτο που θα μοιραστείς στο τραπέζι ως σαλάτα, ή θ’ απολαύσεις μόνος σου ως ένα κυρίως και χορταστικό πιάτο. Για να είναι όσο το δυνατό καλύτερο, ρίξε μια ματιά παρακάτω γιατί έχω πολλά να σου πω…
Η φρεσκάδα είναι το Α και το Ω
Τα φυλλώδη λαχανικά που θα χρησιμοποιήσεις για τη σαλάτα πρέπει να είναι πολύ φρέσκα και τραγανά. Μ’ ένα μαραμένο μαρούλι και μια μαραγκιασμένη ντομάτα τι σαλάτα θα φτιάξεις;
Διαφορετικές υφές για ενδιαφέρον αποτέλεσμα
Εκτός από το να προσθέτεις κρουτόν και ξηρούς καρπούς στη σαλάτα σου (κουκουνάρι, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα), ή σπόρους (σουσάμι, ηλιόσπορους, τσία, κολοκυθόσπορους κλπ.) για να της δώσεις τραγανό αποτέλεσμα, ανάμιξε στο ίδιο μπολ και φυλλώδη λαχανικά με διαφορετικές υφές και χρώματα, τρυφερά με πιο τραγανά φύλλα, ή γλυκά με πιο πικρά και πικάντικα πχ. ρόκα, μαρούλι, ραντίτσιο, ή αντίβ με άισμπεργκ και λόλα ρόσα.
Καλό στέγνωμα
Τα πράσινα φύλλα μιας σαλάτα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά, χωρίς σταγόνα νερού. Αυτό σημαίνει πως τα φύλλα σαφώς και πρέπει να πλένονται καλά πριν τη χρήση αλλά μετά πρέπει να στεγνώνουν ακόμα καλύτερα. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά στεγνωτήρια που η χρήση τους είναι σωτήρια για τη σαλάτα σου.
Δώσε χρώμα
Δες τη σαλάτα σου σαν την παλέτα του ζωγράφου και συνδύασε αρμονικά τα χρώματα των λαχανικών μέσα στο μπολ. Πάρε για παράδειγμα τη χωριάτικη: Κόκκινο της φωτιάς από την ντομάτα, πράσινο σε δυο αποχρώσεις από το αγγούρι και την πιπεριά, λευκό από το κρεμμύδι και τη φέτα, μαύρο από την ελιά. Η ντομάτα και πολύ περισσότερο τα ντοματίνια ταιριάζουν πολύ σε μια πράσινη σαλάτα. Οι πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) ταιριάζουν πολύ στις πρασινάδες.
Δώσε άρωμα
Τα φρέσκα μυρωδικά παίζουν σημαντικό ρόλο και στις σαλάτες. Διδάξου από την παράδοση: γιατί βάζεις ρίγανη στη χωριάτικη, κρεμμυδάκι κι άνηθο στο μαρούλι, σέλινο ή μαϊντανό στη λαχανοσαλάτα; Κατά τον ίδιο τρόπο μην ξεχνάς ν’ ανακατεύεις στις πράσινες σαλάτες σου ψιλοκομμένα, ή κι ολόκληρα φυλλαράκια από μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο κι άνηθο. Θα κάνουν τη διαφορά, πίστεψέ με!
Δώσε φρουτένια αίσθηση φρεσκάδας
Τα φρούτα είναι οι καλύτεροι «συνεργάτες» των λαχανικών σε μια σαλάτα και ειδικά όταν χρησιμοποιείς αυτά που είναι στην εποχή τους κάθε φορά, ωμά ή ψημένα. Μήλα, αχλάδια, κυδώνια, πορτοκάλια, ρόδια το χειμώνα, φράουλες και βατόμουρα την άνοιξη, ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι και κεράσια το καλοκαίρι, σύκα, δαμάσκηνα και σταφύλια καλοκαίρι και φθινόπωρο. Μην ξεχνάς το υπέροχο αβοκάντο! Επίσης, όλο το χρόνο έχεις στη διάθεσή σου ξερά φρούτα που μπορούν να δώσουν φρουτένια γλύκα στη σαλάτα σου με διακριτικό τρόπο πάντα, χωρίς να το παρακάνεις (σταφίδα μαύρη κορινθιακή, σουλτανίνα, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ.).
Με προσοχή και μέτρο το dressing
Το dressing μπορεί να είναι ένα απλό λαδόξυδο, ή λαδολέμονο που δεν ξεχνάς να αλατίσεις και να ισορροπήσεις το ξινό του με λίγο μέλι, ή ζάχαρη. Ποτέ δεν πρέπει να βάζεις από πριν το ντρέσινγκ σε μια πράσινη σαλάτα, παρά αυστηρά και μόνο τη στιγμή που θα τη σερβίρεις γιατί «καίει» τα πράσινα φύλλα, που μαραζώνουν και χάνουν τη φρεσκάδα τους. Επίσης, προσοχή στην ποσότητα. Μην το παρακάνεις «θάβοντας» μια πράσινη σαλάτα κάτω από τόνους ντρέσινγκ, ή από σιρόπι μπαλσάμικο γιατί στο τέλος δεν θα είναι πια σαλάτα αλλά… γλυκό του κουταλιού.
Αλάτισμα και… «χάιδεμα»
Πρώτα βάλε τα λαχανικά σου σε μπολ, αλάτισέ τα πολύ ελαφρά κι ανακάτευσε τα καλά με τα χέρια σου αν πρόκειται για φύλλα, ή με κουτάλι αν πρόκειται γι’ άλλου είδους λαχανικά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε λίγο-λίγο το ντρέσινγκ και μ’ απαλές κινήσεις ανακάτευσε το, πάντα με τα χέρια, προσθέτοντας όσο χρειάζεται για να μην περισσεύει στον πάτο, αλλά να καλύπτει καλά και διακριτικά τα λαχανικά. Σ’ αυτό, μόνο μια δοκιμή μπορεί να πει την αλήθεια. Δοκίμασε ένα φυλλαράκι!
Σαλάτες για τη χόρταση
Τα υλικά που μπορούν να μετατρέψουν μια σαλάτα σε κυρίως πιάτο είναι σίγουρα τα κρουτόν, τα παξιμαδάκια, τα κριτσίνια, οι ψημένες και κομμένες πίτες και τορτίγιες, τα αυγά, βραστά κυρίως ή ποσέ, τα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα, κατίκι, ξινομυζήθρα, ανθότυρο, μανούρι), κάποια αλλαντικά ωμά, ή ψημένα (προσούτο, μπέικον, σύγκλινο, απάκι κρητικό), ψημένα και κρύα κομμάτια κρεατικών (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή κατσίκι), ψάρια από κονσέρβα, ή μαριναρισμένα (τόνος, αντζούγια, σολομός και πέστροφα καπνιστά, γαύρος μαρινάτος, ρέγκα παστή), όσπρια βρασμένα (ρεβίθια, φασόλια, φακές κλπ) και δημητριακά (πλιγούρι, στάρι).